Primăriile băcăuane sînt obligate să returneze fonduri SAPARD

Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 21 aprilie 2005

14 miliarde de lei sunt obligate să returneze Agenţiei SAPARD 12 primării băcăuane, din cauza greşelilor sau neglijenţei celor care ar fi trebuit să verifice datele înscrise în documentaţie, transmite Rompres. Autorităţile locale din comunele Lipova, Dofteana, Hemeiuşi, Plopana, Răcăciuni, Orbeni, Parincea, Poduri, Onceşti, Răchitoasa, Găiceana şi Roşiori au cheltuit sumele acordate pentru realizarea unor proiecte de infrastructură în perioada 2002-2004, dar, în urma unor verificări, s-au depistat conflicte de interese în privinţa com-ponenţei comisiilor de evaluare. Ca urmare, Agenţia SAPARD a trimis respectivelor pri-mării, chiar dacă lucrările începuseră, fişe de neavizare a contractelor de servicii, motivîndu-şi decizia prin faptul că în documentele proiectelor apare numele unui funcţionar public, Nicola Goroi, şef de birou în cadrul Prefecturii. Conducerea societăţii "Rutier Conex XII" din Bacău, care a realizat proiectarea în toate cele 12 cazuri, consideră că Agenţia SAPARD "a dat dovadă de inconsecvenţă" şi precizează că "după semnarea contractului de servicii nu s-a încheiat convenţie de colaborare cu Neculai Goroi tocmai din cauza statutului neclar al acestuia".

"Persoana respectivă nu a mai jucat nici un rol după licitaţie, dar acum ar trebui să vindem toată comuna pentru a avea cele 1,3 miliarde de lei cît ni se cere înapoi acum", declară primarul comunei Roşiori, Petre Matei. De altfel, eroarea din documente nu este asumată nici de firma băcăuană, nici de primării, care încearcă să facă front comun în privinţa derulării proiectelor.

"Este necesar ca Agenţia SAPARD să verifice din nou. În urmă cu doi ani, a verificat şi totul a fost în regulă, iar acum găsesc probleme. Este lipsă de profesionalism", acuză directorul general al firmei de proiectare băcăuane, Iulian Mata.

Verificările făcute de Curtea de conturi Bacău relevă faptul că inginerul Neculai Goroi nu a fost niciodată salariat la Prefectura Bacău aşa cum a declarat, ci a lucrat în ultimii 15 ani la Direcţia Judeţeană de Drumuri, pe bază de contract. Autorităţile judeţului Bacău afirmă că vor încerca să se implice într-o mediere cu Agenţia SAPARD.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Dragoş Benea, este sceptic în privinţa şanselor pri-măriilor de "a scăpa cu faţa curată" din acest conflict, dar oferă o soluţie: la rectificarea Bugetului de stat să fie obţinute cele 14 miliarde de lei de la Guvern pentru că "din bugetul judeţului nu se poate asigura această sumă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb