Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) va face economii de 60 de milioane de lei prin trimiterea salariaţilor în şomaj tehnic, conformunui comunicat remis, ieri, de către conducerea companiei şi Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), informează NewsIn.
Potrivit conducerii SNLO, 8.100 de salariaţi, din 8.979 existenţi, au intrat în şomaj tehnic, ieri, pentru o lună.
Restul personalului va asigura activitatea de livrări şi activităţile de menţinere a locurilor de muncă, pază, evacuare apă şi aeraj.
La rândul lor, angajaţii care vor lucra în această perioadă urmează să intre în şomaj tehnic, timp de o lună, după ce vor reveni la lucru ceilalţi salariaţi.
Comunicatul semnat de Daniel Burlan, directorul SNLO, şi de Marin Condescu, liderul USMO, precizează: "Personalul care în perioada 15 iunie - 15 iulie va fi în activitate urmează ca, până la data de 15 septembrie, să intre într-un program de şomaj tehnic pe o perioadă de 30 de zile. Şomajul tehnic reprezintă o măsură care face parte din programul de restructurare şi eficientizare a societăţii, economiile realizate în această perioadă privind munca vie - salarii, obligaţii bugetare, transport, masă caldă, energia, baza materială şi serviciile - fiind de aproximativ 60 de milioane de lei".
"Începând cu data de 16 iulie, întreg personalul aflat în şomaj tehnic îşi va relua activitatea", mai precizează comunicatul.
Potrivit lui Daniel Burlan, directorul general al SNLO, măsura intrării în şomaj tehnic va fi luată ca urmare a cererii mici de cărbune şi din cauza stocurilor mari.
"Oamenii au înţeles că vor primi 75% din salariu o lună de zile, iar protocolul cu sindicatele a fost semnat", a spus Daniel Burlan.
În perioada 15 iunie - 15 iulie, SNLO va livra cărbune către beneficiari din stocurile existente deja, depozitele societăţii fiind pline încă de iarna trecută.
Principalii beneficiari ai SNLO sunt cele două complexuri energetice din Gorj, de la Turceni şi Rovinari, dar şi RAAN Drobeta Turnu-Severin.
Cererea de cărbune la SNLO a scăzut foarte mult în ultima perioadă. CE Rovinari va mai achiziţiona de la SNLO doar 600.000 de tone de cărbune, faţă de două milioane de tone contractate, iar CE Turceni va mai lua doar 3 milioane de tone, faţă de 3,3 milioane tone contractate.
În această vară, 675 de angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) şi ai Complexului Energetic (CE) Rovinari vor fi disponibilizaţi.