PRIORITATEA ŢĂRII NOASTRE: Reluarea creşterii economice pe baze sănătoase

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 iulie 2009

Mugur Isărescu: Dobânzile practicate de bănci se vor ajusta la fel de repede ca deficitul de cont curent.

Mugur Isărescu: Dobânzile practicate de bănci se vor ajusta la fel de repede ca deficitul de cont curent.

Prioritatea ţării noastre este reluarea creşterii economice, susţine Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, însă, de data aceasta, pe baze sănătoase şi nu la fel ca în anii precedenţi, când avansul economic a fost bazat doar pe consum şi, odată ce acesta s-a prăbuşit, s-a dus în jos şi economia.

Domnul Isărescu a declarat: "Prioritatea autorităţilor este reluarea creşterii, să repună economia pe creştere şi nu oricum, nu pe partea de creştere pe care s-a situat în anii precedenţi. Este cu atât mai important ca reluarea creşterii economice să se facă în mod sustenabil, în condiţiile acordului de finanţare externă încheiat de România cu FMI şi UE".

Economia ţării noastre a cunoscut în ultimii doi ani o creştere puternică, însă consumul avea o pondere de două treimi din Produsul Intern Brut şi, mai grav, acesta era finanţat, cel mai des, prin credite acordate cu buletinul, care, acum, le dau numeroase bătăi de cap băncilor.

În 2008, Produsul Intern Brut al ţării noastre a crescut cu 7,1%, însă pentru acest an, prognoza oficială agreată cu FMI indică o contracţie de 4%, dar şansele ca ea să fie şi mai dură sunt ridicate.

În contextul recesiunii din ţara noastră, deficitul de cont curent s-a corectat semnificativ, unii analişti susţinând că ajustarea este prea mare şi nesustenabilă. Prognozele arată că acest deficit ar putea să coboare la 5 - 6% din PIB anul acesta, de la 12,4% din PIB în 2008.

La fel de puternic ar putea să scadă şi dobânzile pe care le practică băncile comerciale, după cum susţine domnul Isărescu, care a completat ieri că "românii ar putea avea surpriza de a se întoarce din vacanţă şi de a găsi dobânzile ajustate".

Guvernatorul BNR a explicat că dobânzile de pe piaţa monetară s-au "liniştit, corelându-se cu nivelul dobânzii de politică monetară, iar următorul pas îl reprezintă ajustarea dobânzilor la pasive şi pasive practicate de bănci.

"Suntem într-o oarecare întârziere cu ajustarea dobânzilor la pasive şi active, cauzată de un şoc psihologic", a declarat Guvernatorul BNR.

În şedinţa de politică monetară din această săptămână, Consiliul de Administraţie al BNR a decis reducerea dobânzii-cheie până la 9% pe an, precum şi diminuarea ratei rezervelor minime obligatorii la 15% la pasivele în lei şi la 35% la cele în valută.

Guvernatorul Băncii Naţionale consideră că, în actualul context, datoria privată pe termen scurt, care "a introdus ţara noastră într-o suită de retogradări făcute de către agenţiile de rating", a intrat într-un proces de restructurare ce va continua.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cititi numai acest ultim rind din articol si veti constata ca Romania a dus POLITITICA MONETARA zilnic impotriva celei economice de cind este d-lui Guvernator. Daca maine se schimba conducerea BNR in max. 3 luni Romania in frunte cu Prof Fl . Georgescu ca Guvernator incepe sa repuna economia pe indicatori comunitari in max. un exercitiu fiscal cu doua anotimpuri ca-n SUA etc... Cind iese ursul(omul) din hibernare , cind este foame si frig, ANOTIMP PERMANENT pregatit de BNR din 1990, le tremura functiile si scaunele ca daca nu mai au un mandat in BNR nu mai ies la pensie, nu mai apuca functii in sistemul bancar etc...Nu OBSERVATI Instit. Bancar Roman a devenit FACULTATE iar ASE-ul care ...ha , ha pe toti este corigjent, halal optica d-lor din ASE. Va multumesc,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb