Primul examen al Cabinetului Ungureanu, în Parlament

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Politică / 23 aprilie 2012

Ungureanu se declară nerăbdător să se adreseze Parlamentului şi întregii ţări.

Ungureanu se declară nerăbdător să se adreseze Parlamentului şi întregii ţări.

Parlamentul urmează să dezbată şi să voteze, astăzi, moţiunea de cenzură pe care USL a depus-o, miercurea trecută, împotriva Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarat, cu ocazia depunerii moţiunii, că grupurile USL au 217 voturi, iar numărul necesar pentru ca moţiunea să treacă este de 231. Senatorul Mihaela Popa a demisionat, joia trecută, din PDL şi s-a înscris în PNL. În aceeaşi zi, senatorul UNPR Corneliu Grosu a anunţat că urmează să voteze în favoarea moţiunii, din cauză că Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş duce la o segregare a învăţământului medical mureşean, printr-o "intervenţie brutală" a Executivului.

Deputatul Marius Dugulescu şi senatorul Dorin Păran au părăsit, vinerea trecută, PDL, înscriindu-se în PNL. De asemenea, deputatul Iosif Blaga intenţionează să urmeze traseul celor doi, au anunţat surse din PNL.

În cazul în care această mutare se realizează, iar Corneliu Grosu îşi păstrează decizia anunţată joia trecută, numărul de voturi de care mai este nevoie pentru ca moţiunea de cenzură să treacă ajunge la nouă.

Presupunând că niciun alt membru al partidelor care formează coaliţia de guvernare (PDL, UDMR şi UNPR) nu mai alege să treacă în tabăra Opoziţiei până la momentul votului sau să voteze în favoarea moţiunii, aceste voturi trebuie strânse din rândul grupului minorităţilor şi cel al parlamentarilor neafiliaţi.

Cum minorităţile au votat, de fiecare dată, în acelaşi fel ca şi coaliţia de guvernare, în actualul legislativ, speranţele USL par să se îndrepte către cei unsprezece parlamentari independenţi (doi senatori şi nouă deputaţi). În condiţiile în care deputatul Mihail Boldea se află în arest, numărul independenţilor se reduce la zece.

Deputatul Mircia Giurgiu ne-a declarat că urmează să voteze în favoarea moţiunii, din cauză că nu este de acord cu încălcarea autonomiei universitare în cazul UMF Târgu Mureş de către Guvern şi cu înstrăinarea rezervelor naturale ale ţării, cu beneficii reduse pentru populaţie.

Deputatul Ioan Munteanu ne-a declarat că şi domnia sa va vota în favoarea moţiunii, cu condiţia ca toţi parlamentarii USL să fie prezenţi în sală în momentul votului.

Deputaţii Dan Ilie Morega, Daniel Vasile Oajdea şi Marian-Florian Săniuţă ne-au declarat că urmează să se decidă cu privire la decizia de vot în urma analizei şi dezbaterii proiectului moţiunii. Dan Ilie Morega ne-a precizat că urmează să voteze conform cererilor electoratului domniei sale şi a propriei conştiinţe, explicând că, în cazul în care moţiunea va fi bine ancorată, votul domniei sale va fi unul pozitiv. Marian-Florian Săniuţă ne-a declarat că va vota "cu inima pe partea stângă şi cu mintea pe partea dreaptă". Ceilalţi parlamentari independenţi nu au putut fi contactaţi.

În aceste condiţii, USL-ului îi rămâne să atragă încă şapte voturi în favoarea moţiunii de la opt parlamentari.

Premierul Mihai Răzvan Ungu­reanu a reiterat, ieri, că nu are "niciun fel de emoţii" pentru moţiunea de cenzură depusă de opoziţie la adresa Guvernului şi că aşteaptă momentul când se va putea adresa atât Parlamentului, cât şi întregii ţări. Domnia sa consideră că la textul moţiunii este necesar un răspuns la nivel de principiu şi de detalii tehnice. Anterior, primul-ministru declarase că este bucuros că opoziţia a depus o moţiune de cenzură la adresa Guvernului, deoarece astfel are posibilitatea să se adreseze în Parlament şi liderilor opoziţiei.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, secretar executiv al PDL, susţine că plecările din partid s-au încheiat, iar moţiunea de cenzură a USL a fost doar o momeală politică pe care câţiva parlamentari democrat-liberali au muşcat-o, precizând însă că demersul opoziţiei nu va avea succes, deoarece moţiunea nu va trece.

Deputatul PDL Silviu Prigoană a declarat, ieri, că este convins că parlamentarii care au părăsit PDL în ultimele zile nu vor vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu. Demisiile din ultima vreme nu reprezintă o "hemoragie", pentru că procentul de plecări este nesemnificativ, a precizat domnia sa.

Silviu Prigoană a menţionat că urmează ca în partid să se stabilească dacă parlamentarii PDL urmează să voteze sau să stea în sală în timpul votului.

Deputatul a declarat: "Se va hotărî, dar cred că nici nu are rost să te mai deplasezi la vot. Este o moţiune fără obiect. Nu are niciun impact asupra cetăţeanului".

Analiştii "Raiffeisen" se aşteaptă ca Guvernul să supravieţuiască moţiunii de cenzură, având în vedere că încă are majoritatea în Parlament, se arată într-un raport al ins­tituţiei financiare. Aceeaşi părere o exprimă şi reprezentanţii "ING Bank", într-un studiu apărut vinerea trecută.

USL a depus, miercurea trecută, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Documentul, intitulat "Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!", a fost trimis la Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, fiind semnat de către 116 parlamentari, numărul minim necesar pentru iniţierea demersului.

Daniel Savu, PSD: Cinci parlamentari din Prahova ai puterii vor vota moţiunea de cenzură

Senatorul PSD Daniel Savu susţine că cinci parlamentari din judeţul Prahova, membri ai arcului guvernamental, vor vota moţiunea de cenzură depusă de USL, nemulţumirile acestora fiind legate de modul în care au fost trataţi de Roberta Anastase în judeţ, potrivit Mediafax.

Domnia sa a declarat: "Pot spune că cinci parlamentari ai puterii vor vota moţiunea de cenzură pe care a depus-o USL. Nemulţumirile acestora sunt legate de modul în care au fost trataţi de Roberta Anastase în judeţ, dar şi de lipsa de ajutor pentru cetăţenii pe care îi reprezintă. În aceste condiţii, tind să cred că moţiunea noastră de cenzură va trece şi va marca, astfel, un mandat scurt şi ruşinos al lui Mihai Răzvan Ungureanu. Se pare că guvernarea de tarabă pe care premierul Ungureanu a practicat-o din momentul în care a fost numit de Traian Băsescu a nemulţumit nu doar cetăţenii şi parlamentarii opoziţiei, ci şi pe cei ai Puterii. Este un semn important că Executivul trebuie să plece".

Parlamentarii din Prahova care aparţin puterii sunt Cristian-Ion Burlacu, Florin Serghei Anghel, Mihai Cristian Apostolache, George Ionescu, Sever Voinescu-Cotoi, Roberta Anastase, Andrei-Valentin Sava şi Sorin Serioja Chivu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb