Mirel Borodi, administratorul "Capital Trading", o firmă care face parte din Trustul de Consultanţă Transilvănean, reclamă comportamentul Bursei de Valori Bucureşti, la evaluarea pentru selectarea consultanţilor autorizaţi pentru piaţa alternativă Aero.
Istoria Trustul de Consultanţă Transilvănean a pornit odată cu Registrul Mioriţa, primul registru independent al acţionarilor.
Ulterior, prestările de servicii de depozitare şi registru au fost preluate de către Depozitarul Central.
Domnul Borodi spune că a solicitat Bursei de Valori Bucureşti autorizarea "Capital Trading" drept consultant pentru piaţa Aero, prin două adrese din 15 decembrie 2014, respectiv 8 ianuarie 2015.
Între timp, BVB a autorizat 27 de consultanţi, printre care brokeri, avocaţi sau societăţi de consultanţă, chiar şi din străinătate, însă nu a răspuns în nici un fel cererii "Capital Trading".
Domnul Borodi ne-a spus: "BVB nu ne-a transmis nici un răspuns la cererile adresate. Doream măcar să ne comunice motivele pentru care consideră că nu ne calificăm să fim consultanţi autorizaţi, în condiţiile în care Bursa promovează guvernanţa corporativă".
Bursa de Valori Bucureşti nu ne-a transmis în ce stadiu este cererea de autorizare a societăţii "Capital Trading", câte cereri de la alte companii au fost respinse şi câte mai sunt în analiză.
În schimb, reprezentanţii BVB au declarat: "BVB a făcut publice toate condiţiile, regulile şi specificaţiile tehnice ale procesului de autorizare a Consultanţilor Autorizaţi.
Consultanţii Autorizaţi sunt unul dintre principalele elemente pentru îmbunătăţirea culturii pieţei de capital. O parte a acestei culturi este şi faptul că BVB anunţă entităţile care au permisiunea să folosească brandul BVB şi titulatura de Consultant Autorizat. Totodată, ca parte a acestei culturi, BVB nu face publice detalii care ar putea fi considerate drept lipsaă de respect faţă de potenţialii noştri parteneri".
Mirel Borodi şi-a întemeiat solicitarea către BVB, pe activitatea derulată ca reprezentant al unui număr de peste 50 de companii listate în relaţia cu BVB, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi investitorii. Domnia sa a arătat: "De-a lungul timpului am avut mai multe iniţiative de a dezvolta conceptul de «investor relations». (...)
Totodată, am adus în discuţie în relaţia cu emitenţii, încă din 2007 conceptul de "Nominated advisor", întâlnit pe piaţa alternativă londoneză AIM. Suntem un sprijin constant pentru companiile listate, care văd în societatea noastră un profesionist independent şi un interlocutor facil pentru departamentul emitenţi al BVB".
Domnia sa a mai adăugat că, până, în prezent, peste douăzeci de companii, pe care le reprezintă firma sa, în baza unor împuterniciri, în relaţia cu instituţiile pieţei de capital doresc să se listeze pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de BVB.
Însă, după atitudinea reprezentanţilor BVB se pare că nu sunt prea interesaţi de emitenţii de pe Rasdaq, pentru Aero.
La finalul anuluit trecut, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti a spus că nu doreşte ca Aero să devină un frigider pentru Rasdaq.
De asemenea, Bogdan Mugescu, specialist la Departamentul Business Development al BVB, a spus, recent, că Bursa îşi rezervă dreptul să selecteze companiile care vin de pe Rasdaq pe Aero: "Trebuie să fie societăţi solide din punct de vedere financiar, să aibă un business plan pentru dezvoltare şi să-şi dorească să folosească piaţa de capital în interesul lor".
Bogdan Mugescu susţine că BVB verifică istoricul companiilor, pentru ca acestea să nu fi fost implicate în acte de evaziune fiscală, corupţie, spălare de bani, fraude etc.
"Experienţa Rasdaq nu înseamnă şi experienţa comportării ca o companie publică, iar consultanţii autorizaţi vor veghea ca toate companiile care vin de pe Rasdaq pe Aero să se comporte ca nişte companii publice, în special pe partea de raportare", ne-a explicat domnul Mugescu.
Piaţa Aero va fi lansată pe 25 februarie 2015, prin rebranduirea sistemului alternativ de tranzacţionare, iar pentru intrarea la cotă, emitenţii trebuie să se prezinte de mână cu un consultant autorizat.
Acesta este o persoană juridică care îşi asumă rolul de a oferi sprijin pentru emitenţi înainte de debutul lor şi în timpul procesului de listare, dar şi cu privire la cerinţele de raportare şi transparenţă de după debutul emitentului. Consultantul va fi, de asemenea, responsabil pentru consilierea companiilor cu privire la orice probleme juridice şi administrative care apar, şi va contribui la pregătirea documentaţiei relevante, solicitată de către participanţii la piaţă.
Potrivit BVB, sunt eligibili să fie consultanţi autorizaţi participanţii la sistemul de tranzacţionare al BVB, consultanţii financiari, alte persoane juridice având cunoştinte şi experienţă în finanţări, oferte publice şi alte operaţiuni de piaţă.
1. O bariera in plus - Consultantul
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2015, 06:59)
Prin schimbarea denumirii cAN-ATS in AERO si introducerea obligatorie a consultantului BVB a facut un exercitiu de marketing ptr a da impresia ca se lucreaza la ceva.
Volumele au scazut, in ciuda listarilor ,2013/2014, facute de stat, in ciuda cresterii preturilor......se constata , per ansamblu o scadere.
2. RASDAQ DECAPITAT-BVB si ASF iresponsabili
(mesaj trimis de IONEL în data de 28.01.2015, 09:50)
Iar ati facut-o lata fratilor si baiu-i ca va taiati craca de sub picioare. In nota de iresponsabilitate cu care ne-ati obisnuit ne tratati in continuare pe noi actionarii minoritari ca pe niste paria minoritari, insignifianti, nepriceputi si faraa conta cu adevarat in peisaj.Uitati ca fara noi si voi si majoritarii care va platesc cica va veti duce incet incet pe copca (desigur, nu inainte de a va fi umflat buzunarele- caci nu-I asa, dupa voi potopul).Ce se va intampla cu rasdacele care trebuiau sa faca OP conform legii si vor trece pe AERO ? Vor mai avea acesta obligatie sau ne-ati tras in piept, pe dreapta,ne-ati omorat, luandu-ne si ultima bruma de speranta ca se va mai allege ceva de bruma noastra de investitie.Uitai ticalosilor ca atunci vand am investit am stiut ca investim intr-o PIATA REGLEMENTATA, apoi ati "dereglementat-o" ca sa nu faceti puscarie si ati dat pe jos ci multimea amarata a micilor investitori care analizau, calculau si cautau variante de investitii inclusive pe TRASDAQ, conferindu-i candva lichiditatea atat deimportanta si necesara unei burse. In loc sa create conditii sa se dezvolte,prin reguli clare, corecte si stimulative, ati ditrus tot fararemuscare,fara mustrari de constiinta, doar pt niste buzunare mai doldora de tinichele pe care scrie coruptie. Ati ignorant ani la rand majoritatea sesizarilor micilor investitori facandu-va ca nu intelegetibdespre ce evb, ascunzandu-va viclean dupa portite de voi lasate si ne-ati lasat cu ochii in soare. Singurul care a mai luptat a fost AIPC,( macar de l-ar vota neinsemnatii la SIF1 pe DUMITRU BEZE- singura noastra salvare probabil).Si vreti sa mai investim si noi , boborul? Sau trebuie sa punem banii la banca si doarfondurile de inv si rechinii sa se lupte intre ei? Faranoi, care sa oferim echilibru,mici da multi, se vor devora intre ei, vor incerca sa se pacaleasca carepe care si apoi vom fi preluati de o bursastraina si lucrurile vor intra incet, f incet in normalitate. La ASF a ajuns LUPUL paznic la oi (URSACHE)
2.1. ion este de acord cu ionel (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de ion în data de 28.01.2015, 11:45)
a trecut pe acolo atata lume incat nici nu stii cine este de vina. Nu sa vrut sau nu s-au priceput ?