PROBLEME ÎN INDUSTRIA CHIMICĂ ŞI AGRICULTURĂ: Piaţa îngrăşămintelor chimice, mai slabă ca niciodată

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 9 noiembrie 2009

Piaţa îngrăşămintelor chimice, mai slabă ca niciodată

În industrie, combinatele au lucrat doar trei luni anul acesta; vânzările au atins un record negativ, spun producătorii, chiar şi în condiţiile în care preţul îngrăşămintelor a fost de trei ori mai mic decât în 2008

Campania agricolă de toamnă se apropie de final: fermierii nu au avut bani suficienţi pentru îngrăşăminte; specialiştii avertizează că producţia agricolă ar putea fi cu 30% mai mică, la primăvară

Vânzările de îngrăşăminte chimice pe piaţa internă au înregistrat, în 2009, un nou record negativ, fiind printre cele mai scăzute din ultimii ani, susţine Ioan Niculae, preşedintele Interagro, grup ce deţine, printre altele, cinci combinate de îngrăşăminte chimice.

Specialiştii spun că fără aplicarea de îngrăşăminte chimice, vom avea, la primăvară, producţii agricole mai mici în medie cu 30%, fapt ce s-ar putea concretiza în importuri de produse agro-alimentare şi preţuri mai mari la alimente.

În campania agricolă de toamnă, perioadă în care vânzările trebuiau să crească pe fondul cererii din agricultură, "piaţa a fost ca şi inexistentă", spune Niculae.

În opinia sa, de vină pentru blocajul de pe piaţă este Ministerul Agriculturii, care a tratat cu iresponsabilitate posibilitatea acordării unor subvenţii pentru fermieri în vederea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, în primăvară, când s-a discutat acest aspect.

"Fermierii nu au bani să cumpere îngrăşămintele chimice, iar, în opinia mea, ministerul Agriculturii a avut unul din cel mai prost management din ultimii ani în această privinţă", consideră Niculae.

Mai mult decât atât, preşedintele Interagro a declarat că şi preţurile la în-grăşăminte chimice s-au pră-buşit, însă impactul pe piaţa internă a fost minim: "Dacă anul trecut tona de uree se vindea cu 850 de dolari, preţul acesteia este acum de 250 de dolari.

Nici în aceste condiţii nu reuşim să vindem producătorilor agricoli din ţară îngrăşămintele chimice. Toată producţia o dăm la export".

Preşedintele Interagro a menţionat că, la ora actuală, doar trei din cele cinci combinate ale grupului Interagro mai funcţionează.

De altfel, conform spuselor sale, combintale de îngrăşăminte au funcţionat anul acesta doar trei luni, în perioada iunie-august, atunci când au beneficiat de gaz din producţia internă.

"Dacă nu primeam acest gaz din producţia internă pentru cele trei luni în care am avut activitate anul acesta, în opinia mea, combinatele s-ar fi închis, rata şomajului ar fi crescut, iar deficitul bugetar ajungea la 16%", a conchis patronul Interagro.

La rândul lor, fermierii spun că, întrucât nu şi-au primit subvenţiile la timp sau în totalitate, suprafaţa cultivată cu principalele culturi de toamnă va fi, anul acesta, cu 30% mai mică decât cea din 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb