• Ministerul Apărării cere CSAT să recomande Guvernului politici pentru privatizarea industriei de apărare
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a solicitat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) să recomande Guvernului să înceapă o serie de programe de înzestrare a Forţelor Aeriene.
Ministerul îşi propune, astfel, să atragă firmele străine din domeniul aviaţiei în procesele de privatizare a industriei de apărare naţională.
"MApN s-a adresat CSAT pentru a recomanda Guvernului României ca procedurile specifice de atribuire a contractelor de achiziţie, pentru programele de înzestrare de importanţă strategică, să încurajeze implicarea capabilităţilor autohtone, cu participarea unor companii de prestigiu pe plan internaţional şi atragerea acestora în procesul de modernizare şi privatizare a industriei de apărare", se arată în răspunsul ministrul Apărării Mihai Stănişoară, la interpelarea senatorului PNL, Mario Ovidiu Oprea, membru al Comisiei de apărare, informează Agerpres.
Scopul interpelării a fost acela de a prezenta situaţia Fabricii de Avioane Craiova, inclusă într-un proiect de modernizare a unor aparate de zbor militare, care însă nu a fost început din lipsă de fonduri.
Potrivit MApN, ministerul a încheiat negocierile, în decembrie 2008, cu firma israeliană Elbit Systems Ltd., pentru un contact în valoare totală de 8,1 milioane de euro, fără TVA, pentru modernizarea avioanelor IAR 715 şi 716 în configuraţia avionului IAR 99 Şoim.
În acest contract, compania israeliană (ca prim-furnizor) are ca subfurnizori uzinele Avioane Craiova, Aerostar Bacău, Turbomecanica Bucureşti şi Aerofina Bucureşti.
Conform MApN, contractul nu s-a putut materializa din cauza unui Memorandum aprobat în şedinţa de Guvern din data de 4 noiembrie 2008, care prevedea interzicerea unor noi angajamente legale şi nedeschiderea totală a creditelor bugetare pentru minister.
"Prin aplicarea grilei de prioritizare a programelor de înzestrare, prevăzute de Strategia de înzestrare a Armatei României, document ce a fost înaintat spre a fi dezbătut în şedinţa CSAT din trimestrul I 2009, a rezultat că în condiţiile actualelor alocaţii bugetare nu pot fi finanţate decât programele care vizează dotarea efectivelor dislocate în teatrele de operaţii şi, în măsura posibilităţilor, a structurilor din pachetul de forţe destinat NATO", au explicat reprezentanţii ministeriali.
Ministrul Stănişoară arată, în răspunsul la interpelarea senatorului PNL, că privind Avioane Craiova, contractul cu firma Elbit Systems poate intra în vigoare cel târziu pe 30 martie 2009, firmei doljene revenindu-i circa 2,4 milioane de euro, fără TVA, din valoarea totală a contractului.
Precizăm că Avioane Craiova se află în proces de privatizare, acesta fiind reluat în luna octombrie 2008, prin publicarea anunţului de vânzare a pachetului de acţiuni deţinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Din pricina situaţiei dificile în care se află salariaţii uzinei din Craiova, Ministerul Economiei a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se urmăreşte continuarea de către AVAS a procedurii de privatizare a societăţii.