PRIMARUL CAPITALEI: Grupul Erbaşu are de justificat lucrări de peste 29 de miliarde lei către municipalitate

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 6 iulie 2004

Traian Băsescu susţine că Primăria Municipiului Bucureşti a plătit 39 de miliarde de lei avans pentru contorizarea scărilor de bloc

Traian Băsescu a declarat ieri că îl suspectează pe Dan Diaconescu de escrocherie mediatică pentru că întreţine zvonuri false în legătură cu implicarea primăriei în moartea lui Mihail Erbaşu. Domnia sa a spus că speculaţiile întreţinute de domnul Diaconescu sînt stupide şi nu înţelege ce interes are să caute vinovaţii morali.

Domnul Dan Diaconescu, preşedintele OTV, ne-a declarat: "Eu nu fac «escrocherie mediatică», am prezentat adevărul curat despre dispariţia lui Mihail Erbaşu. Nu puteam minţi Parchetul General în legătură cu ce mi-a spus Erbaşu. Din punctul meu de vedere, Traian Băsescu se simte vinovat moral. Nu ştiu de ce a ieşit la rampă tocmai el. Eu, la Parchet, am spus că Erbaşu a vorbit mai multe despre Miron Mitrea".

Primăria Capitalei mai are de recuperat 29,7 miliarde de lei în contul avansului acordat grupului "Erbaşu" pentru contorizarea scărilor de bloc din Bucureşti, a declarat ieri primarul general Traian Băsescu. Domnia sa a explicat: "Conform contractului de lucrări pentru montarea contoarelor, municipalitatea a acordat un avans de 15% din valoarea totală a lucrărilor, în schimbul unei scrisori de garanţie bancară. «Erbaşu», în asociere cu «Elsaco», a cîştigat patru pachete de lucrări în valoare totală de circa 261 miliarde de lei. Avansul plătit de primărie a fost de aproximativ 39 miliarde de lei".

Edilul - şef a precizat că avansul a fost acordat grupului "Erbaşu" pe baza prezentării unei scrisori de garanţie bancară cu valabilitate pînă la recuperarea integrală a avansului. Contractul de lucrări prevede ca returnarea avansului să se facă prin reţinerea unui procent de 20% din valoarea fiecărui certificat de plată pînă la returnarea integrală şi va începe o dată cu al doilea certificat de plată care are valoarea de peste 30.000 de euro. Potrivit documentelor prezentate de Traian Băsescu, scrisoarea de garanţie a grupului "Erbaşu" a expirat la data de 7 aprilie 2004.

Primarul Capitalei a spus că, la începutul acestei luni, firma condusă de Mihai Erbaşu mai avea de justificat lucrări de 29,7 miliarde de lei. Municipalitatea nu a reuşit să recupereze decît 9,4 miliarde de lei din avansul plătit companiei.

Traian Băsescu susţine că fără plata acestui avans, "Erbaşu" SA nu putea efectua o serie de lucrări preliminare montării efective a contoarelor în scările de bloc. "Scrisoarea de garanţie este bună în cazul în care contractorul din diverse motive, nu mai poate onora obligaţiile contractuale, iar primăria îşi poate recupera avansul achitat de la banca emitentă", a subliniat primarul Capitalei, adăugînd că Mihai Erbaşu a solicitat un nou avans şi după expirarea garanţiei, pe care municipalitatea nu i l-a putut acorda în lipsa unei noi scrisori de la banca firmei "Erbaşu". Traian Băsescu a declarat: "Trebuia să fac această conferinţă de presă mai demult pentru a clarifica relaţiile dintre Primăria Capitalei şi Mihai Erbaşu. Ştiam de la direcţiile de specialitate de solicitarea lui. Eu nu am primit nici un om de afaceri în timpul campaniei electorale, aşa că teoria umilinţei nu este valabilă. Nu am fost chemat la Parchet pentru audieri în cazul Erbaşu, dar voi pune la dispoziţie, dacă mi se solicită, toate documentele necesare".

Domnia sa a adăugat că acum o lună, grupul "Erbaşu" era în urma graficului de lucrări cu 440 de scări. Edilul - şef a precizat că, în ultimele două săptămîni, firma a recuperat întîrzierea şi mai are de efectuat lucrări restante la 300 de scări de bloc. Traian Băsescu a spus că este convins că societatea va recupera rapid întîrzierea şi că a vorbit cu banca grupului "Erbaşu" pentru a găsi formele de securizare a plăţilor. Domnia sa a încheiat: "Vom face tot ce este posibil pentru ca acest contract să continue. Vreau să mă asigur că banii achitaţi firmei nu sînt folosiţi în alte scopuri".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb