Prinţul Alwaleed cumpără 16% din Saudi Fransi de la Credit Agricole

Cristina Radu
Bănci-Asigurări / 12 septembrie 2017

Credit Agricole (Sursa foto: Wikipedia)

Credit Agricole (Sursa foto: Wikipedia)

Credit Agricole SA vinde jumătate din participaţia sa la Banque Saudi Fransi prinţului Alwaleed bin Talal la reducere, după ce a mai încercat să găsească un cumpărător internaţional, potrivit Bloomberg. Acesta va cumpăra 16,2% din Banque Saudi Fransi de la creditorul francez prin intermediul Kingdom Holding într-o tranzacţie de 1,54 miliarde de dolari, potrivit unei declaraţii de marţi de la bursele din Arabia Saudită.

Alwaleed va deveni cel mai mare investitor al Saudi Fransi după încheierea tranzacţiei, adăugând un portofoliu care include o participaţie Citigroup pe care prinţul a deţinut-o din 1991. Regatul Holding, în care Alwaleed deţine 95%, este un investitor în News Corp., Twitter Inc., JD.com Inc., Four Seasons şi Accor Hotels.

Acordul face parte din eforturile Regatului Holding de a-şi spori fluxul de numerar şi profitabilitatea recurente, potrivit afirmaţiilor directorului financiar Mohamed Fahmy.

Royal Bank of Scotland Plc a încercat să-şi vândă participaţia de 40% în Alawwal Bank timp de aproape un deceniu şi se află acum în discuţii pentru a îmbina afacerea cu banca saudită britanică HSBC Holdings Plc, potrivit agenţiei. Credit Agricole a încercat să-şi vândă întregul pachet de 31% din Fransi, în timp ce s-a reorientat pe pieţele principale, potrivit declaraţiilor oamenilor familiarizaţi cu problema din martie.

Băncile internaţionale se luptă cu modul de abordare a celei mai mari economii a Orientului Mijlociu, care blochează controlul străin al creditorilor locali. Unii aşteaptă acum norocul, deoarece regatul îşi revizuieşte economia şi intenţionează să listeze Saudi Arabian Oil Co. într-o posibilă cea mai mare ofertă publică iniţială vreodată. Preţul de 29,5 rialuri pe acţiune este cu 11% mai mic decât cel de închidere de luni.

Interesul pentru Arabia Saudită între firmele mari de finanţare din lume rămâne puternic. Prinţul Alwaleed a afirmat: "Investiţia noastră în Banque Saudi Fransi demonstrează credinţa noastră fundamentală în perspectiva economiei saudite". Citigroup a primit în aprilie licenţa de investiţii bancare pentru a opera în ţară după 13 ani. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. încearcă să angajeze în regat în timp ce caută să beneficieze de privatizări evaluate la circa 350 miliarde dolari în viitorii 5 ani.

Chiradeep Ghosh, analist la Securities & Investment Co. din Bahrain, a declarat: "Ne aşteptăm ca cumpărătorii locali sau alte bănci locale să preia pachete de investitori străini care doresc să iasă din banca saudită. Dreptul asupra proprietăţii străine este un mijloc de descurajare pentru băncile internaţionale ce preferă pachete majoritare".

Alex Koagne, analist Natixis SA, care are o cotă de cumpărare pentru acţiuni, a spus: "Această miză a avut un impact pozitiv asupra P&L, dar nu a fost strategică pentru că nu au existat oportunităţi de vânzare încrucişată cu restul activităţilor Credit Agricole". Unitatea de gestionare a activelor Amundi SA a Credit Agricole a finalizat în luna iulie achiziţionarea de Pioneer Investments în ţări ca Italia şi Germania. Koagne a spus că profiturile achiziţiei vor compensa scăderea salariilor acordului din Arabia Saudită.

Pentru Credit Agricole, cesionarea va ridica rata capitalului propriu Tier 1 cu circa 20 de puncte, a afirmat banca de la Paris. Banca corporativă şi de investiţii poate vinde încă 5% şi se angajează să păstreze o cotă minim 9,9% pentru un an după tranziţie. Jean-Yves Hocher, şeful unităţii, a declarat că Credit Agricole îşi propune să "rămână un partener strategic" al Arabiei Saudite. Credit Agricole vrea să îşi dezvolte afacerile în ţară şi să îşi dezvolte "prezenţa directă" acolo. Credit Agricole a crescut cu 0,8%, ajungând la 15,15 euro la Paris. Acţiunile sale au crescut cu 29% în 2017, depăşind câştigul de 7% al indicelui STOXX 600 Banks din Europa. Acţiunile Saudi Fransi au scăzut cu 3,3%, până la 31,9% în Riaad şi Regatul a câştigat 5,8% până 10,88 riali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb