Privatizarea distribuţiilor va scumpi gazele cu 2% pe an

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 iulie 2004

În negocieri, autorităţile lasă la preţ ca să nu arunce în aer tarifele la gazele naturale

Majorările semnificative la tarife vor veni însă din alinierea la cele din Uniunea Europeană

Viitorilor investitori le va fi recunoscută o rată anuală de recuperare a investiţiei de 12%

Privatizarea "Distrigaz Sud" şi "Distrigaz Nord" va determina o creştere anuală a tarifului de distribuţie a gazelor cu 10%, a declarat ieri Dan Pantilie, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Domnia sa a precizat că acest lucru va determina o majorare de circa 2% a preţului plătit de consumatorul final.

Preşedintele ANRGN a mai spus că investitorii interesaţi de cele două societăţi de distribuţie a gazelor solicitaseră o majorare anuală a tarifului de distribuţie de 25%, dar, în urma negocierilor, au acceptat să ofere statului român un discount de 15%.

Dan Pantilie a subliniat că rata anuală de recuperare a investiţiei, care, la rîndul ei, este inclusă în tarife, este de 11,7% pentru următorii trei ani. Domnia sa susţine că este un nivel foarte bun ţinînd cont că în Polonia rata de recuperare a fost de 23,6% şi în Bulgaria de 14,2%.

Dan Ioan Popescu, ministrul economiei şi comerţului, a declarat: "Şi la privatizarea distribuţiei de gaze vom adopta aceeaşi strategie ca şi în cazul distribuţiei de energie electrică. Nici de data aceasta nu vom căuta să obţinem un preţ foarte mare pe cele două societăţi, deoarece aceasta ar însemna o creştere exagerată a tarifelor. Am impus aceste condiţii privind creşterea tarifelor, deoarece am considerat că nu este normal să mergem pe un nivel maxim de preţ, pe care, de altfel, îl obţinem o singură dată".

Dan Pantilie a menţionat că nu privatizarea va scumpi gazele, ci alinierea la tarifele din Uniunea Europeană. Preţul mediu al gazelor plătit de consumatorul final va ajunge, anul viitor, la 145 dolari/1.000 mc, urmînd ca, în 2006, să crească pînă la 160 de dolari/1.000 mc şi la 180 dolari/1000 mc în 2007.

Tarifele de valorificare practicate de "Romgaz" şi "Petrom" vor fi de 85 dolari/1.000 mc în 2005, 110 dolari/1.000 mc în 2006 şi 140 dolari/1.000 mc în 2007. În prezent, preţul la consumatorul final este de circa 140 dolari/1.000 mc şi urmează să mai suporte două majorări trimestriale de cîte 5% pînă la sfîrşitul acestui an.

Acţiunile "Romgaz" - la bursă în cîteva luni

"Romgaz" urmează să fie cotată pe bursă cu 5% din acţiuni pentru a atrage fondurile necesare investiţiilor, a anunţat ieri Pantelimon Avram, directorul general al companiei. Domnia sa a precizat că acest lucru se va întîmpla pînă la sfîrşitul anului. Dan Ioan Popescu, ministrul economiei şi comerţului, a spus că acest lucru este valabil şi pentru alte societăţi din sectorul energetic, precum "Transelectrica" şi "Hidroelectrica", pînă în anul 2007.

Pantelimon Avram a subliniat că aceasta nu este singura formă de a atrage capital şi că societatea intenţionează să-şi externalizeze şi o parte din sucursalele de servicii. "Vom continua, de asemenea, şi încheierea de parteneriate cu investitori puternici pentru exploatarea unor zăcăminte de gaze naturale şi creşterea capacităţii de înmagazinare", a adăugat reprezentantul "Romgaz".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb