• AOAR susţine că se putea evita privatizarea "Antibiotice" Iaşi, prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti a unor pachete limitate de acţiuni, în mai multe tranşe, pe o perioadă de doi, trei ani
Oamenii de afaceri consideră că strategia Guvernului de privatizare a societăţii "Antibiotice" Iaşi va pune în pericol producţia de medicamente a ţării.
Potrivit documentului de poziţie al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), referitor la derularea procesului de privatizare a "Antibiotice" Iaşi, presiunile şi profiturile din domeniul imobiliar vor trimite la dispariţie şi această producţie de maximă importanţă, favorizând creşterea importului de medicamente.
Reprezentanţii AOAR susţin: "Decizia de privatizare a unei societăţi profitabile nu este justificată, în condiţiile în care ministrul Sănătăţii pretinde că se luptă pentru asigurarea cu medicamente a populaţiei. În cazul privatizării "Antibiotice" Iaşi, nu a fost făcută nicio evaluare a efectelor pe care aceasta le va avea asupra asigurării cu medicamente a pieţei autohtone şi nu se cunoaşte, până în prezent, poziţia Ministerului Sănătăţii".
Oamenii de afaceri susţin că importurile sunt soluţia "salvatoare" pretinsă de promotorii privatizării, în condiţiile în care ne confruntăm cu o creştere accelerată a deficitului balanţei comerciale.
"Asociaţia respinge ferm actuala strategie de privatizare, prin licitaţie cu strigare, promovată de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului, considerând această soluţie ca fiind una formală, birocrată şi care nu ia în considerare numeroasele implicaţii ale acestei privatizări", se arată în documentul de poziţie al AOAR.
Oamenii de afaceri mai consideră că politicile Ministerului Sănătăţii de a evita o situaţie de criză în farmacii sunt aberante. "Confruntat cu deciziile economice ale altor producători de medicamente care au anunţat scoaterea din fabricaţie a unei liste de medicamente solicitate de populaţie, ministrul Sănătăţii acceptă să crească preţurile acestor medicamente pentru a fi menţinute în fabricaţie", mai arată textul.
AOAR susţine că se putea evita privatizarea "Antibiotice" Iaşi, prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti a unor pachete limitate de acţiuni, în mai multe tranşe, pe o perioadă de doi, trei ani. În acest fel, se eliminau suspiciunile deja formulate neoficial de reprezentanţii Comisiei Europene privind condiţiile în care au avut loc această privatizare, mai susţin reprezentanţii AOAR.