Probleme cu Japonia

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 24 iulie 2024

Cătălin Avramescu

Asta ne mai lipsea! De câteva săptămâni încoace guvernanţii calcă în toate străchinile posibile. Şi dacă s-au terminat, ei găsesc repede altele în care să pună piciorul. Bacalaureatul a fost un dezastru. Spitalele au intrat în pană de curent. Miniştrii au început să se certe între ei. Deficitul bugetar a explodat. Autorităţile recunosc că a crescut consumul de droguri. Aceleaşi autorităţi sunt însă incapabile să aresteze un "artist" care fumează marijuana, pe scenă, în faţa a zeci de mii de tineri. Cât despre actualul Preşedinte, omul este previzibil: deşi era în Washington, la reuniunea NATO, nu s-a dus la dineul de la Casa Albă unde fusese invitat. De ce să se deranjeze să treacă strada?

Ultima "boroboaţă" însă, vă mărturisesc, m-a uluit. Chiar că a venit de nicăieri. O anume Liliana Burda a vizitat Insulele Kurile. Şi ce-i cu asta? - veţi întreba. Problema maximă este că doamna Burda este diplomat. Şi nu orice diplomat, ci este chiar numărul 3 în ambasada României la Moscova, cu grad de ministru plenipotenţiar. În insulele respective nu ajungi oricum, îţi trebuie un permis special de la guvernul rus. De ce? Pentru că acestea sunt în dispută. Japonia le revendică şi le consideră teritoriu propriu.

Situaţia este extrem de gravă. Presa japoneză a scris pe larg despre expediţia doamnei Burda. Guvernul Japoniei a protestat formal pe lângă Ministerul român al Afacerilor Externe (care se face că nu aude). Chiar secretarul-general al Guvernului Japonez a menţionat problema într-o conferinţă de presă. Poziţia Japoniei este clară: România a încălcat, prin această vizită, spiritul şi litera tratatului de parteneriat strategic. Acela pentru care spune Klaus Iohannis că s-a deplasat la Tokyo, în 2023, cu avionul de mega-lux.

Înţeleg că, din partea ambasadei, cineva ar fi pretins că vizita s-a făcut "în scop turistic". S-au prezentat şi poze cu doamna Burda făcând pe turista pe la băile termale. Scuza este ridicolă. Un diplomat la post nu este, sub nici o formă, un simplu turist. Nici când se duce să cumpere pătrunjel de la piaţă. Răspunde pentru toate implicaţiile acţiunilor sale.

Am fost curios să ştiu cine este această Liliana Burda. Era o vreme când CV-urile principalilor diplomaţi erau afişate pe site-ul ambasadelor. Tempi passati! - cum ar spune italienii. Aşa că vom trece la contextul întâmplării.

Japonezii nu prea au avut noroc cu Guvernul de la Bucureşti. Ţineţi minte când a sosit, într-o vizită oficială, ditamai Prim-ministrul Japoniei şi a trebuit să plece înapoi cu avionul pentru că nimeni din Guvern nu avea timp sau chef să se întâlnească cu el? La un moment dat, ceremoniile oficiale au fost întrerupte de incursiunile câtorva câini vagabonzi în curtea de la Piaţa Victoriei. Dosarul relaţiilor bilaterale este plin de "realizări" de genul acesta. Un japonez omorât de o haită câini pe când încerca să se refugieze, disperat, într-o scară de bloc din centrul Capitalei. O turistă japoneză ucisă de un taximetrist ilegal de la Otopeni. Un credit pentru linia de metrou către aeroport care a zăcut ani de zile neutilizat. Şi aşa mai departe...

Acum însă diplomaţia românească a reuşit ceea ce credeam că este imposibil: a aterizat ca musca în laptele unei dispute diplomatice de pe partea cealaltă a lumii. Să recapitulăm: după război, Japonia a acceptat transferul insulelor Kurile către URSS. (Acestea erau oricum ocupate de sovietici, care îi expulzaseră cetăţenii japonezi pe care îi găsiseră acolo). Însă cele două părţi nu s-au înţeles cu privire la care anume insule fac parte din grupul Kurilelor. Aşa se face că cele două state (Japonia, URSS şi Rusia, ca stat succesor) nu au semnat până în ziua de astăzi un tratat de pace. Între timp, Japonia consideră unele insulele sub ocupaţie, iar Parlamentul European, în 2005, a adoptat o rezoluţie prin care a cerut Rusiei transferul acestora către Japonia.

Este la mintea unui şcolar că, între timp, pentru un diplomat, vizitele în aceste teritorii ridică probleme majore. Sper că doamna Lilliana Burda, în entuziasmul său de turist, nu se apucă acum să viziteze plajele din Crimeea şi să îşi facă poze de acolo, cu colacul...

Pe undeva, este nedrept să îi cerem doamnei Burda oleacă de luciditate, în vreme ce un senator sfidează şi se duce la Ambasada Rusiei, la recepţii, iar împotriva sa să nu luate nici un fel de măsuri din partea Senatului României. Acelaşi fost senator, ajuns europarlamentar, a intrat cu botniţă în incinta Parlamentului European şi a început să urle. La Strasbourg însă nu este ca la Bucureşti, aşa că specimenul a fost evacuat din plen. Ideea este însă simplă: ce pretenţii să avem de la doamna Burde, când mai marii dânsei par făcuţi din acelaşi aluat ? - sau chiar mai ceva.

Excursiile doamnei ministru plenipotenţiar aduc în atenţie şi un minister aflat în criză. De curând, sindicatul din MAE a protestat după numirea, de către Guvern, a unui medic... ginecolog drept consul la Bilbao, în Spania. Protestează degeaba, pentru că doamna a fost ginecolog sub steagul PSD, ca deputat. Se ştie că social-democraţii se pricep la orice, pe orice post îi doreşte ţara.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb