Primele audieri în Comisia "Nana" vor avea loc lunea viitoare

A.O.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 9 ianuarie 2014

 Stelian Fuia, fost Ministru al Agriculturii: "Nu am nimic de ascuns în legătură cu dosarul DNA".

Stelian Fuia, fost Ministru al Agriculturii: "Nu am nimic de ascuns în legătură cu dosarul DNA".

Comisia îi va audia luni pe reprezentanţii OCPI Călăraşi şi pe prefect

Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, anchetat de DNA cu privire la activitatea Institutului Fundulea, situat tot în judeţul Călăraşi

Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile din comuna Nana, judeţul Călăraşi, a aprobat ieri calendarul de audieri şi alegerea completă a conducerii.

Senatorul PSD Gabriela Firea a anunţat, ieri, că audierile vor începe pe 13 ianuarie, primii fiind invitaţi reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi şi prefectul George Iacob. Pe lista celor chemaţi se numără consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu şi notarii care au derulat tranzacţiile cu terenurile respective, potrivit reprezentanţilor Comisiei.

Aceştia au precizat că toţi cei care vor fi audiaţi trebuie să vină la comisie cu documentele referitoare la subiectul anchetat şi că audierile vor viza atât instituţiile, cât şi persoanele implicate în cazul terenurilor cumpărate de Ioana Băsescu.

Ieri, forul i-a ales pe deputatul PNL Ioan Cupşa ca vicepreşedinte şi pe deputatul PC Vicenţiu Mircea Irimie ca secretar. Deputatul Eugen Nicolicea a fost votat în luna decembrie 2013 preşedinte al comisiei parlamentare de anchetă "Călăraşi", constituită pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana. Comisia este compusă în total din 13 membri, PDL refuzând să desemneze reprezentanţi în acest for. Deputaţii senatorii care alcătuiesc comisia sunt: de la PSD - Gabriela Firea, Eugen Nicolicea, Ioan Adam, Nicolae Şerban, Mihai Vifor, Adrian Solomon, de la PNL - Mircea Dobra, Iulian Dumitrescu, Costel Alexe, Ioan Cupşa, de la PC - Vicenţiu Mircea Irimie, de la UDMR- Tanczos Barna, de la PPDD - Teiu Păunescu.

Potrivit Hotărârii plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului de înfiinţare a comisiei de anchetă Călăraşi, forul parlamentar are următoarele obiective: verificarea trasabilităţii terenurilor înstrăinate în perioada 1990-2013 pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi; verificarea situaţiei subvenţiilor încasate de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură în perioada verificată în zona supusă anchetei; verificarea statutului juridic şi al raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona comunei Nana în perioada 1990-2013; verificarea structurii de culturi a exploataţiilor agricole din zona supusă anchetei; verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri din zona supusă anchetei în perioada 1990-2013.

Fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 290 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, contractând de la CEC Bank un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro. În urma acestui episod, s-a mai înfiinţat o comisie de anchetă ce a analizat activitatea CEC Bank.

Deputatul PSD, Gabriela Firea a menţionat ieri că membrii Comisiei Nana vor solicita accesul şi la lucrările Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, privind activitatea CEC Bank.

Activitatea lui Stelian Fuia la Institutul Fundulea, anchetată de DNA

Tot ieri, DNA a început urmărirea penală a lui Stelian Fuia (fost ministru al Agriculturii) pentru abuz în serviciu, infracţiune comisă în perioada când ocupa funcţia de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea.

Potrivit unui comunicat al DNA, în acest dosar mai sunt urmăriţi penal sora şi cumnatul lui Fuia, Alexandrina şi Daniel State, asociaţi la SC Procera Agrochemicals, pentru complicitate la infracţiunea în formă calificată de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora Stelian Fuia a omis îndeplinirea unui act de serviciu în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la vânzarea ilegală, prin licitaţie organizată la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului către o persoană fizică, banii fiind plătiţi societăţii la care asociată era sora lui. Potrivit declaraţiilor făcute recent de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP), George Băeşu, mai multe localităţi din Călăraşi au reclamat faptul că nu au terenurile necesare pentru restituirea proprietăţilor. Atunci s-a decis ca suprafeţele să fie luate de la Institutul Agronomic Fundulea.

ANRP şi DNA susţin că acest transfer nu a fost legal şi că localităţile din Călăraşi (printre care şi comuna Nana) aveau suprafeţele disponibile pentru restituire.

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, a declarat că nu are nimic de ascuns în legătură cu dosarul DNA şi că aşteaptă să vadă ce elemente noi au apărut în anchetă, susţinând că în 2012 pentru aceeaşi cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb