• Bursele din Ungaria şi Cehia au avut rulaje cu acţiuni de trei ori mai mari decât ale pieţei noastre, în octombrie
Lichiditatea este, probabil, cea mai mare rană a pieţei noastre de capital, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni din Piaţa Reglementată fiind, în acest an, de numai 44,3 milioane de lei, echivalentul a aproape nouă milioane de euro, cu mult sub cea a pieţelor comparabile din regiune. În octombrie, conform calculelor noastre realizate pe baza datelor Federaţiei Europene a Burselor de Valori (FESE), media zilnică la BVB a fost de 9,15 milioane de euro, în timp ce la Budapesta şi Praga, rulajul mediu zilnic cu acţiuni s-a ridicat la 26 milioane de euro. Varşovia, cu o medie zilnică de 316 milioane de euro în octombrie, este dintr-un alt univers.
Interesant este că, în Ungaria şi Cehia, între 80% şi 90% din valoarea tranzacţiilor este dată de numai trei companii, în timp ce la noi, rulajul are o dispersie mai echilibrată, în octombrie, cele mai tranzacţionate cinci companii având o pondere cumulată de 60% în valoarea totală a schimburilor, arată datele FESE.
• Free float cuprins între 3% şi 50% pentru companiile din BET, potrivit estimărilor Prime
Conform ultimului raport de analiza al casei de brokeraj Prime Transaction, problema lichidităţii pieţei noastre provine, în mare parte, din lipsa acţiunilor disponibile la tranzacţionare pentru emitenţii mari, adică dintr-un free float subţire. Unele companii au un acţionar majoritar, la care se adaugă deţinerile fondurilor de pensii, ale SIF-urilor şi ale altor fonduri de investiţii, entităţi care, în general, deţin acţiunile pe termen lung.
De altfel, rata anualizată a rulajului lunar faţă de capitalizare este mult mai mică la BVB decât la bursele din Ungaria şi Cehia, ceea ce indică către un free-float mai mare la vecini (conform datelor FESE, în octombrie, indicatorul Turnover Velocity - Viteza de Rotaţie - a fost de 10% la noi, faţă de 20% la Budapesta şi Praga).
Prime a estimat free float-ul real al companiilor din BET, luând în calcul deţinerile fondurilor Pilon II şi ale SIF-urilor de la jumătatea acestui an, iar tabloul indică acţiuni disponibile la tranzacţionare între 50% şi 3% din capitalul societăţilor ce compun principalul coş de acţiuni al pieţei noastre. Acurateţea datelor poate fi afectată de mai multe elemente, între care şi existenţa unor acţionari instituţionali care din diferite motive nu-şi raportează deţinerile, dar ca ordin de mărime situaţia este apropiată de cea din realitate, se arată în raportul societăţii de brokeraj semnat de Marius Pandele.
• Fondurile Pilon II deţineau 22% din Banca Transilvania, la jumătatea anului
Banca Transilvania, cea mai importantă companie a noastră din indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell, are unul dintre cele mai mari free float-uri din BET, conform raportului societăţii de brokeraj. Deoarece fondurile de investiţii pot fi şi investitori pe termen scurt, Prime calculează două variante de free float - una în care acţiunile acestora sunt considerate deţineri pe termen lung şi una în care sunt disponibile pentru tranzacţionare.
Astfel, estimarea societăţii pentru free float-ul Băncii Transilvania este 33,9% în situaţia în care fondurile de investiţii sunt considerate investitori pe termen lung şi de 50,4%, dacă sunt investiţii pe termen scurt. Raportat la preţul acţiunii TLV din data de 9 decembrie, valoarea free float-ului instituţiei de credit era de 5,32 miliarde de lei sau 7,93 miliarde de lei, a doua ca mărime de la BVB.
La jumătatea anului, cele şapte fonduri de pensii Pilon II aveau cumulat 21,6% din instituţia de credit din Cluj, cea mai mare deţinere, de 8%, fiind a fondului administrat de NN. SIF-urile aveau împreună 16%, din Banca Transilvania, în timp ce BERD-ul deţinea acţiuni TLV ce echivalau cu 6,81% din capitalul instituţiei de credit.
În Ungaria, conform datelor afişate de site-ul bursei din Budapesta, OTP Bank are un free float de circa 74%, dar care în realitate este mai mic, deoarece în acţionariatul băncii se găsesc cu siguranţă şi fonduri de investiţii cu deţineri pe termen lung, care nu sunt raportate.
• BRD - free-float mult mai redus decât cel al Băncii Transilvania
BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cealaltă instituţie de credit din BET, se află într-o situaţie diferită faţă de Banca Transilvania, în condiţiile în care acţionarul majoritar francez are 60,2% din societate. Fondurile de pensii private deţineau, la jumătatea anului, 16,1% din bancă, iar SIF-urile aveau 10,6%, conform raportului Prime Transaction.
Astfel, free float-ul estimat de brokeri este de 9,16%, în cazul în care deţinerile fondurilor de investiţii sunt considerate pe termen lung şi 13,14%, dacă sunt luate în calcul ca fiind pe termen scurt. Faţă de preţul acţiunii BRD din data de 9 decembrie, de 17,6 lei, valoarea acţiunilor disponibile libere la tranzacţionare ale instituţiei de credit era de 1,12 sau 1,61 miliarde de lei, cu mult sub cele indicate pentru Băncii Transilvania.
• Acţiuni libere la tranzacţionare sub 10% din total, pentru OMV Petrom
În cazul OMV Petrom (SNP), prezenţa acţionarului majoritar şi a Ministerul Energiei, alături de Fondul Proprietatea cu 7% din companie şi a fondurilor de pensii cu 11,5% din capitalul emitentului, face ca acţiunile rămase libere la tranzacţionare să fie foarte puţine, sub 10% cu sau fără deţinerile fondurilor de investiţii. Dar, dimensiunea mare a companiei face ca valoarea free float-ului să fie relativ semnificativă, de 1,3 sau 2,19 miliarde de lei, faţă de preţul acţiunii SNP, din data de 9 decembrie.
La Budapesta, MOL Hungarian Oil and Gas are un free float de 49%, conform datelor operatorului pieţei de capital maghiare, care în realitate probabil că este mai mic, dar cu siguranţă peste cel al Petrom.
• Fondul Proprietatea - cel mai mare free-foat din BET, dar valoarea tranzacţiilor este modestă
Fondul Proprietatea (FP) are, conform estimărilor casei de brokeraj, cel mai mare free-float valoric şi unul dintre cele mai mari procentuale din BET, de 49,58% cu deţinerile fondurilor de investiţii şi 69,43% fără. Totuşi, valoarea tranzacţiilor este modestă, iar explicaţia cea mai plauzibilă este că acţionarii pe termen lung sunt mai mulţi decât par, conform Prime.
"Printre ei s-ar putea număra persoane care au primit acţiunile direct de la ANRP, dar şi fonduri de investiţii pentru care legea din ţara de origine nu impune raportarea detaliată a investiţiilor", scrie în raport.
După cum era de aşteptat, companiile care au statul drept acţionar majoritar la care se mai adaugă fondurile de pensii au printre cele mai reduse free float-uri, dar în unele cazuri precum Romgaz sau Nucleareletrica, capitalizarea relativ ridicată a acestora face ca valoarea acţiunilor liber tranzacţionate să fie semnificativă.
La limita de jos a topului găsim Alro, cu un free float mic atât valoric cât şi procentual. Acţionarul majoritar Vimetco, împreună cu Pavăl Holding şi Fondul Proprietatea cumulează 87,61% din acţiuni, restul fiind împărţite între câteva fonduri de pensii. Investitorilor obişnuiţi le mai rămân circa 3% din titlurile companiei, conform raportului casei de brokeraj.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 07:02)
Asfixierea produsa de catre fondurile de investitii este inevitabila in conditiile date, iar pestisorii vor muri din lipsa de oxigen, la fel cum se intampla si in orice balta inchisa, unde algele ajung sa se dezvolte prea mult.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 08:09)
Pentru ceva timp de acum încolo da. Dar la un moment dat fondurile vor începe sa plătesca pensiile celor care au contribuit și vor fi nevoite să vândă din acțiuni. Dacă acum se vorbește de stabilitatea pe care o dau fondurile pietei, atunci s-ar putea sa fie invers. Cine va cumpăra cantitățile pe care vor începe fondurile să le descarce ?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 09:16)
Investitiile in actiuni sunt cea ai mica parte a investitiilor fondurilor de pensii. Nu cred ca vor trebui sa vanda atata timp cat emitentii actiunilor din portofoliu ofera dividende
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 09:38)
Daca vand prea mult titluri de stat se dezechilibreaza structura portofoliilor. Acum actiunile reprezinta parca 20%. Mai mult nu au voi prin reglementari. Trebuie gasit un trade-off.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 08:41)
Inca mai aveti timp sa vindeti si sa va planificati viitorul in alte parti, cortina de fier va cadea din nou peste Romania.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 09:40)
Fondurile de pensii,permanent vor avea intrari decapita mai mari decat iesirile. ( matematic calculand) Probleme apar in caz de criza economica sau proasta gestiune.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 10:40)
Prin permanent intelegi cam pana cand varful numeric al generatiei decreteilor (cei nascuti in anii 1978-1982) vor incepe sa iasa la pensie, devenind beneficiari si incetand sa mai fie contributori. Apoi, pe fondul scaderii natalitatii, "permanent" nu se mai aplica. Corect?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 13:51)
...vezi ca "decreteii" sunt cei nascuti incepand cu 1967 cand rata natalitatii s-a dublat in Romania.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 17:08)
... vezi ca "decreteii" s-au nascut in numar din ce in ce mai mare dupa 1967, razboinicule, si de aceea am plasat punctul de varf la mijlocul perioadei in care natalitatea a fost aberant de mare: vine prima jumatate, incepe sa apese, iar apoi incepe balanta sa se incline dezastruos cand intra la plata cei de dupa jumatatea perioadei.
Ma rog, fiecare cu "piticii" sai ...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 14:00)
Sunt foarte mulți bani blocați pe sifuri unde disconturile fata de vuan sunt peste 50%. La preturile astea nu mai vinde nimeni iar de cumpărat....le e frica din cauza managementului.
4. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 14.12.2021, 14:17)
Ultima data, cand am citit ziarele, lichiditatea slaba la BVB provenea din lipsa educatiei financiare.