Judecarea apelului formulat de Dragoş Bîlteanu, prin care fostul preşedinte al SIF Banat-Crişana (SIF1) contestă sentinţa Tribunalului Bucureşti de condamnare la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe un termen de încercare de cinci ani, a fost amânată pentru un nou termen, în data de 14 octombrie.
Amintim că Industrialexport, parte în proces, la fond, a intentat propriul apel în procesul lui Bîlteanu.
Întrebat de judecător care este motivul pentru care cere amânarea, domnul Bîlteanu a invocat motivul "angajării apărării", deşi chiar el a spus că are avocat, ceea ce se traduce mai degrabă prin "întocmirea apărării".
Totodată, chestionat de complet de ce a făcut apel în condiţiile în care aces-ta şi-a recunoscut deja vinovăţia, Dragoş Bîlteanu a spus: "păi asta o să stabilim, dacă o să rămână acord (de recunoaştere)".
Amintim că Najib El Lakis şi DIICOT au semnat un acord de recunoaştere a faptelor, (delapidarea patrimoniului SIF Banat-Crişana, spălare de bani, şi alte trei infracţiuni de manipulare a pieţei de capital). Dragoş Bîlteanu a încheiat şi el un acord de recunoaştere a faptelor, altfel cauza s-ar fi disjuns şi s-ar fi confruntat cu circumstanţele agravante create de recunoaşterea complicelui său. Amândoi au primit aceeaşi sentinţă în dosarul pornit de DIICOT în 2014, fiind obligaţi la plata sumelor de 15.200 de lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare.
Prejudiciul produs de Najib El Lakis şi Dragoş Bîlteanu s-ar fi ridicat la mai mult de 20 milioane de euro, potrivit surselor judiciare consultate de Ziarul BURSA în ianuarie 2015 (la o lună după arestarea celor doi), prin folosirea societăţii Industrialexport şi a unui număr mare de societăţi offshore.
• Avocat: "Practic, ei încearcă să anuleze urmărirea penală şi să întoarcă dosarul la parchet pentru refacerea urmăririi şi pentru efectuarea unei expertize"
La fondul procesului nu s-a dat nicio dispoziţie referitoare la prejudiciu, aceasta şi din cauza faptului că cele două părţi vătămate, anume SIF1 şi Industrialexport, au refuzat să se constituie parte civilă.
Potrivit unui avocat specializat pe infracţiuni economice care a dorit să-şi păstreze anonimatul, apelanţii ar încerca acum să anuleze urmărirea penală şi să întoarcă dosarul la parchet pentru refacerea urmăririi şi efectuarea unei expertize privind prejudiciul, care ar putea să fie favorabilă domnului Bîlteanu.
Aceasta în condiţiile în care o decizie a Curţii Constituţionale, respectiv 87/2019 din 19 iunie, face nule procesele verbale de constatare tehnico-ştiinţifică realizate de inspectorii financiari din cadrul anchetelor.
Un alt avocat consultat de Ziarul BURSA a spus că scopul apelului ar putea să fie doar anularea anumitor măsuri de privare a libertăţii, precum măsura dispusă ce priveşte supravegherea pe un termen de încercare pe cinci ani.
Totuşi, acţiunea de atac a Industrial-export rămâne un semn de întrebare, scenariul cel mai plauzibil fiind că aceasta este făcută în interesul apelantului Dragoş Bîlteanu şi în înţelegere cu acesta.
Primul avocat menţionat a precizat: "El ştiind că este judecat pe alea (n.r. rapoartele de constatare ale anchetatorilor), acum vrea să revină asupra recunoaşterii pentru că acelea sunt nule. Asta fac foarte mulţi inculpaţi la acest moment. E un val (n.r. de contestaţii) pe infracţiuni economice unde s-au făcut rapoarte de constatare".
Contactat, Dragoş Bîlteanu nu a dorit să ofere comentarii.
În orice caz, după încuviinţarea procurorului de caz privind amânarea şi anunţarea noului termen de către judecători, Bîlteanu a ieşit din sala de judecată vizibil mulţumit, surâzător.
1. Deci se adevereste ca regretatul Mihai Antonescu a
(mesaj trimis de Popa Liliana în data de 17.09.2019, 11:02)
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !
Rgretatul Mihai Antonescu a facut investigatii amanuntite ,corecte si cu respect fata de adevar . Noi ,simplii cititori nu avem cum sa percepem altfel sensul unor miscari legale in domenii atat de lunecoase ca si piata de capital ,asigurari si bancara decat daca oameni curajosi si de caracter ca si domnul Antonescu expun combinatiile efectuate de a lungul unor zeci de ani in scopul insusirii activelor neprotejate prin lege.
Iar meritul domnului Antonescu aici este ,din rememorarea actelor legale in contextul lor si din a da o perspectiva si a descifra sensul faptelor prezente . Sper ca ziarul Bursa sa publice totusi un obituar pentru
jurnalistul Mihai Antonescu .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2019, 17:03)
SI eu care credeam ca asta e de mult in puscarie.CHIAR O REGRET PE D-NA KOVESI.