Primarii oraşelor sunt nemulţumiţi că guvernul Dăncilă nu a aprobat o nouă alocare financiară către localităţile mijlocii şi mici din ţară, necesară pentru plata facturilor din programele PNDL 1 şi PNDL 2.
Într-un comunicat de presă remis Redacţiei, Asociaţia Oraşelor din România (AOR) susţine că lipsa alocării financiare necesare va duce la blocarea proiectelor de dezvoltare şi chiar la abandonarea lor.
AOR atrage atenţia şi asupra refuzului recent exprimat de Comisiai Europeană cu privire la decontarea din fondurile europene a proiectelor de apă şi canalizare realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Prin solicitarea adresată Comisiei Europene şi respinsă de oficialii de la Bruxelles, cabinetul Dăncilă a încercat să recupereze 1,8 miliarde de lei, adică aproape 0,2% din Produsul Intern Brut, potrivit proiectului de rectificare bugetară. Astfel se creştea artificial gradul de absorbţie a fondurilor europene şi se diminua deficitul bugetar, deoarece plăţile iniţiale pentru proiecte au fost făcute de la bugetul de stat.
În comunicatul emis de AOR, primarii arată că mai mult de un sfert din oraşele din România se îndreaptă spre faliment şi că luna noiembrie va fi una catastrofală pentru administraţiile locale, în lipsa fondurilor.
AOR reaminteşte că, prin HG 752 752 din 14 octombrie 2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale emisă în baza rectificării de buget, 27 de oraşe au primit între 3 şi 10 lei/locuitor, 16 oraşe între 11 şi 20 lei/locuitor şi 14 oraşe între 21 şi 30 lei/locuitor. Cu toate acestea, din dispoziţia ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, după aprobarea hotărârii de guvern, 25 de oraşe au rămas cu buget minim de funcţionare sub 1.000 lei/locuitor/an, în această valoare fiind incluse sumele alocate pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi.
AOR a susţinut şi argumentat, constant, alocarea de sume suplimentare care să aducă cele 45 de oraşe discriminate la un buget minim de funcţionare de 1.000 lei/locuitor/an şi alocarea pentru oraşele şi municipii de sume peste aceste valori. În acest sens, AOR a propus suma de 1.400 lei/locuitor/an.