Rata finală a dobânzii fixată de Transelectrica pentru emisiunea inaugurală de obligaţiuni în RON, de 6,1% pe an, este una foarte bună, ne-a declarat Remus Vulpescu, directorul de cabinet al Ministrului Finanţelor Publice.
Domnia sa ne-a precizat: "Transelectrica este o companie cu capital majoritar de stat, care va face investiţii masive cu efect pe termen lung. Programul de investiţii până la sfârşitul anului 2017 atinge deja valoarea de un miliard de euro şi ar putea creşte, dacă reuşim să asigurăm în mod corect finanţarea.
Dobânda obţinută pentru emisiunea inaugurală de obligaţiuni este o recunoaştere clară a câştigului de credibilitate pentru această companie aflată în subordinea Ministerului Finanţelor Publice. Cumpărătorii obligaţiunilor vor câştiga de la Transelectrica puţin mai mult decât ar câştiga din titluri de stat. La evaluarea acestui rezultat trebuie să se ţină seama că veniturile din dobânzile acestor obligaţiuni nu sunt scutite de impozit pe profit, deci o parte din dobândă se va întoarce la bugetul statului. Pe de altă parte, Transelectrica va avea, prin obligaţiunile corporative în RON, o sursă de finanţare pe termen mediu şi lung a investiţiilor (5 ani la emisiunea inaugurală, 7 sau chiar 10 ani la următoarele), fără garanţii, fără risc valutar şi - poate cel mai important în actuala piaţă financiară din România - fără a mai fi necesar să ramburseze sau să refinanţeze capitalul împrumutat înainte ca investiţiile să înceapă la rândul lor să producă venituri. Dacă emisiunea reuşeşte, vom fi încurajaţi să împrumutăm prin obligaţiuni sume mult mai mari".
Remus Vulpescu a adăugat că Transelectrica intenţionează să mai lanseze obligaţiuni prin care să atragă încă 700 de milioane de lei pentru investiţii, dar ar putea lansa emisiuni de obligaţiuni denominate şi în Euro sau USD.
1. pentru cine?
(mesaj trimis de Cata în data de 17.12.2013, 09:33)
Intelegem ca actiunea este un succes pentru: Cumpărătorii obligaţiunilor. Pentru Compania Transelectrica ramane de vazut daca este mai bine sa plateasca 6,1% in loc sa se imprumute de la banci cu 5,5%.