Primul Forum Moldova-România organizat la nivel înalt prezintă oportunităţile de dezvoltare oferite de piaţa de capital

F.D.
Piaţa de Capital / 14 septembrie 2022

Primul Forum Moldova-România organizat la nivel înalt prezintă oportunităţile de dezvoltare oferite de piaţa de capital

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, şi omologul său român, premierul Nicolae Ionel Ciucă, au deschis lucrările forumului investiţional "Moldova - Romania: Capital Bridges" de la Bucureşti. Primul Forum Moldova - România organizat la nivel înalt a avut ca tema centrală promovarea oportunităţilor oferite de pieţele de capital, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Republica Moldova este cea mai nouă ţară candidată la Uniunea Europeană. România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova şi al doilea investitor de pe piaţa moldovenească.

Potrivit sursei citate, piaţa de capital din România se află pe radarul unei comunităţi extinse de investitori internaţionali şi este inclusă în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente.

Primul Forum la nivel înalt "Moldova - România: Capital bridges", dedicat promovării oportunităţilor din piaţa de capital din cele două ţări, a avut loc în data de 13 septembrie, la Bucureşti. Pe agenda discuţiilor forumului s-au aflat teme de actualitate internatională, implementarea de politici favorabile pentru dezvoltarea climatului investiţional şi de afaceri, întărirea legăturii dintre pieţele de capital din cele două ţări, bunele practici de preluat în contextul statutului Republicii Moldova de ţară candidată la Uniunea Europeană. Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, şi omologul său român, premierul Nicolae Ionel Ciucă, au deschis lucrările forumului investiţional "Moldova - Romania: Capital Bridges".

"Forumul Moldova-România Capital Bridges, unde am participat împreună cu premierul Natalia Gavriliţa, a fost un bun prilej să reiterez sprijinul activ al României pentru împlinirea visului Republicii Moldova: integrarea în familia europeană. În actualul context geopolitic şi economic, plin de provocări pentru economiile României şi Republicii Moldova, întărim punţile care ne unesc pentru a pune în valoare oportunităţile celor două economii. Dezvoltarea relaţiilor comerciale şi promovarea investiţiilor sunt esenţiale pentru consolidarea Parteneriatului Strategic şi pentru misiunea noastră care se va încheia atunci când ne vom putea bucura împreună de beneficiile statutului de membru al UE.", a declarat Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.

"Evenimentul de astăzi este despre construirea de poduri - între ţara mea şi investitorii străini, între afacerile moldoveneşti şi cele internaţionale, sau între companiile moldoveneşti, pieţele de capital româneşti şi cele din Europa. Dar cel mai important pod pe care am reuşit să-l construim până acum este noul nivel al relaţiei noastre cu Uniunea Europeană, după ce ni s-a acordat statutul de ţară candidată la UE. Or, integrarea europeană ar fi busola care ne-ar ajuta să îndeplinim aşteptările cetăţenilor noştri şi ale companiilor care desfăşoară afaceri în ţara noastră. Avem nevoie de o piaţă de capital mai activă şi de investiţii, iar drept exemplu în acest sens ne este piaţa de capital din România - devenită o poartă de acces spre finanţare pentru afacerile moldoveneşti, şi Bursa de Valori Bucureşti - care şi-a dovedit clar potenţialul de a fi un hub financiar regional, inclusiv pentru companiile moldoveneşti care caută capital de creştere.", a declarat Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa.

România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova şi al doilea investitor de pe piaţa moldovenească. În Republica Moldova sunt prezente deja peste 1.500 de companii româneşti, iar în România sunt înregistrate peste 6.640 de societăţi mixte cu participare de capital moldovenesc. Piaţa de capital din România se află pe radarul unei comunităţi extinse de investitori internaţionali şi este inclusă în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente.

Preşedintele maib, Giorgi Shagidze: "Adresez mulţumiri Bursei de Valori Bucureşti, WOOD&Co, Raiffeisen Bank International şi tuturor partenerilor noştri pentru sprijinul acordat pentru ca acest eveniment important să aibă loc. Forumul este de o importanţă majoră atât pentru piaţa de capital a Republicii Moldova, cât şi a României. De asemenea, vreau să mulţumesc speakerilor şi tuturor participanţilor pentru interesul manifestat faţă de Republica Moldova ca destinaţie investiţională şi oportunităţile date de noul statut obţinut recent de ţară candidat UE. Este o onoare pentru maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, să contribuie la susţinerea ţării şi a sectorului bancar, să atragă investitori interesaţi de dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova, susţinând creşterea durabilă şi sustenabilă a economiei ţării."

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, a afirmat: "România s-a poziţionat ca un pol de stabilitate în regiune şi este o destinaţie atractivă din punct de vedere investiţional. Avem convingerea că experienţa României, atât ca ţară membră a Uniunii Europene, cât şi ca piaţă emergentă în rândul furnizorilor de indici reprezintă un avantaj competiţional în fructificarea oportunităţilor de atragere de capital. Capitalul urmează oportunităţile acolo unde apar şi România oferă multiple oportunităţi de dezvoltare."

Republica Moldova este cea mai nouă candidată UE prin decizia Consiliului European din 23 iunie 2022 iar în perioada următoare, autorităţile din Republica Moldova îşi propun să convingă cât mai mulţi investitori să vină în Moldova şi să participe la dezvoltarea ţării.

La Forum au participat profesionişti ai pieţelor de capital din cele două ţări, investitori, reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale şi lideri ai companiilor de top care activează în regiune. Organizarea la Bucureşti a primului Forum la nivel înalt "Moldova - România: Capital bridges" a fost realizată de maib în asociere cu Bursa de Valori Bucureşti, WOOD & Company, Raiffeisen Bank Internaţional, cu sprijinul AmCham România şi Romanian Business Leaders, se mai arată în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb