Procedura de privatizare a Poştei Române va fi reluată peste şase luni, după cum a decis, ieri, Guvernul, care a hotărât şi să iniţieze un proces de restructurare a companiei şi de "reaşezare" a datoriilor acesteia.
Ministrul pentru Societatea Informaţională Dan Nica a fost mandatat ca, în termen de o săptămână, să redacteze un act normativ care să reglementeze situaţia companiei.
Oficialul a declarat, citat de Mediafax, că ofertele ferme şi angajante pentru privatizarea companiei vor putea fi depuse până la 30 iunie 2014, acest ultim termen putând fi, însă, devansat dacă se constată că operatorul poştal a devenit atractiv în urma reorganizării.
Până la expirarea termenului limită pentru achiziţionarea documentelor de prezentare a companiei, niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini, în condiţiile în care autorităţile au anunţat că au fost purtate dis-cuţii cu peste 50 de firme, "cel puţin una declarându-şi singură intenţia de a participa la privatizarea Poştei Române, iar aceasta este un fond român de investiţii", potrivit lui Alexandru Petrescu, preşedintele Comisiei de privatizare.
La finalul lunii martie, în propunerea planului de activitate pe acest an, SIF1 Banat-Crişana şi-a arătat intenţia să participe la privatizarea Poştei Române, urmând ca, în cazul în care va câştiga licitaţia, să listeze compania la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Conducerea SIF1 şi-a motivat decizia prin faptul că Societatea este lider de piaţă, în funcţie de volum, cu precădere pe serviciile prestate către companii, are potenţial de creştere, un portofoliu vast de clienţi, prezintă oportunităţi de extindere pe noi domenii, aflate în creştere, şi, de asemenea, deţine o platformă pentru îmbunătăţirea profitabilităţii, o acoperire naţională de 100% şi un brand puternic.
SIF Banat-Crişana îşi menţine interesul de a participa la privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) şi în condiţiile actuale, după cum ne-au precizat, ieri, reprezentanţii societăţii de investiţii.
Aceştia ne-au declarat: "Din momentul în care conducerea SIF Banat-Crişana şi-a declarat intenţia de participare la privatizarea Poştei Române au fost contactaţi şi au avut loc întâlniri cu potenţiali parteneri într-un consorţiu de privatizare, existând interes declarat, dar nu exprimat la nivelul unui angajament financiar, care necesită mai multe niveluri de aprobare".
Astfel, până la data limită de depunere a ofertelor nu s-a finalizat formarea acestui consorţiu care urma să cumpere dosarul de prezentare şi să fie depusă în termen oferta neangajantă.
Depunerea ofertei nu s-a concretizat din cauza termenului scurt avut la dispoziţie, dar şi a reţinerilor potenţialilor parteneri cu privire la valoarea investiţiei şi la modalitatea de soluţionare a problemelor sociale preconizate a apărea în procesul de restructurare a Poştei Româe.
În măsura în care se va decide reluarea privatizării, SIF Banat-Crişana va continua demersurile de formare a unui consorţiu care să corespundă condiţiilor necesare desfăşurării procedurilor de privatizare şi care să aibă capacitatea să finalizeze cu succes atât procesul de privatizare, cât şi, mai ales, restructurarea şi eficientizarea companiei".
Reprezentanţii Poştei au subliniat, în urmă cu două zile, că potenţialii investitori au solicitat prelungirea calendarului privatizării companiei de stat.
Ion Smeeianu, directorul general al Poştei Române, a precizat că datoriile şi cadrul legal de funcţionare a serviciului poştal universal au reprezentat principalele obstacole care i-a împiedicat pe potenţialii investitori să cumpere caiete de sarcini.
În aceste condiţii, autorităţile intenţionează să şteargă datoriile pe care CNPR le are la stat, în valoare de 242,5 milioane de lei, prin conversia lor în acţiuni, potrivit domnului Smeeianu.
Domnia sa a precizat că va fi luată în calcul şi reeşalonarea celor 107 milioane de lei - noua datorie depistată, recent, de ANAF.
În prezent, compania are datorii totale de 650 de milioane de lei, înregistrând o pierdere financiară, la finalul lui 2012, de 52 de milioane de lei.
În ceea ce priveşte restructurările de personal, potrivit unor calcule estimative, Poşta Română urmează să dis-ponibilizeze circa 4.400 de angajaţi, aceştia urmând să primească între 3 şi 30 de salarii compensatorii, în func-ţie de vechime, a mai spus Ion Smeeianu.
În prezent, Poşta are 32.000 de salariaţi care îşi des-făşoară activitatea în aproximativ 5.600 de unităţi poştale.
Potrivit actualului anunţ de privatizare a CNPR, inves-titorii trebuie să furnizeze dovada pertinentă şi concludentă a disponibilităţii resurselor financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar în companie de minim 150 de milioane de euro. Anunţul menţionează că documentele de prezentare a societăţii costă 50.000 de euro.
Acţionarii Companiei Naţionale Poşta Română sunt Ministerul pentru Societatea Informaţională, cu 75% din capital şi Fondul Proprietatea, cu restul de 25% din acţiuni.
Guvernul va solicita Comisiei Europene acordul pentru transformarea în acţiuni a datoriilor istorice ale Poştei Române, iar datoria către ANAF, de 107 milioane lei, va fi eşalonată, în baza unei ordonanţe de urgenţă avizată deja de către Executiv, urmând să fie promovată o hotărâre de guvern, după obţinerea acordului Comisiei Europene.