Autoritatea pentru Supravegherea Financiară (ASF) a aprobat ieri prospectul proporţionat pentru operaţiunea prin care Zentiva (SCD), fosta Sicomed, plănuieşte să îşi majoreze capitalului social cu maximum 30 milioane de lei, prin emisiunea a până la 300 de milioane de acţiuni noi, se arată în prospectul emitentului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Fiecare acţiune nou emisă are o valoa-re nominală de 0,1 lei/acţiune, numărul drepturilor de preferinţă fiind egal cu numărul acţiunilor emise în prezent, res-pectiv 416.961.150 drepturi de preferinţă, fiecărui acţionar primind un număr de drepturi de preferinţă egal cu numărul de acţiuni deţinute. Pentru subscrierea unei acţiuni noi sunt necesare 1,3898 drepturi de preferinţă.
Capitalul social al Zentiva poate creşte astfel de la 41.696.115 milioane de lei până la un maximum de 71.696.115 milioane de lei. Acţiunile rămase nesubscrise vor fi anulate. Majorarea capitalului social a fost aprobată prin hotărârea acţionarilor din data de 30 aprilie 2019.
Perioada de derulare a operaţiunii de piaţă este de 5 iulie - 5 august inclusiv, BRD - Groupe Societe Generale acţionând în calitate de intermediar.
De remarcat faptul că Zentiva Group, acţionarul majoritar al SCD, deţine în prezent un număr de 388,73 milioane de acţiuni SCD, res-pectiv 93,23% din societate, iar în situaţia în care acţionarii minoritari nu vor subscrie îndeajuns pentru a păstra o proporţie de 5% liber tranzacţionabilă în piaţă, acţionarul majoritar va putea delista compania de la Bursa de Valori Bucureşti având o participaţie de peste 95% din capitalul social.
Amintim că în decembrie 2018, Zentiva Group, entitate cu sediul în Praga, a derulat o ofertă publică de preluare obligatorie a societăţii ce a eşuat, pentru 6,73% din companie, reprezentând 28,046 milioane de acţiuni aflate în circulaţie şi care nu se află în proprietatea ofertantului şi a persoanelor cu care acţionează în mod concertat.
Totodată, la data de 1 octombrie 2018, grupul farmaceutic francez Sanofi a anunţat finalizarea vânzării diviziei Zentiva către fondul Advent International pentru 1,9 miliarde euro, în urma negocierilor începute în luna aprilie a anului anterior şi încheiate în data de 28 iunie 2018.
În orice caz, Zentiva arată că fondurile obţinute în urma majorării de capital social vor fi utilizate ca sursă de finanţare parţială pentru creşterea organică a societăţii şi posibile achiziţii. În termeni de strategie, capitalul va fi folosit în vederea asigurării implementării planurilor de creştere şi dezvoltare a societăţii, ce prevede continuarea extinderii ofertei de servicii şi a acoperirii geografice pentru vânzarea bunurilor sale.
În 31 mai, producătorul de medicamente a anunţat că a finalizat tranzacţia prin care a preluat compania româneas-că Solacium, împreună cu filiala sa Be Well Pharma, de la Siyiara Enterprises din Cipru, aceasta fiind fiind prima achiziţie a Zentiva după separarea de Sanofi de anul trecut.
Zentiva a realizat în primele trei luni din acest an un profit net de 32,58 milioa-ne de lei, în creştere cu 153% faţă de profitul net de 12,86 milioane de lei obţinut în T1 din 2018, în timp ce veniturile din vânzarea de bunuri, activitatea care a dat întreaga cifră de afaceri în primele trei luni din an, au urcat cu aproximativ 47%, de la 101,56 milioane de lei la 149,25 milioane de lei.
Valoarea de piaţă a companiei la BVB se ridică la circa 1,46 miliarde de lei.