Primării şi agenţi economici, amendaţi de Garda de Mediu din cauza gunoaielor

ANA FELEA
Miscellanea / 22 aprilie 2021

Primării şi agenţi economici, amendaţi de Garda de Mediu din cauza gunoaielor

"Poluatorul plăteşte" este principiul după care zeci de primării din judeţul Buzău, agenţi economici, dar şi persoane fizice au fost amendate, în ultimele patru luni, de comisarii Gărzii de Mediu. În total, aproape 700.000 de lei au fost sancţiunile aplicate pentru mormanele de gunoaie descoperite în localităţile călcate din ianuarie şi până în prezent de echipele de control. Totul are şi o cauză: zeci de localităţi din judeţ nu au un serviciu de salubrizare, iar gunoaiele sunt aruncate la voia întâmplării, amestecate şi fără nicio grijă faţă de mediu. Un apel urgent la curăţeni a făcut şi prefectul Silviu Iordache, numit în funcţie de aproape trei săptămâni. În cadrul unei emisiuni la o televiziune locală din Buzău, prefectul Buzăului a spus că "aruncarea deşeurilor la întâmplare, şi cel mai grav, pe cursurile de apă, a devenit un fenomen la Buzău şi nu mai facem faţă doar cu voluntari pentru a strânge gunoiul după alţii".

Primării şi agenţi economici, amendaţi de Garda de Mediu din cauza gunoaielor

27 de primării, amendate de Garda de Mediu

Aproape că nu a existat localitate verificată de comisarii Gărzii de Mediu care să fi scăpat fără amendă din cauza mormanelor de gunoaie descoperite la ieşirea din sate, pe cursurile de apă sau pe câmp. În total, 27 de primării au fost sancţionate, iar valoarea amenzilor este uriaşă.

Carmen Ichim, comisarul şef al Gărzii de Mediu Buzău, a declarant: "Acţiunile s-au desfăşurat în 35 de U.A.T.-uri din cele 87 de pe raza judeţului Buzău, din care un număr de 27 de U.A.T.-uri au fost sancţionate cu amenzi contravenţionale în valoare de 550.000 RON. Au fost impuse măsuri de eliminare a deşeurilor conform provederilor legale. Acţiunile pe care le desfăşoară Garda Naţională de Mediu sunt tocmai pentru a preveni, pentru a stopa degradarea mediului înconjurător prin abandonările de deşeuri şi prin incinerările de deşeuri de orice tip".

Controlul a fost făcut în ultimele patru luni când comisarii din cadrul Gărzii de Mediu au desfăşurat acţiuni de verificare a salubrizării localităţilor, în special verificarea amplasamentelor unde s-au identificat depozitări ilegale de deşeuri, modul de realizare de către U.A.T.-uri a măsurilor stabilite de eliminare a depozitelor ilegale de deşeuri, cât şi implementarea măsurilor stabilite de OUG 74/2018, de modificare a legislaţiei de mediu în vigoare privind regimul deşeurilor (inclusiv a celor de ambalaje), pe principiul "Poluatorul plăteşte".

Carmen Ichim a adăugat: "Totodata, au fost aplicate un număr de 11 sancţiuni contravenţionale principale - amenzi în valoare de 134.000 RON unor agenţi economici, cât şi unui număr de 4 persoane fizice pentru abandonare de deşeuri menajere şi reciclabile conform Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi li s-au impus ca măsuri salubrizarea terenului afectat şi transportul deşeurilor la un operator autorizat în vederea valorificării/eliminării".

Cauza mormanelor de gunoaie, lipsa contractelor de salubrizare

În general, deşeurile generate şi necolectate sunt reprezentate în cea mai mare parte de deşeurile menajere din zonele în care populaţia nu este conectată la serviciile de salubrizare. Potrivit unui raport al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, în anul 2015 gradul de acoperire cu servicii de salubrizare în judeţul Buzău era de 65%, în timp ce patru ani mai târziu acesta crescuse doar până la 75%.

Primării şi agenţi economici, amendaţi de Garda de Mediu din cauza gunoaielor

Planul Judeţean de Gestionare al Deşeurilor în judeţul Buzău arată: "La data de 28.10.2020, 65 de UAT-uri beneficiau de servicii de salubrizare, în timp ce 22 UAT-uri erau fără servicii de salubrizare. Este vorba despre Bălăceanu, Bisoca, Blăjani, Boldu, Brădeanu, Brăieşti, C.A.Rosetti, Chiliile, Colţi, Lopătari, Mărgăriteşti, Mihăileşti, Mânzăleşti, Murgeşti, Pănătău, Pardoşi, Podgoria, Ruşeţu, Săruleşti, Valea Salciei, Vintilă Vodă şi Vâlcelele".

În plus, în toate aceste localităţi gunoiul este colectat în amestec şi nu selectiv, pe fracţii de deşeuri reciclabile şi gunoi menajer, aşa cum sunt cerinţele Uniunii Europene.

Factorii care au dus la acest nivel scăzut de colectare selectivă al deşeurilor, despre care a vorbit şi prefectul Silviu Iordache, sunt de altfel amintite şi în raportul Agenţiei de Mediu. Concret, prefectul Buzăului a menţionat într-o emisiune la o televiziune locală că "aruncarea deşeurilor la întâmplare, şi cel mai grav, pe cursurile de apă, a devenit un fenomen la Buzău şi nu mai facem faţă doar cu voluntari pentru a strânge gunoiul după alţii". În plus, Silviu Iordache a punctat faptul că deşi unii primari spun că preţul pentru gunoi este unul ridicat şi acesta este un cost al vieţii ce trebuie plătit.

Prefectul de Buzău, Silviu Iordache, a declarat la Focus Tv: "Este un cost al vieţii şi gunoiul, la fel cum plătim apă, servicii de telefonie sau internet. Civilizaţie cu gunoi gratis nu se poate. Gunoiul trebuie să coste, din păcate. Sortarea lui costă. Este un serviciu public, dar care costă. Cele care nu au serviciu de salubrizare reprezintă cea mai mare problemă, cele care au serviciu de salubrizare, dar nu colectează selectiv sunt o a doua problemă, pentru că generează foarte mult gunoi. Toate aceste localităţi sunt amendate permanent de Garda de Mediu şi ele trebuie să se pună în ordine. Trebuie să înţeleagă că această situaţie nu mai poate continua la nesfârşit. Gunoiul a devenit o problemă. Sunt multe primării care îşi ascund gunoiul, efectiv, în groapă creând focare de infecţie. Sunt gunoaie aruncate de oameni în zone unde nu există serviciu de salubrizare. Voi solicita intensificarea controalelor în toate zonele astfel încât să încercăm să curăţăm acest judeţ de gunoaie, pentru că este un fenomen care a luat amploare şi doar prin curăţarea cu voluntari nu mai facem faţă la gunoaiele care se aruncă. Se aruncă mai mult decât pot curăţa voluntarii care se oferă să facă acest lucru".

Planul Judeţean de Gestionare al Deşeurilor în judeţul Buzău prevede principalele aspecte indentificate privind neconformitatea sistemului existent de gestionarea deşeurilor municipale cu legislaţia în vigoare, respectiv faptul că nu toată populaţia este conectată la servicii de salubrizare, grad scăzut de colectare separată a deşeurilor reciclabile menajere şi similare, staţiile de sortare sunt utilizate în cea mai mare parte pentru deşeurile colectate în amestec,datorită gradul scăzut al colectării separate, nu se realizează compostarea deşeurilor din parcuri şi grădini.

De asemenea, specialiştii de mediu vorbesc în acest document despre faptul că la nivelul judeţului nu sunt implementate sisteme de colectare a altor categorii de deşeuri menajere cum ar de exemplu: deşeuri textile fapt dovedit şi din imaginile postate recent de Garda de Mediu unde se poate observa că printre gunoaie sunt şi mormane de lână.

De altfel, sunt probleme ce ar fi putut fi rezolvate prin realizarea Planului de Management Integrat al Deşeurilor la nivelul judeţului despre care autorităţile judeţene vorbesc de ani buni, fără să-l pună în practică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb