Problema dotării tehnice a armatei, pe masa CSAT

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 24 martie 2009

Ministerul Apărării cere CSAT să recomande Guvernului politici pentru privatizarea industriei de apărare

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a solicitat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) să recomande Guvernului să înceapă o serie de programe de înzestrare a Forţelor Aeriene.

Ministerul îşi propune, astfel, să atragă firmele străine din domeniul aviaţiei în procesele de privatizare a industriei de apărare naţională.

"MApN s-a adresat CSAT pentru a recomanda Guvernului României ca procedurile specifice de atribuire a contractelor de achiziţie, pentru programele de înzestrare de importanţă strategică, să încurajeze implicarea capabilităţilor autohtone, cu participarea unor companii de prestigiu pe plan internaţional şi atragerea acestora în procesul de modernizare şi privatizare a industriei de apărare", se arată în răspunsul ministrul Apărării Mihai Stănişoară, la interpelarea senatorului PNL, Mario Ovidiu Oprea, membru al Comisiei de apărare, informează Agerpres.

Scopul interpelării a fost acela de a prezenta situaţia Fabricii de Avioane Craiova, inclusă într-un proiect de modernizare a unor aparate de zbor militare, care însă nu a fost început din lipsă de fonduri.

Potrivit MApN, ministerul a în­che­iat negocierile, în decembrie 2008, cu firma israeliană Elbit Systems Ltd., pentru un contact în valoare totală de 8,1 milioane de euro, fără TVA, pentru modernizarea avioanelor IAR 715 şi 716 în con­figuraţia avionului IAR 99 Şoim.

În acest contract, compania israeliană (ca prim-furnizor) are ca subfurnizori uzinele Avioane Craiova, Aerostar Bacău, Turbomecanica Bucureşti şi Aerofina Bucureşti.

Conform MApN, contractul nu s-a putut materializa din cauza unui Memorandum aprobat în şedinţa de Guvern din data de 4 noiembrie 2008, care prevedea interzicerea unor noi angajamente legale şi nedeschiderea totală a creditelor bugetare pentru minister.

"Prin aplicarea grilei de prioritizare a programelor de înzestrare, prevăzute de Strategia de înzestrare a Armatei României, document ce a fost înaintat spre a fi dezbătut în şedinţa CSAT din trimestrul I 2009, a rezultat că în condiţiile actualelor alocaţii bugetare nu pot fi finanţate decât programele care vizează dotarea efectivelor dislocate în teatrele de operaţii şi, în măsura posibilităţilor, a structurilor din pachetul de forţe destinat NATO", au explicat reprezentanţii ministeriali.

Ministrul Stănişoară arată, în răs­punsul la interpelarea senatorului PNL, că privind Avioane Craiova, contractul cu firma Elbit Systems poate intra în vigoare cel târziu pe 30 martie 2009, firmei doljene revenindu-i circa 2,4 milioane de euro, fără TVA, din valoarea totală a contractului.

Precizăm că Avioane Craiova se află în proces de privatizare, acesta fiind reluat în luna octombrie 2008, prin publicarea anunţului de vânzare a pachetului de acţiuni deţinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Din pricina situaţiei dificile în care se află salariaţii uzinei din Cra­iova, Ministerul Economiei a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se urmăreşte continuarea de către AVAS a procedurii de privatizare a societăţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb