Guvernul german a decis, ieri, să permită utilizarea tehnologiei Huawei în reţelele mobile 5G, în schimbul asigurărilor oferite de furnizorul chinez cu privire la siguranţa echipamentelor sale, contrar opiniei administraţiei Trump, scrie www.wsj.com.
Proiectul de lege, care mai trebuie adoptat de Bundestag, marchează un obstacol pentru administraţia americană care a pierdut alegerile, cea care a făcut mult timp presiuni asupra aliaţilor europeni să respingă tehnologia Huawei. SUA susţin că echipamentul Huawei este asemănător unui cal troian care, odată ajuns în infrastructura critică din Occident, poate fi folosit de China pentru a spiona şi fura informaţii sensibile, reprezentând o ameninţare economică şi de securitate pentru SUA şi aliaţii săi. Compania neagă aceste acuzaţii.
Având în vedere dependenţa industriei germane de China - ţara asiatică este cel mai mare partener comercial al Germaniei şi cea mai mare piaţă de desfacere pentru multe companii germane - Berlinul a fost reticent în a adopta poziţia administraţiei de la Washington, căutând în schimb un punct de mijloc care să permită Huawei să facă afaceri în Germania, dar cu o monitorizare suficientă pentru a-şi potoli aliatul suspicios, SUA.
Când guvernul a publicat un proiect al proiectului de lege privind securitatea IT la începutul acestei luni, ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a declarat că guvernul a încercat să creeze o bază legală care să răspundă preocupărilor legate de securitatea reţelelor, dar şi să menţină piaţa deschisă către tehnologii competitive.
"Am creat reglementări care ne permit să monitorizăm gradul de încredere într-un mod adecvat. Interesele noastre de securitate au jucat un rol important", a declarat Seehofer pentru cotidianul de afaceri german Handelsblatt.
Conform proiectului de lege, furnizorii de echipamente de reţea ar trebui să ofere asigurări că echipamentul lor este sigur, făcându-i răspunzători financiar pentru orice abatere. Legislaţia ar impune, de asemenea, vânzătorilor şi operatorilor să ofere agenţiilor germane de securitate ample mijloace tehnice şi legale pentru a monitoriza integritatea reţelei.
Administraţia Trump a presat aliaţii SUA să se alăture campaniei sale pentru a opri ascensiunea Huawei Technologies Co., cea mai de succes afacere internaţională din China şi cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii, cu o cifră de afaceri de 123 de miliarde dolari în 2019.
Preşedintele ales Joe Biden nu şi-a prezentat încă poziţia cu privire la comerţul cu China sau cu privire la boicotul Huawei impus de administraţia Trump.
Războaiele comerciale dintre SUA şi China au lăsat Europa într-o dilemă - să sprijinire SUA sau să găsească o cale de mijloc. Marea Britanie şi Polonia au optat pentru aderarea la boicotul SUA faţă de Huawei, dar Franţa şi Germania au decis să fie mai riguroase în ceea ce priveşte monitorizarea tehnologiei Huawei, fără a impune de fapt restricţii asupra creşterii sale.
Guvernul Marii Britanii a interzis achiziţionarea tehnologiei Huawei începând din ianuarie, o decizie despre care oficialii britanici au spus că ar putea întârzia lansarea tehnologiei wireless 5G cu câţiva ani. Marea Britanie solicită, de asemenea, companiilor de telecomunicaţii să înlocuiască echipamentele Huawei din reţelele lor până în 2027, o mişcare despre care BT Group PLC, furnizorul britanic de telecomunicaţii, a spus că ar costa aproximativ 650 de milioane de dolari.
O interdicţie totală asupra Huawei ar putea întâmpina obstacole legale în Germania, dar, de asemenea, ar putea ameninţa interesele economice considerabile ale Germaniei în China. În mai, ambasadorul chinez în Germania a avertizat că Berlinul va suporta consecinţele dacă interzice Huawei, spunând: "Guvernul chinez nu va rămâne nepăsător". O treime din vânzările de maşini noi din China provin de la producători germani, iar China este cea mai mare piaţă unică pentru marii producători de automobile germani Volkswagen AG, Daimler AG şi BMW AG, mai scrie sursa citată.
Producătorii auto din Germania se bazează pe cooperarea cu Huawei pentru tehnologia automobilelor conectate şi pentru condusul autonom. Deutsche Telekom AG, gigantul german al telecomunicaţiilor, a ţesut îndeaproape tehnologia Huawei atât în reţelele sale mobile de bandă largă 4G, cât şi 5G, provocând chiar avertismente în trecut de la autoritatea germană de securitate a reţelelor.
Proiectul de lege german merge acum în parlament, unde cancelarul Angela Merkel se confruntă cu o anumită opoziţie faţă de refuzul ei de a interzice Huawei. Cancelarul a făcut presiuni pentru găsirea unei astfel de soluţii tehnice care ar impune tuturor furnizorilor să treacă standarde stricte de tehnologie şi să fie transparente faţă de autorităţile de securitate a reţelelor.
Dar unii membri din partidul ei, precum Norbert Röttgen, preşedintele Comisiei de afaceri externe din Bundestag, sunt mai aliniaţi poziţiei SUA, care vede Huawei ca o potenţială ameninţare la adresa securităţii naţionale. Röttgen a spus că orice companie chineză este obligată să colaboreze cu serviciile de securitate de stat din China, aceasta fiind sursa îngrijorării cu privire la posibila dependenţă de tehnologia Huawei.