Primarul din Petroşani solicită premierului investiţii la minele Livezeni şi Vulcan

V.G.
Miscellanea / 23 august 2022

Primarul din Petroşani solicită premierului investiţii la minele Livezeni şi Vulcan

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a transmis astăzi o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Energiei, Virgil Popescu, prin care solicită investiţii în activitatea de producţie de la minele Livezeni şi Vulcan, astfel încât acestea să poată creşte cantitatea de cărbune extras şi să acopere necesarul zilnic de funcţionare al Termocentralei Paroşeni, relatează Agerpres.

"Vorbim despre costuri care pot fi susţinute de la buget, iar cele două capacităţi extractive nu se află pe program de închidere. În acest fel, România ar putea beneficia pe termen lung de energie ieftină şi eficientă", a scris Iacob-Ridzi pe Facebook.

În opinia primarului din Petroşani, România îşi poate asigura necesarul de energie ieftină cu ajutorul Termocentralei Paroşeni, fără încălcarea Directivei Europene de Mediu privind reducerea emisiilor poluante, menţionând că centrala electrică a fost "retehnologizată complet şi îndeplineşte toate condiţiile de mediu impuse de legislaţia românească şi cea europeană".

Edilul local arată că Termocentrala Paroşeni are nevoie de circa 2.000 de tone de cărbune pentru a putea funcţiona zilnic, faţă de 2-3 zile pe săptămână, cât lucrează în prezent, din cauză că nu are huila necesară.

"Mina Livezeni foloseşte acum, în procesul de producţie, un complex mecanizat învechit, din 1986, cu care se asigură o cantitate de 250 de tone de cărbune energetic pe zi. (...) Costurile unui complex mecanizat nou, complet echipat, nu depăşesc 12-15 milioane de euro, iar asta ar duce la o producţie de 1.000 de tone pe zi", se arată în scrisoarea deschisă.

Primarul menţionează că la Mina Livezeni există două straturi care ar putea fi exploatate cu "rezultate remarcabile", iar după un timp de pregătire de 6-8 luni şi cu ajutorul unui complex mecanizat nou nu ar mai fi probleme cu producţia de cărbune în următorii 10 ani.

De asemenea, susţine Tiberiu Iacob-Ridzi, dacă procesul de producţie de la Mina Vulcan ar avea asigurate materialele necesare - plasă, stâlpi, grinzi, lemn de mină -, angajaţii exploatării ar putea extrage zilnic între 800 şi 1.000 de tone pe zi de huilă.

Cumulate, cantităţile de cărbune ar putea asigura necesarul de combustibil zilnic pentru Termocentrala Paroşeni.

"În acest fel, România ar putea beneficia, fără probleme, pe termen lung, de energie ieftină şi eficientă, aşa cum s-a demonstrat în anii trecuţi, când minele din Valea Jiului au fost, în repetate rânduri, supapa de salvare", afirmă primarul municipiului Petroşani.

Acesta mai arată, în finalul scrisorii, că la nivel mondial preţul huilei a crescut mult, de la 64 de dolari pe tonă, în anul 2021, la 400 de dolari pe tonă, în acest an.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Are dreptate primarul.

    Pai de ce sa investesti ca sa asiguri energie ieftina, cind poti face "trading" ?

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb