Problema romilor a fost rezolvată, din nou, pe hârtie

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Politică / 14 septembrie 2012

Problema romilor a fost rezolvată, din nou, pe hârtie

Mutarea atenţiei într-o anumită direcţie este o practică răspândită în rândul politicienilor. Declaraţia ministrului francez de Interne Manuel Valls, cum că Franţa "nu poate primi toată mizeria din lume şi din Europa", a reuşit să facă vâlvă, destui francezi vibrând la auzul unor astfel de cuvinte. Vizita ministrului francez în ţara noastră nu trebuie să fie interpretată cum că romii din ţara noastră reprezintă cea mai mare problemă a Franţei în materie de imigraţie, o simplă vizită prin marile oraşe din sudul acestei ţări demonstrând că lucrurile stau cu totul altfel.

Tonul oficialului francez s-a mai îndulcit puţin după vizita în ţara noastră. Autorităţile franceze vor continua să desfiinţeze taberele de romi şi să-i conducă pe cetăţenii de această etnie la frontiera Franţei de o manieră "forţată sau asistată", a declarat ministrul francez de Interne, Manuel Valls, după o întâlnire cu premierul Victor Ponta: "Bineîn­ţeles, trebuie subliniată şi responsabilitatea pe care o avem în Franţa: eliminarea taberelor ilegale, reconducerea cetăţenilor la frontieră - forţată sau asistată -, dar şi derularea unor programe de integrare în câmpul muncii, asigurarea unei locuinţe sau şcolarizarea copiilor, atunci când acestea sunt posibile. Trebuie eliminate orice demagogie şi stigmatizare şi trebuie să găsim soluţii foate concrete. Dorim ca, împreună cu autorităţile române, să transmitem opiniei publice mesajul că sunt făcute eforturi pentru o soluţie de reintegrare a romilor în ţara lor de origine". La rândul său, premierul Victor Ponta a asigurat că Guvernul nu se "derobează" de responsabilitatea care-i revine în ceea ce priveşte integrarea romilor şi a apreciat că viitorul comunităţilor de romi trebuie să fie în Europa, dar în principal în ţara de origine. Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să precizeze că ţara noastră nu îşi alungă niciun cetăţean şi nu discriminează pe nimeni, ca răspuns la o altă declaraţie a lui Valls, care spunea că: "nu putem să ne permitem să primim toate aceste populaţii care sunt condamnaţii pământului, care sunt hărţuite în ţara lor, care sunt discriminate". Declaraţia ministrului Manuel Valls nu reprezintă o noutate în materie de abordare a aces­tui subiect. În 1989, socialistul Michel Rocard, atunci când era premier a afirmat: "Franţa nu poate primi toată mizeria lumii, dar trebuie să-şi ia partea sa".

Pe acest fond, vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding a apreciat că "situaţia juridică" a romilor s-a ameliorat în Franţa graţie unei circulare interminis­teriale adoptate la sfârşitul lui august. "Din punct de vedere juridic, situaţia s-a ameliorat. Am găsit pe lângă Guvernul francez multă înţelegere. În plus, aproape jumătate din Guvern a semnat această circulară. Există acolo nu numai partea represivă, ci şi una pozitivă pentru ca aceste populaţii să fie integrate şi să muncească pentru societate". Ministrul delegat pentru Reuşita educativă, George Pau-Langevin, le-a trimis miercuri rectorilor academiei trei circulare pentru favorizarea şcolarizării copiilor romi şi nomazi, din "grijă pentru justiţia socială". Reding a criticat dur în 2010 expulzarea romilor de către guvernarea lui Nicolas Sarkozy comparând-o cu episoade din Al Doilea Război Mondial.

Reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Ministerul Adminis­traţiei şi Internelor au semnat un acord-cadru cu cei ai Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII), pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinserţia familiilor de romi revenite din Franţa. Conform acordului, OFII va acorda un "ajutor de revenire" familiilor de cetăţeni români aparţinând minorităţii rome, revenite din Franţa. Autorităţile noastre şi franceze au identificat un grup ţintă de 80 familii de romi originari din judeţele Alba, Bihor, Dolj, Mehedinţi şi Timiş, aflaţi în Franţa şi care acceptă să revină în ţară, ei urmând să primeas­că din partea statului francez un ajutor financiar pentru deschiderea unei firme. Conform prevederilor acordului-cadru, valabil pentru o perioadă de doi ani, OFII se angajează să primească cererile de sprijin pentru revenirea în ţară, să organizeze reîntoarcerea acestor familii cu suportarea costului biletului de transport aerian şi a unui supliment de bagaj de 40 kilograme pentru adult şi 10 kilograme pentru copil, să sprijine aceste familii în vederea obţinerii documentelor de călătorie, să acorde un ajutor financiar pentru întoarcerea în ţară şi să comunice coordonatelor aces­tor familii autorităţilor locale din judeţele de domiciliu al acestora, precum şi să acorde acestora, ca "sprijin pentru reinserţia economică a familiilor", un ajutor financiar pentru înfiinţarea unei firme, cu asigurarea unui program de instruire. În judeţele implicate se vor înfiinţa comitete de lucru, alcătuite din reprezentanţii OFII şi ai autorităţilor locale, care vor asigura evaluarea situaţiei fiecărei familii bene­ficiare. Comunitatea de romi în Franţa este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. În urma vizitei oficialilor francezi, spinoasa problemă a fost rezolvată...pe hârtie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa le dam celor doi ministri cate 300 de euro si sai trimitem acasa !

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb