Prime Transaction: Sphera şi MedLife - printre cele mai bune rezulate de la BVB; Electrica şi TTS - rezultate slabe

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie

Prime Transaction: Sphera şi MedLife - printre cele mai bune rezulate de la BVB; Electrica şi TTS - rezultate slabe
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    English Version

    "În mod normal, rezultatele Sphera din semestrul al doilea ar trebui să fie peste cele din perioada similară a anului anterior"

    "Nici pentru al doilea semestru al anului nu este de aşteptat ca lucrurile să se îmbunătăţească la Electrica, existând încă potenţial pentru efecte de bază negative"

    Sphera Franchise Group (SFG) continuă să profite de contextul bun din piaţa în care activează iar MedLife (M) şi-a îmbunătăţit rezultatele financiare faţă de nivelul slab la care ajunseseră în trimestrul al doilea 2023, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu Bittnet Systems (BNET), conform unui raport de analiză al Prime Transaction, ce poate fi găsit în documentul ataşat.

    Pe de altă parte, Electrica (EL) şi Transport Trade Services (TTS) au avut ambele rezultate slabe, prima cu o trecere pe pierdere trimestrială, iar a doua cu o scădere a profitului până la circa 10% faţă de nivelul din perioada similară a lui 2023. De asemenea, One United Properties (ONE) a avut rezultate slabe, determinate însă în principal de un efect de bază negativ, conform raportului semnat de Marius Pandele.

    Sphera Franchise Group - creştere mare de profit, cu marje mai mari decât cele ale întregului an 2023

    Marjele de profit ale Sphera Franchise Group au continuat să crească în al doilea trimestru al anului, chiar dacă în cazul veniturilor ritmul de creştere a fost mai mic decât în primul trimestru, conform celor de la Prime.

    Vânzările în restaurante au crescut cu 3,76%, până la 374,1 milioane lei în trimestrul al doilea 2024, după o creştere de 9,21% în primul trimestru. Creşterea a venit şi de data aceasta în principal de la restaurantele KFC, cu un plus de 15,1 milioane lei (+4,85%), în condiţiile în care Pizza Hut a adus o scădere de 2,1 milioane lei (-7,56%), iar Taco Bell o creştere mică, de 0,5 milioane lei (+2,57%). Cheltuielile operaţionale ale grupului au avut un ritm de creştere inferior faţă de cel al veniturilor.

    Profitul net al Sphera s-a ridicat la 18,5 milioane lei, în cel de-al doilea trimestru al anului, dublu faţă de cel din perioada aprilie-iunie 2023, de 9,2 milioane lei.

    "Perspectivele rămân bune, iar până la finalul anului ar fi de aşteptat ca şi cadrul fiscal să rămână stabil, eliminând unul dintre cele mai mari riscuri la adresa businessului SFG. În mod normal rezultatele din semestrul al doilea ar trebui să fie peste cele din perioada similară a anului anterior", conform raportului Prime.

    MedLife - un nou trimestru bun pentru operatorul medical privat, cu îmbunătăţire atât pentru venituri, cat şi pentru marjele de profit

    Tendinţa observată în precedentele două trimestre a continuat în cazul furnizorului de servicii medicale, veniturile crescând şi de data aceasta în paralel cu marjele de profit, se menţionează în raport.

    Veniturile din contractele cu clienţii au avut o creştere procentuală mai mare decât cea din primul trimestru al anului, cu 23,66%, până la 663,8 milioane lei, în trimestrul al doilea 2023. Comparativ, în primul trimestru, creşterea veniturilor fusese de 22,13%. Ambele procente sunt în zona cu care ne-a obişnuit compania în ultimii ani.

    Cheltuielile operaţionale au crescut la rândul lor, însă într-un ritm mai lent decât veniturile, respectiv cu 109,2 milioane de lei, faţă de 123,47 milioane lei.

    "Lucrurile par să fi intrat pe o direcţie pozitivă, creşterea veniturilor nemaifiind obţinută cu preţul unor cheltuieli mai mari cu resursele umane şi materialele, aşa cum s-a întâmplat până acum în perioada post-pandemie. Chiar şi aşa, este greu de crezut că vom ajunge în viitorul apropiat la rezultate apropiate de cele din 2020 şi 2021", conform celor de la Prime.

    Electrica - trecere pe pierdere netă trimestrială ca urmare a efectelor de bază pe partea de venituri

    După ce în primul trimestru al anului tarifele de distribuţie mai mari au ajutat la o îmbunătăţire semnificativă a rezultatelor financiare pentru Electrica, în trimestrul al doilea din 2024 acestea nu au mai fost de ajuns pentru a compensa scăderea veniturilor pe segmentul de furnizare.

    Veniturile din activităţile principale ale grupului au scăzut cu 15,2%, până la 1,96 miliarde lei în trimestrul al doilea 2024, o scădere mai mare decât cea de 10,46% înregistrată în primele trei luni ale anului. Cea mai mare parte a scăderii a venit, aşa cum s-a întâmplat şi în primul trimestru al anului, de la segmentul de furnizare de energie electrică şi gaze naturale, cu un minus de 337,4 milioane lei, de la 1,65 miliarde lei la 1,31 miliarde lei (-20,46%), luând în considerare doar veniturile din tranzacţiile cu clienţii externi.

    Efectul de bază negativ de pe partea de venituri a fost acoperit parţial de un efect de bază pozitiv legat de cheltuielile cu energie electrică, gaze şi mărfuri achiziţionate, acestea ajungând de la 2,1 miliarde lei în trimestrul al doilea 2023 la 1,25 miliarde lei în trimestrul al doilea 2024.

    Pentru cel de-al doilea trimestru al anului, Electrica a înregistrat o pierdere de 25,6 milioane lei, faţă de un profit de 185,4 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

    "Nici pentru al doilea semestru al anului nu ar fi de aşteptat ca lucrurile să se îmbunătăţească faţă de perioada similară din 2023, existând încă potenţial pentru efecte de bază negative. Profitul net înregistrat în 2023 a fost foarte mare comparativ cu anii dinaintea pandemiei COVID, iar menţinerea sa este puţin probabilă în lipsa unor evenimente excepţionale", se arată în raport.

    Transport Trade Services - din nou scăderi mari pentru venituri şi profit, ca urmare a cererii mai mici de servicii dinspre Ucraina

    Al doilea trimestru al anului a coincis cu al doilea trimestru consecutiv în care rezultatele Transport Trade Services s-au înrăutăţit considerabil faţă de perioada similară a anului trecut, ca urmare a dispariţiei unora dintre elementele conjuncturale care i-au propulsat rezultatele după începutul războiului din Ucraina.

    Veniturile grupului au continuat să scadă, până la 187,5 milioane lei în trimestrul al doilea 2024, (-29,27%), un ritm al scăderii mai mare decât cel din primele trei luni ale anului, atunci când veniturile s-au diminuat doar cu 21,89%. Şi de data aceasta motivul scăderii este dinamica negativă a cererii de servicii logistice din direcţia Ucrainei, ale cărei exporturi de produse agricole au început să revină la rutele tradiţionale.

    Profitul operaţional a avut o scădere considerabilă, de 89,87%, de la 77,1 milioane lei la 7,8 milioane lei, în vreme ce profitul net s-a diminuat cu 91,99%, de la 65,8 milioane lei în trimestrul al doilea 2023 la 5,28 milioane lei în trimestrul al doilea 2024.

    "Ar fi greu ca restul anului să arate diferit de prima parte, momentan riscurile pentru rutele de transport tradiţionale ale Ucrainei fiind limitate. Mai mult, dacă nu intervin modificări importante, este posibil ca TTS să piardă şi o parte a volumului de activitate pe care îl avea înaintea războiului pe partea de produse minerale", conform raportului.

    Alte companii analizate de echipa Prime Transaction în raport sunt One United Properties şi Bittnet Systems.

    Opinia Cititorului

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    06 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9728
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
    Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb