Principalele momente ale tentativei loviturii de stat din Turcia

Internaţional / 17 iulie 2016

Tentativa de lovitură de stat, Turcia (Sursa foto: captură Youtube)

Tentativa de lovitură de stat, Turcia (Sursa foto: captură Youtube)

Redăm mai jos principalele momente care au marcat lovitura de stat eşuată din Turcia, în urma căreia sute de persoane şi-au pierdut viaţa.

VINERI, ORA 22:00

Tentativa de lovitură de stat a fost remarcată, iniţial, atunci când utilizatorii de social media au anunţat că forţele de jandarmerie au blocat podurile Bosphorus şi Fatih Sultan Mehmet din Istanbul, în timp ce avioane ale forţelor armate au zburat deasupra instituţiilor militare din Ankara.

ORA 22:30

Prim-ministrul Binali Yildirim a declarat mass-mediei că există posibilitatea ca un grup din cadrul armatei să încearce realizarea unei lovituri de stat.

ORA 23:50

Cei implicaţi în tentativa loviturii de stat ocupă clădirea Statului Major General din Ankara, iar mai multe ciocniri izbucnesc între ofiţerii de poliţie. Agenţia de stat Anadolu (AA) a raportat că şeful Statului Major General, generalul Hulusi Akar a fost luat ostatic. Organizaţiile provinciale care fac parte din Partidul Justiţiei şi Dezvoltării(AK) au fost înconjurate de soldaţi.

O declaraţie nesemnată a fost postată pe site-ul forţelor armate turce (TSK), în care cei implicaţi în tentativa loviturii de stat au declarat că au preluat controlul asupra ţării. De asemenea, declaraţia a fost citită în direct de o prezentatoare de ştiri aflată sub ameninţarea cu arma, la televiziunea de stat turcă, al cărei sediu a fost ocupat de complotişti.

SÂMBĂTĂ, ORA 00:20

Ministrul apărării Fikri Işik a anunţat că cei care încearcă să realizeze lovitura de stat acţionează în afara zonei de comandă şi a precizat că declaraţia privind tentativa organizată de armata turcă este falsă.

La Istanbul, cei implicaţi în tentativa loviturii de stat au confiscat turnul de control al traficului aerian de pe Aeroportul International Ataturk.

La Ankara, un grup de soldaţi au înconjurat sediul Agenţiei Naţionale de Informaţii (MIT). Un elicopter care a zburat deasupra zonei a deschis focul asupra clădirii.

ORA 00:30

Preşedinte Recep Tayyip Erdogan a vorbit în direct prin FaceTime din districtul Marmaris situat în sud-vestul provinciei Mugla.

ORA 01:10

Generalul Ümit Dundar, comandantul Armatei Întâi, a declarat că a colaborat cu guvernatorul Vasip Şahin pentru demontarea tentativei loviturii de stat de la Istanbul. Soldaţii care au ocupat aeroportul Ataturk au abandonat turnul de control al traficului, iar cetăţenii au intrat în clădire.

ORA 02:05

La Ankara, un elicopter folosit de complotişti a fost doborât de avioane F-16. Cei implicaţi în tentativa loviturii de stat au ucis 17 ofiţeri de poliţie, în timp ce doi civili au fost omorâţi la complexul naţional TURKSAT.

Parlamentul convocat, a reunit 100 de deputaţi, care au anunţat că se va organiza o convenţie de urgenţă.

Ofiţerii de poliţie şi un grup de cetăţeni au neutralizat patru soldaţi, inclusiv un ofiţer superior, care au ocupat clădirea TRT. Şeful de comandă al jandarmeriei din provincia Bursa a fost reţinut.

ORA 02:40

La Ankara, explozii puternice au fost auzite în clădirea Parlamentului în care se aflau 100 de deputaţi prezenţi.

ORA 03:10

La Istanbul, avionul preşedintelui Erdoğan a aterizat pe Aeroportul Internaţional Ataturk. Aşa cum a anunţat prim-ministrul Yildirim, a fost declarată o zonă de interdicţie aeriană

ORA 03:30

O altă explozie a fost auzită în Parlament. Deputaţilor au căutat adăpost.

ORA 04:00

Preşedinte Erdoğan este întâmpinat de susţinători la aeroport.

ORA 4:05

Un grup de militari au deschis focul asupra hotelului din Marmaris, unde Erdoğan a fost cazat în timpul vacanţei.

ORA 4:30

La Aeroportul Internaţional Ataturk, Preşedintele Erdoğan a vorbit presei şi a dat detalii cu privire la tentativa de lovitură de stat. El a declarat: "Este de bun augur să fie eliminată gruparea Gulenistă de armată. Nu este o coincidenţă faptul că au membrii acesteia au făcut acest lucru înainte de şedinţa Consiliului Militar Suprem (YAS)". Erdoğan a adăugat că Preşedinţia Secretarului General Fahri Kasirga a fost ocupată de către actorii loviturii de stat.

ORA 6:30

Erdoğan s-a adresat oamenilor la Aeroportul Internaţional Ataturk. "Sunt recunoscător, în numele naţiunii mele. Ultima seara a dezvăluit fapte criminale realizate de către statul paralel [mişcarea Gulenist]. Aceştia au efectuat un atac terorist." El a cerut oamenilor să rămână în stradă până când totul va reveni la normal.

ORA 08:00

În timp ce situaţia a revenit la normal la Istanbul, 50 de soldaţi aparţinând fracţiunii care a organizat lovitura de stat s-au predat ofiţerilor de poliţie de pe podul Bosforului. Reuters a raportat că clădirea Statului Major General este sub controlul soldaţilor loiali guvernului. Mass-media a raportat că consilierul Juridic al Statului Major General colonelul Muharrem Köse a fost implicat în tentativa loviturii de stat.

ORA 08:15

Reprezentanţii poliţiei au anunţat că 16 soldaţi au fost ucişi, iar alţi 250 au fost reţinuţi la Comandamentul General al Jandarmeriei din Istanbul.

ORA 08:30

Şeful Statului Major generalul Hulusi Akar a fost salvat de către o echipă a Forţelor Speciale.

ORA 09:40

Ministerul Justiţiei a declarat că 1.563 de persoane din forţele armate turce au fost reţinute.

ORA 09:50

AA a raportat că în timpul evenimentelor, 90 de persoane au fost ucise şi 1.154 de persoane au fost rănite. De asemenea, s-a precizat că 200 de soldaţi neînarmaţi s-au predat ofiţerilor de poliţie din Ankara.

ORA 10:30

Un proces privind acuzaţiile de trădare a fost iniţiat împotriva generalilor implicaţi în tentativa de lovitură de stat.

ORA 11:05

Şeful Statului Major General Umit Dundar a spus 1.563 de soldaţi au fost arestaţi, în timp ce alţi 104 au fost ucişi. În rândul celor care s-au opus loviturii de stat, şi-au pierdut viaţa 90 de persoane, inclusiv 47 de civili, în timp ce 1.154 de protestatari şi membrii ai forţelor de securitate au fost răniţi.

ORA 11:45

O zonă de interdicţie aeriană a fost declarată în regiunea Marmara, care cuprinde inclusiv oraşul Istanbul.

ORA 12:20

Prim-ministrul Yildirim a vorbit cu reporterii spunând că "15 iulie este o pată neagră pe democraţia turcă."

Un elicopter a aterizat în Grecia, cu şapte soldaţi-afiliaţi loviturii de stat şi un civil care solicita azil.

ORA 13:35

Hakan Fidan a spus că operaţiunile împotriva loviturii de stat vor fi terminate într-o oră.

ORA 14:55

Consiliul Suprem al Judecătorilor şi Procurorilor (HSYK) a concediat 2.745 judecători.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb