Primăria municipiului Tulcea doreşte să-i susţină financiar pe proprietarii clădirilor de patrimoniu care doresc să reabiliteze imobilele, dar nu au fonduri suficiente, a declarat joi, edilul Ştefan Ilie, potrivit Agerpres.
El a mai spus că în municipiu sunt cel puţin 11 proprietari, persoane fizice sau juridice, care ar putea beneficia de sprijinul municipalităţii, adică până la 25% din valoarea totală a proiectului de reabilitare, în baza unei hotărâri de Guvern din anul 2003.
"Din valoarea totală a proiectului, primăria va acorda un procent. Deocamdată nu ştim care va fi acesta, dar sperăm să fie unul încurajator, de la 15% până la 25%. Condiţia este ca şi proprietarul să dorească să investească în aceste imobile, dar deja avem bune intenţii ale unor proprietari", a afirmat Ştefan Ilie.
Edilul a amintit că proprietarii clădirilor abandonate pot fi impozitaţi cu 500%, dacă nu reabilitează imobilele.
"Mai avem nişte mijloace coercitive, dar nu vrem să ajungem să impozităm cu 500% aceste clădiri, ci vrem să-i sprijinim pe proprietari să le reabiliteze. Îi vom chema pe toţi proprietarii pentru a se exprima într-o întâlnire publică cu privire la intenţiile lor", a mai spus Ilie.
Potrivit acestuia, până în prezent, doar două clădiri din municipiu ar fi supraimpozitate cu 500% din cauză că proprietarii nu le-au reabilitat.
Consiliul Local al municipiului Tulcea a aprobat, în anul 2018, un regulament pentru supraimpozitarea proprietarilor clădirilor abandonate, iar autoritatea locală a estimat la vremea respectivă că aproximativ 40 de imobile sunt degradate, iar proprietarii lor ar trebui suprataxaţi.
La finalul anului trecut, consilierii locali tulceni au aprobat un regulament pentru sprijinirea cultelor care deţin clădiri de patrimoniu pe care vor să le reabiliteze.