PRIVATIZAREA OLTCHIM OPSPI cere PCC angajament ferm că nu va ataca conversia creanţei

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2012

OPSPI cere PCC angajament ferm că nu va ataca conversia creanţei
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) va solicita PCC, acţionar minoritar al Oltchim, un angajament ferm că nu va ataca în instanţă conversia în acţiuni a creanţei AVAS, ne-a declarat Remus Vulpescu, şeful instituţiei.

    Domnul Vulpescu ne-a precizat: "Conversia creanţei este importantă pentru privatizarea cu succes a Oltchim. PCC a înţeles acest lucru şi a arătat deschidere şi spirit constructiv în discuţiile pe care le-am avut".

    Întrebat cum vede situaţia conversiei datoriei Oltchim către AVAS, Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE, a declarat, în cadrul unui interviu acordat recent ziarului BURSA: "Eu cred că ar trebui convertite în acţiuni toate datoriile, şi ale Electrica, CFR şi ale băncilor, în măsura în care va fi posibil. Prin conversie, pierdem din procent, însă nu este o problemă. Orice soluţie benefică pentru societate poate fi discutată cu noi. Dar trebuie să facem ceva. Nu suntem împotriva conversiei, dar trebuie să vedem cum poate fi făcută astfel încât compania să beneficieze. Având în vedere privatizarea, putem lua în considerare conversia, dar trebuie făcută una care să includă toate datoriile, nu doar una parţială".

    OPSPI va publica, în această săptămână, anunţul pentru etapa a doua a privatizării Oltchim, în care sunt aşteptate ofertele angajante.

    În aprilie, Ministerul Economiei a anunţat că Pegamont Ploieşti România, PCC SE Germania, AISA Invest România şi JSC TISE Rusia au depus oferte preliminare şi neangajante în procesul de privatizare a companiei vâlcene.

    Autorităţile noastre cred că doar TISE şi PCC vor rămâne în cursa finală a privatizării Oltchim.

    TISE este producător rus de energie electrică, cu capital majoritar de stat. Înfiinţat la Moscova în 2003, TISE are ca acţionari, potrivit datelor publicate pe site-ul său, firmele Tehnopromexport, Zarubejneft şi Zarubejneftegaz (subsidiară a Gazprom). Nikolai Tokarev, preşedintele Consiliului de Administraţie al TISE, a fost şeful Transneft, operatorul naţional de transport a petrolului în Rusia.

    Capitalul de lucru pentru Oltchim nu necesită, neapărat, ajutor de stat

    Remus Vulpescu ne-a spus că OPSPI şi administratorul special al Oltchim analizează, în prezent, cum poate fi asigurat capitalul de lucru al Oltchim astfel încât compania să nu mai înregistreze pierderi atât de mari.

    Domnia sa ne-a explicat: "Capitalul de lucru pentru Oltchim nu necesită, neapărat, ajutor de stat. Ajutorul de stat nu este o soluţie bună pentru că durează foarte mult să luăm acordul Comisiei Europene. Trebuie să găsim o soluţie rapidă pentru capitalul de lucru al combinatului. În primul rând, acum trebuie să dimensionăm corect suma necesară pentru acest capital de lucru. Trebuie să vedem exact pentru ce vrea combinatul banii ăştia (n.r. 40 milioane euro), în ce constă mai exact activitatea de producţie, ce oportunităţi sunt, de unde vin comenzile, cu ce furnizori şi la ce preţuri vor să lucreze etc".

    Guvernul a anunţat că Oltchim este într-o situaţie foarte grea, nu are capital de lucru şi va trebui să primească sprijinul statului pentru a putea lua un credit de circa 40 milioane de euro. Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, a declarat, în urmă cu o săptămână: "La nivelul Guvernului s-a luat decizia să garantăm acest credit pentru Oltchim ca să poată funcţiona la 65-70% din capacitate şi să nu mai aibă aceste pierderi imense. Acest ajutor de stat va fi notificat pentru aprobarea Comisiei Europene. De asemenea, sub administrarea specială, a fost demarat procesul de convertire a creanţei AVAS în acţiuni, pregătirea caietului de sarcini şi a strategiei de privatizare".

    Tensiuni la băncile finanţatoare

    Şeful OPSPI susţine că restructurarea Oltchim în vederea privatizării trebuie bazată şi pe acceptul băncilor finanţatoare: "Trebuie să obţinem acordul băncilor să mai accepte. Băncile s-au plâns că nu au avut o comunicare bună cu Oltchim, că nu li s-au oferit informaţii de la Oltchim. Ori nu este normal acest lucru. Am restabilit încrederea cu BCR, principalul finanţator al Oltchim, cu un credit de 75 milioane de euro. Vom avea o relaţie bună cu toate băncile şi le vom comunica deschis ce planuri de restructurare avem cu Oltchim".

    Guvernanţii au anunţat, recent, că doresc privatizarea Oltchim la pachet cu petrochimia Arpechim şi că poartă discuţii cu Petrom pentru a putea oferi în privatizare şi rafinăria de la Arpechim. Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, doreşte ca, în cadrul privatizării, să poată facă o ofertă de pachet şi cu rafinăria Arpechim, în caz că există interes. În acest sens, Ministerul Economiei are o înţelegere verbală cu Petrom.

    Pe lângă stat, în acţionariatul combinatului vâlcean se regăsesc compania "PCC SE", care deţine 17,47% din acţi­uni, şi fondul de investiţii "Carlson Ventures", înregis­trat în Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

    foto

    Wojciech Zaremba: "Eu cred că ar trebui convertite în acţiuni toate datoriile, şi ale Electrica, CFR şi ale băncilor, în măsura în care va fi posibil. Prin conversie, pierdem din procent, însă nu este o problemă. Orice soluţie benefică pentru societate poate fi discutată cu noi".

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Privatzati-l fratilor odata fratilor, nu mai tergiversati lucrurile in mod total nejustificat. Gata, ati supt destul din Oltchim, nu mai are vlaga. Lasati-i pe cei care vor sa-l puna pe picioare sa-si puna planul in aplicare. PCC asteapta de 5 ani sa-l cumpere, vad ca au acceptat si conversia datoriilor in actiuni. Ce mai asteptati?

      Diferenta intre costurile prin metoda absorbtiei si costurile prin metoda costurilor variabile sunt costurile indirecte variabile si fixe care raman conform GAAP "infipte " in valoarea stocurilor .Principiul prudentei si al "imperecherii" cheltuielilor cu veniturile produce costuri incrementale ce "mananca " din eficienta managementului operatic.In plus acele "provizioane" constituite din disperarea de subevaluare a activelor nu sunt decat niste "contra active" inselatoare sau datorii pe termen mediu care nu ajuta !Nu transformi datoriile in capital ca vrei "tu " stat sa-ti bagi nasul !Ori privatizezi tot in bloc ori vinzi pe fabrici!

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb