PRIN TELEFON DIN SUA/ ANDRE CAPPON, FONDATOR CBM GROUP: "Polarizarea societăţii americane a dus la evenimentele de la Washington"

A consemnat George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 ianuarie 2021

Andre Cappon

Andre Cappon

Violenţele de la Washington reprezintă unul dintre cele mai mari atacuri la adresa democraţiei au susţinut liderii europeni, fără însă ca aceştia să analizeze ce s-a întâmplat cu adevărat în SUA în ultimii 20 de ani. Disputa dintre Trump şi Biden care a fost definitiv tranşată ieri în favoarea preşedintelui ales survine din cauza lipsei unor reali lideri politici afirmă o parte din analiştii politici, economici şi financiari de peste Ocean. Printre aceştia se numără şi Andre Cappon, fondator al CBM Group, care susţine că de vină pentru situaţia actuală a SUA sunt cele două mari partide de pe scena politică americană: Partidul Republican şi Partidul Democrat. Despre situaţia tensionată din SUA am realizat un scurt interviu cu domnia sa.

Reporter: Ce se întâmplă în acest moment în SUA? Cum s-a ajuns la o astfel de situaţie?

Andre Cappon: Situaţia actuală este cauzată de polarizarea SUA. Această polarizare s-a făcut simţită şi cu prilejul alegerilor prezidenţiale de anul trecut, când rezultatele au fost pe muchie în multe dintre state, iar Biden a câştigat în unele fiefuri ale lui Trump la diferenţe foarte mici. Din această cauză, au apărut acuzaţii privind fraudarea voturilor exprimate şi s-au ridicat semne de întrebare cu privire la anumite aspecte din statele respective. Au fost semnale că în unele dintre aceste state au fost folosite pentru transportarea voturilor aceleaşi maşini care au fost utilizate şi la alegerile din Venezuela. Au existat chiar acuzaţii privind numărarea unor voturi ilegale. De aceea, Donald Trump şi echipa sa au contestat rezultatele alegerilor prezidenţiale în diferite tribunale statale. Este însă curios că nicio probă din cele prezentate de echipa lui Trump nu a fost luată în considerare de magistraţi, care probabil nu au vrut să dea o amploare mare scandalului ce se profila.

Reporter: Referitor la rezultatul alegerilor, Trump a făcut apel chiar la vicepreşedintele Mike Pence.

Andre Cappon: Da, pentru că au fost o mulţime de contestaţii intervenite între timp. Trump a crezut că Pence poate schimba ceva, dar acesta din urmă nu a vrut să se compromită, considerând că nu sunt destule dovezi pentru ca rezultatul alegerilor prezidenţiale să poată fi contestat. Cert este că nu vom şti ce s-a întâmplat cu adevărat în ultimele luni în SUA. Totul este foarte obscur, iar întreaga situaţie a dus la o scădere a încrederii cetăţenilor în instituţiile statului, iar actualul sistem politic este pus sub semnul întrebării. Biden a fost confirmat drept viitorul preşedinte al SUA, dar dubiile cu privire la alegerea sa vor plana în continuare asupra noului şef al statului.

Reporter: Ce se va întâmpla în perioada următoare la Capitol Hill?

Andre Cappon: Situaţia devine dramatică pentru republicani, dacă luăm în considerare că alegerile pentru Senat au fost câştigate în Georgia de doi reprezentanţi ai Partidului Democrat.

Practic, în acest moment democraţii au majoritate în Senat şi în Camera Reprezentanţilor şi îl vor avea şi pe Joe Biden la Casa Albă. Este o situaţie delicată din punct de vedere politic. Se ştie că, de-a lungul istoriei, SUA au avut o evoluţie bună atunci când puterea politică a fost partajată între democraţi şi republicani. Acum democraţii vor avea totul şi este de văzut cum va acţiona extrema stângă din interiorul Partidului Democrat, care în ultimii ani a avut mai multe manifestări riscante la adresa valorilor democratice americane. Apoi, deşi asupra lui Biden şi a unor membri ai familiei sale planează suspiciuni de corupţie, cu un Congres controlat în totalitate de democraţi este greu de crezut că va mai ancheta cineva faptele respective.

Reporter: Şi totuşi, ce s-a întâmplat în urmă cu două zile la Washington?

Andre Cappon: A fost o demonstraţie care a ajuns la Capitol Hill, după care au început violenţele. Unii spun că persoanele care au forţat intrarea în clădire ar fi fost de extremă dreaptă, alţii susţin că de fapt au fost persoane de extremă stângă infiltraţi între demonstranţii pro-Trump. Cert este că nimic nu se ştie sigur în acest moment. Problema este că evenimentele sunt redate mai mult într-o direcţie de către mass-media, ai cărei cei mai mulţi reprezentanţi sunt simpatizanţi ai stângii politice. Analizând ce se întâmplă în mass-media din SUA, pot spune, ca opinie personală, că acum există mai multă libertate de exprimare în presa din România spre deosebire de cea din America, unde majoritatea canalelor de televiziune şi cei mai mulţi jurnalişti sunt de stânga.

Cert este că ce s-a întâmplat la Capitol Hill reprezintă o pată serioasă pentru SUA.

Reporter: Cine este vinovat pentru declanşarea evenimentelor? Mulţi lideri politici şi mare parte din mass-media îl indică pe Trump drept instigator al evenimentelor.

Andre Cappon: Este foarte uşor să spui că de vină este doar Trump. În realitate este vina ambelor partide. Să nu uităm că valul de demonstraţii violente a fost declanşat vara trecută cu susţinerea Partidului Democrat la mişcarea Black Lives Matter, în spatele acţiunilor de distrugere fiind cei de la Antifa. Acum revenind la demonstraţia de miercuri, Donald Trump le-a spus fanilor săi să demonstreze paşnic, fără violenţă, dar lucrurile au degenerat pe parcurs. Este foarte greu să stabileşti ce se întâmplă în momentul în care o mulţime necontrolată intră într-o clădire şi nu ai niciun lider al ei cu care să poţi dialoga pentru evitarea violenţelor. Cert este că vorbim despre un moment foarte greu pentru SUA, iar instituţiile americane au o problemă de credibilitate foarte mare acum când ţara este polarizată. Mai mult, schimbările mari demografice au modificat structura electoratului, în condiţiile în care "persoanele de culoare", adică afro-americanii, hispanicii, asiaticii au devenit foarte imprtanţi în electoratul SUA. Partidul democrat mizează pe această tendinţă.

Reporter: Cum s-ar putea rezolva actuala dezbinare din interiorul societăţii americane?

Andre Cappon: Există o singură soluţie: apariţia unor oameni de stat adevăraţi. Din păcate, nici democraţii şi nici republicanii nu au astfel de politicieni în rândurile lor. Donald Trump, în mandatul său, a făcut şi lucruri bune, dar a comis şi unele greşeli. De partea cealaltă, se ştie că Biden e omul lui Obama şi este foarte influenţat de extrema stângă a partidului democrat. Atât Trump, cât şi Biden s-au comportat greşit în ultimul an, ceea ce a dus la o polarizare acută a societăţii. Peste toate acestea a intervenit şi noua situaţie economică generată de restricţiile impuse de pandemia Covid-19, care a dus la o pauperizare a clasei mijlocii din SUA. Nu mai vorbim despre milioanele de joburi care au migrat către China în ultimii 20 de ani şi nici despre muncitorii care nu mai au aceleaşi condiţii de trai precum cele din urmă cu 30 de ani. În acest moment o parte din populaţie o duce foarte bine, dar majoritatea cetăţenilor americani au probleme economice agravate de criza Covid-19, care a fost speculată foarte bine de democraţi. De aceea, cred că în anii care vin Partidul Democrat va încerca să pună în locul actualului sistem economic un socialism de tip american, iar singura speranţă că acest lucru nu se va realiza rămân alegerile pentru Congres de peste doi ani, când republicanii vor putea să răstoarne balanţa puterii politice. Până atunci, din păcate nu avem niciun om de stat capabil să rezolve rapid actuala situaţie din SUA.

Reporter: Cine profită de evenimentele din SUA?

Andre Cappon: China profită de toată situaţia existentă în acest moment. Şi Rusia. Liderii de la Beijing şi Kremlin au acum motive să critice sistemul occidental, să spună că acesta s-a decredibilizat şi destabilizat, şi, din păcate, au dreptate. Şi eu cred că actualul sistem politic occidental are multe lipsuri care trebuie acoperite urgent, dar nu voi fi niciodată adeptul vreunui alt sistem. Nici al sistemului chinez, nici al celui din Rusia. Numai că, din păcate, majoritatea tinerilor americani cred că socialismul este o doctrină ce va merge în SUA. Din păcate există această iluzie că este timpul pentru un sistem socialist american, la fel cum a existat iluzia şi în Franţa după al doilea război mondial. Ca să nu avem revolte permanente pe străzi, democraţii vor institui mai multe programe sociale, iar cetăţenii se vor linişti. Cert este că americanii sunt mai polarizaţi decât oricând.

Reporter: Vă mulţumim!

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Foarte mirositoare "victoria" comunistilor americani. Trump cu toate greselile lui a facut mai mult decat comunistii in cele doua mandate ale lui obama, in ciuda sabotajelor zilnice ale comunistilor si a minciunii gogonate despre "Trump, omul Rusiei" proferate de seful FBI, dovedite ulterior minciuni inutile in procesul de suspendare. Obama inpaciuitorul cu zero ralizari a luat premiul nobel, probabil conclavul golbalist mondial nu-i va da lui Trump nimic pentru pacea din orient. De fapt nu m-ar mira sa-l acuze de pace si sa-si insuseasca ei meritele.

    Vinovate sunt partidele politice pentru ca vin in fata alegatorilor cu niste candidati de tot rasul. Acest lucru se intampla din pacate destul de des in tarile capitalisto-democratice. Normal ca Rusia si mai ales China profita la maximum de slabiciunile sistemului . Sistemul democratic din tarile capitaliste trebuie regandit si reformat rapid ca sa poata face fata presiunii comuniste.

    1. Bai baiatule, daca il pui pe aceeasi treapta pe Trump cu Bideu, ai probleme serioase,,,

    SUA trebuie sa dezvolte un nou model social - individualismul care uneste, nu care dezbina. Iar in unitate individul sa nu fie subsumat grupului, ci sa isi regaseasca mai acut subliniata individualitatea tocmai prin ce poate face in interiorul grupului.

    SUA nu are nevoie acum de " eroi singuratici " .  

    Are nevoie de un super-erou unificator cum a fost Lincoln. Sau Kennedy. Omul care uneste masele de oameni si partidele opuse intr-un sens creativ si fratern, fara dezbinare. Doar pentru crestere.  

     

    Gasiti-va eroul. SUA au nevoie de un om care sa lucreze de pe pozitii egale si cu republicanii si cu democratii.  

    Ok, ce am scris mai sus e modelul teoretic.  

    In practica, in urmatorii 2 ani urmeaza violente de strada pentru ca rupturile intre faliile sociale se vor mari.  

    In Martie 2022 (poate Feb 2022?) Biden va fi eliminat si o femeie ii va lua locul.  

    De fapt inca de la inceput nu Biden va conduce ci toata masinaria din spatele lui. D-nul Biden e un batranel foarte simpatic si la locul lui.  

    Problema cu masinaria democrata din spatele lui Biden e urmatoarea: exista aripa radicala democrata si aripa mai linistita , mai echilibrata.  

    Desi democratii sunt in pozitia de a ocupa ambele camere, nu vom vorbi de politici coerente.  

    Urmeaza o despartire a Partidului Democrat in 2 partide democrate. Astfel luptele dintre Democrati si Republicani se vor transforma in lupte si intre 2 partide democrate dar si intre 2 partide republicane (exista in urmatorii 2 ani sanse de split-uire intre radicali si centristi si in partidul republican.).  

    Doar un Lincoln poate salva situatia.  

    Asa ca ce sa zic? Cautati-l pe acolo prin SUA. Sau in alta tara.  

     

    Sau (de ce nu?) ...desi asta e o gluma pe undeva... sapati la mormantul lui Lincoln, prelevati probe biologice si realizati o clona a d-lui Lincoln :) . O gluma, desigur :) .  

    1. Parca trebuia,cadin februarie,sa revina Trump.......!

      Parca Bitcoin-ul trebuia sa se prabuseasca la 34000.....

      ??????. 

      am vazut ca ai postat acelasi mesaj la mai multe articole - probabil ai ceva de dovedit

      miscarea in urma careia urma sa se intample acest lucru a fost blocata si deviat intr-o nereusita. 

      toate tentativele juridice ale lui Trump au fost blocate si apoi a avut loc evenimentul cu Capitoliul american.  

      mai apoi : Bitcoin a extins miscarea de crestere parabolica terminala mai sus pe pragul de 34.000 $. Probabil ca in loc de extensia de 100% fata de valul 1 tinteste catre extensii superioare fibonacci (123%, 150%, etc).  

      Ok deci tu ce voiai sa dovedesti ? Ca (inca o data) am dat-o in bara, nu ? 

      ... te las sa iti faci numarul in continuare.  

      Dintotdeauna unii se ocupa cu aducerea de materie, de informatie, de creatie si altii , neavand ce face ... se ocupa cu deconstructia, ei neavand capacitatea de a aduce ceva in fata celorlalti.  

      Pentru ca au doar existenta deconstructive.  

      Cam ca fungii sau viermii prin cimitire.  

      Hai, spor la deconstruit ca doar atata stii , anonim.

      Drag imbecil, e mult mai greu sa aduci ceva in fata oamenilor decat sa deconstruiesti ce au adus altii. Dar tu, in nemernicia ta existentiala, nu ai cum sa stii sau sa intelegi asa ceva.  

      Vidule!

      Esti un vid! Esti vid pe dinauntru!  

      Nu aduci nimic in lumea asta!  

      Te ocupi doar cu atacuri din anonimitate!

      Asa fac doar oamenii-vid, oamenii-umbra, nu oamenii reali, creatori!  

      nici nu are sens sa iti explic notiunea de multivers ca si concept opus conceptului de univers si cum pot aparea schimbari in anumite circumstante.

      esti pur si simplu prea retardat sa ma lansez intr-un demers de explicare de ce s-a intamplat asa (Trump out acum) si nu altfel ... si nici nu ar avea sens. 

      mintea ta e setata pe negativ, distrugere, deconstructie.

      nici nu ma mir daca o sa faci cancer in curand cu atata distrugere la purtator.  

      anonim, ce-ai ma cu Vali ?

      nu ai ce sa mai scrii tu si te iei de altii ? ada si tu, baga informatii si arata ca ai valoare reala, ce te iei de sufletul altora ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb