Primăvara, RON-ul înfloreşte

Simona Adam
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 aprilie 2011

Primăvara, RON-ul înfloreşte

Aprecierea leului faţă de euro şi dolar pare naturală pentru unii, dar alţii observă că fenomenul are loc cu regularitate, primăvara. De la începutul anului, moneda naţională a câştigat 3,63% faţă de euro şi 10,90% faţă de dolar.

Aprecierea monedei româ­neşti este justificată de unii analişti prin îmbunătăţirea condiţiilor economice şi acordarea tranşei de 1,2 miliarde de euro de la Comisia Europeană. Printre ei circulă opinia că leul s-a întărit prea mult şi prea repede, după cum precizează şi Morgan Stanley.

Pe de altă parte, martie şi aprilie sunt lunile în care companiile multinaţionale îşi repatriază venituri şi dividende convertite în euro. Un curs ridicat al monedei naţionale le avantajează, deoarece cu aceeaşi sumă în lei achiziţionează mai mulţi euro.

Ionel Blănculescu, consultant financiar, susţine că ar putea exista o "înţelegere neoficială între multinaţionale şi Statul Român, pe căile atât de cunoscute ale procedurilor de lobby, în vederea repatrierii de către acestea a dividendelor la un curs avantajos".

Domnia sa este de părere că, dacă România a primit cele două împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pe baza unei "înţelegeri ascunse" să reducă rezervele minime obligatorii în valută ale băncilor, atunci poate fi posibil scenariul în care multinaţionalele ar impune Statului Român, prin procedurile de lobby, repatrierea dividendelor la un curs avantajos. "În spatele acestei înţelegeri, exis­tă lăcomia pentru profit şi lipsa totală de moralitate în business. În momentul de faţă, ne confruntăm cu un capitalism imoral. Acesta este rezultatul lobby-urilor marilor corporaţii trans­naţionale", afirmă Ionel Blăncules­cu. Domnia sa a completat: "Acesta este adevărul, amar, într-adevăr. Probabil, vom descoperi acest adevăr, peste ani, într-o cablogramă de tip Wikileaks".

Aparent, când primăvara soseşte, leul se întăreşte. Dacă vom da perdea­ua la o parte, atunci vom descoperi surpriza: când primăvara soseşte, leul se întăreşte şi hemoragia de resurse financiare sporeşte. Este acesta semnul "ieşirii din criză"?

Dacă o companie are un profit de 1.000.000 lei şi îl transferă companiei mamă, la un curs de 4.0881 lei, ar rezulta 244.612 euro (25 martie 2011), faţă de cursul din 1 martie - 4.2108 lei/euro, când ar fi rezultat o sumă de doar 237.484 euro. Diferenţa: 7.127 euro. Bani mulţi, nu-i aşa?

Cel mai ridicat nivel al leului în raport cu euro a fost înregistrat pe 25 martie anul acesta, la 4,0881. Anul trecut, leul a atins cel mai mare prag tot pe 25 martie, la 4,0653.

Cel mai ridicat nivel al leului in raport cu dolarul american a fost înregistrat pe 08 aprilie anul acesta, la 2,8560. Anul trecut, leul a atins cel mai mare prag pe 13 ianuarie, la 2,8388.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb