Pierderea accesului băncilor britanice la piaţa unică europeană, după ieşirea ţării din UE (Brexit), ar fi un act de "sabotaj economic", este de părere primarul Londrei, Sadiq Khan.
Afirmaţiile acestuia vin după ce băncile din Marea Britanie au informat că se pregătesc să-şi mute angajaţii şi activităţile în Europa, la începutul anului viitor, dacă, în urma negocierilor cu UE pe marginea Brexit-ului nu vor putea să-şi păstreze accesul la piaţa unică a blocului.
"Dacă nu vor fi negociate acorduri adecvate, se va resimţi un impact serios asupra locurilor de muncă şi a veniturilor de miliarde, care vor fi pierdute", spune Khan, adăugând: "Acest lucru va lovi întreaga ţară".
Khan va solicita guvernului să realizeze "o înţelegere unică" cu UE, care să nu afecteze serviciile financiare, cel mai mare sector al economiei britanice.
"Dacă nu vom reuşi să obţinem un bun acord de Brexit, afacerile se vor muta mai degrabă la New York, Singapore şi Hong Kong decât în alte oraşe europene", avertizează Khan.
O zecime din angajaţii centrului financiar londonez sunt din alte ţări din UE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2016, 10:41)
Accesul la piața unică vine la pachet cu libertatea forței de muncă. Britanicii au votat împotriva imigrației, deci nu au nevoie de acces la piața unică.
Salma Khan a ajuns primar peste cea mai mare bulă imobiliară de pe Terra. :D
2. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 31.10.2016, 18:20)
Exact. Englezii vor acces la UE, trebuie sa acorde acces la piata fortei de munca.
Altfel ar fi un sabotaj al UE din partea UK.
Iar povestea cu mutatul afacerilor prin alte locuri de pe glob decat UE este doar poveste. Cei care au investit in UK au facut-o tocmai pentru ca au vrut acces la piata UE, asa ca isi vor muta mai probabil afacerile in UE, nu pe alte continente.
Mi-e teama insa ca Romania nu va impune conditii prea dure, la fel cum nu le-a impus nici Canadei. Dar hai sa zicem ca totusi Canada are o populatie mica in comparatie cu UE si nu ar fi fost prea echitabil ca forta de munca din UE sa invadeze Canada. Un eventual acord cu SUA ar trebui sa impuna insa si liberalizarea pietei muncii. Doar ca nu se va face asa, fiindca tarile puternice din UE nu prea vor sa isi trimita oamenii la munca in SUA sau Canada. Si nici in UK. Doar tarile amarate ca Romania si Bulgaria, dar mai ales Romania vor asa ceva.