Primarul comunei Balş, Iaşi, trimis în judecată pentru luare de mită 20.000 euro

A.C.
Anticorupţie / 4 iunie 2014

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Constantin Cibotaru, primarul comunei Balş, Iaşi, pentru luare de mită (20.000 euro) şi trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că la data de 26 iunie 2013, Constantin Cibotaru a pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, prin intermediar (denunţător în cauză), suma de 20.000 euro, pentru a interveni pe lângă membrii Consiliului Local al comunei Balş, asupra cărora a afirmat ca are influenţă.

Acesta a vrut să-i determine să aprobe concesionarea unei suprafeţe de teren către respectiva societate, astfel încât aceasta să realizeze o investiţie (construcţii destinate depozitării de cereale şi o fabrică de ulei) pe raza comunei, dar şi pentru a i se emite avizele şi autorizaţiile necesare ridicării unor construcţii pe acest teren.

"În virtutea relaţiilor sale de serviciu, persoana denunţătoare colabora cu reprezentanţii mai multor societăţi comerciale din România şi din străinătate, motiv pentru care, în cursul anului 2012, în cadrul unei discuţii purtate cu inculpatul Cibotaru Constantin, acesta din urmă i-a solicitat sa identifice şi să-i recomande persoane dispuse să realizeze investiţii pe raza comunei pe care o conducea, solicitându-i persoanei denunţătoare să-i intermedieze contactul cu aceştia.

În aceste condiţii, denunţătorul a propus directorului general al unei societăţi comerciale (al cărei acţionar era o companie din Italia) ca societatea la care lucra să realizeze o investiţie în comuna Balş, în sensul construirii unui depozit de cereale.

Ulterior, la sfârşitul lunii martie 2013, doi reprezentanţi ai societăţii comerciale (dintre care un cetăţean italian) s-au deplasat in comuna Balş, unde, la sediul primăriei, au discutat despre realizarea investiţiei, cetăţeanul italian afirmând ca intenţionează sa construiască un depozit de cereale si o fabrică de ulei", se arată în comunicat.

Cetăţeanul italian i-a prezentat inculpatului compania sa şi i-a înmânat câteva materiale publicitare în acest sens, în format digital.

Constantin Cibotaru a urmat să identifice o suprafaţă de teren care ar fi putut fi utilizată pentru realizarea investiţiei.

S-a stabilit, de asemenea, ca denunţătorul să fie persoana care să intermedieze legătura între primar si reprezentanţii societăţii comerciale.

"La sfârşitul lunii mai, inculpatul Cibotaru Constantin i-a adus la cunoştinţa martorului denunţător faptul că a identificat o suprafaţă de teren de un hectar, situată în apropierea unui drum care fusese recent asfaltat, care putea fi concesionată companiei investitoare. Cu această ocazie, inculpatul a sugerat necesitatea remiterii unor foloase cu titlu de mită, subliniind că s-au făcut eforturi mari pentru asfaltarea acelui drum şi că nu oricine poate obţine teren în acea zonă, precum şi faptul că va fi greu (dar nu imposibil) să-i convingă pe membrii Consiliului Local Balş să aprobe concesionarea terenului", se mai arată în comunicat.

În ziua de 26 iunie 2013, în cadrul unei întâlniri avute cu denunţătorul, Cibotaru i-a solicitat acestuia, în scopul menţionat anterior, să transmită reprezentanţilor societăţii comerciale cererea sa de remitere a sumei de 20.000 euro, din care 5.000 euro, conform propunerii inculpatului, ar fi trebuit să-i revină denunţătorului.

În ziua de 13 august 2013, între Cibotaru şi denunţător a avut loc o întâlnire, la sediul Primăriei Comunei Balş, în cadrul căreia inculpatul a pretins suma de 20.000 de euro şi a explicat care sunt etapele concrete care trebuie urmate pentru realizarea investiţiei: formularea unei cereri de concesionare a terenului, în numele firmei, prezentarea proiectului in Consiliul Local (instruindu-l pe denunţător despre modul în care trebuia sa întocmească o prezentare, în format electronic), emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire, iar ulterior obţinerea tuturor avizelor necesare.

"Inculpatul a precizat că cererea de concesionare va fi aprobată în prima fază de către el, în calitate de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar, iar apoi va fi discutată în şedinţa Consiliului Local. Inculpatul a făcut referire la influenţa pe care o avea asupra membrilor Consiliului Local Balş, asigurându-l pe denunţător că nu vor exista probleme în ceea ce priveşte aprobarea, de către consilieri, a concesionării terenului. Inculpatul i-a sugerat martorului când anume ar fi trebuit să formuleze cererea respectivă. De asemenea, inculpatul a afirmat că nu dorea să primească nimic până nu îşi realiza "obligaţia" asumată (obţinerea aprobărilor necesare pentru realizarea investiţiei), nedorind să îşi ia un angajament pe care să nu îl poată respecta şi a precizat că urmau să discute după aprobarea investiţiei asupra modalităţii de remitere a banilor", potrivit DNA.

Investiţia nu a mai fost, în cele din urmă, realizată, neexistând aşadar, condiţiile primirii efective a sumei de 20.000 euro, pretinse anterior.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Iaşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb