PROBLEME, NERVI, BANCURI Cardurile de sănătate au îmbolnăvit oamenii

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii / 13 mai 2015

Cardurile de sănătate au îmbolnăvit oamenii

Distribuirea şi folosirea cardurilor de sănătate s-au transformat într-un adevărat scandal public, în care preşedintele ţării a acuzat Guvernul că a pregătit prost implementarea acestui sistem, iar oamenii se plâng că se învârt într-un adevărat cerc vicios, din care mai fac parte, pe lângă autorităţi, medicii de familie şi farmaciştii.

Mii de oameni aflaţi la cozi, bătrâni care nu îşi mai pot lua medicamentele pentru că nu mai pot beneficia de reţete compensate din cauza cardului buclucaş şi nici nu au banii necsari pentru a le cumpăra, medici care susţin că toată activitatea le poate fi dată peste cap sau care pur şi simplu se opun schimbărilor de orice fel, bolnavi care se tem să meargă la spital, autorităţi care de zile bune oferă explicaţii, dar nu găsesc soluţii - acesta este tabloul unui program gândit spre binele oamenilor, dar care a ajuns să le provoace mari nemulţumiri. Din toată această poveste nu lipseşte nici hazul de necaz, glume cu carduri de sănătate introduse în bancomate, folosite pe post de abonamente pentru transportul în comun sau decupate pentru a fi transformate în cartele telefonice - care conţin şi mici sâmburi de adevăr - fac furori în aceste zile. Din păcate, nu totul poate fi rezolvat cu o glumă, există şi cazuri dramatice legate de accesul oamenilor la sistemul medical. Speriaţi de această perspectivă, mii de cetăţeni s-au aşezat la cozi pentru a intra în posesia cardului şi nu de puţine ori vremea a fost pierdută pur şi simplu degeaba, respectivele carduri fiind deja trimise către ei, numai că în unele cazuri acestea au fost livrate la adrese la care aceştia nu mai locuiau de ani buni. Situaţia a fost inflamată şi de anunţul făcut de medicii de familie, care şi-au informat pacienţii că după data de 1 mai nu vor mai fi primiţi în spitale fără card. Există însă şi numeroase cazuri în care medicii de familie nu au activat respectivele carduri, chiar dacă pacienţii au venit cu ele, explicaţiile fiind dintre cele mai diverse. În plus, sunt medici care se tem că serviciile medicale acordate unor persoane fără card nu vor fi decontate. Pentru a mai stopa din ecourile negative, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a recomandat asiguraţilor să activeze cardul numai atunci când au nevoie de un serviciu medical, tocmai pentru a fi evitată aglomeraţia, iar în cazul în care asiguratul nu primeşte serviciul medical pentru că nu prezintă cardul de sănătate acesta trebuie să sesiseze imediat casa de asigurări în evidenţa căreia se află.

Scandalul a ajuns la cel mai înalt nivel, preşedintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută că Guvernul a pregătit prost implementarea programului privind cardul de sănătate: " E o problemă reală, Guvernul a pregătit prost implementarea. Am văzut mii de oameni la cozi. E un scandal public". Presat din toate părţile, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, invitat la o discuţie cu un grup parlamentar, a încercat să explice care este situaţia actuală a implementării proiectului: "Din punct de vedere tehnic, un asemenea proiect de dimensiunea cardului naţional sigur că avea şi probleme. Probleme inerente oricărui început. Dar mare parte le-am intuit. Pe altele nu. Dar am încercat să gestionăm, pe măsură ce apăreau şi în timp real. Sistemul funcţionează, sperăm că în două luni marea majoritate a cardurilor să fie la cetăţeni, probabil că sută la sută nu se poate. Sigur că ne-am gândit că pot fi foarte multe probleme de aceea am rugat să fie folosit cardul ca să vedem ce probleme apar. Dacă aveam experinţa unui alt sistem cu card probabil că le intuiam în 90 % din cazuri. Nu am dat vina pe oameni că s-au bulucit, dar dacă nu ai nevoie de servicii, ci doar să iniţializezi cardul, atunci stai ceva la coadă. Cardul poate fi iniţializat la orice furnizor, cu excepţia farmaciilor". Conform conducerii CNAS, 97 % dintre carduri au ajuns la pacienţii actuali, iar cei care nu le-au primit au posibilitatea să primească servicii şi fără acestea. Oamenii susţin însă că asigurările şefilor din sănătate nu îi scutesc de problemele de la faţa locului şi aşteaptă de la aceştia să găsească rezolvări concrete.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. CASMB anunta cetatenii ramasi fara card de sanatate ca pot transmite cererea de eliberare a cardului si prin e-mail , fara a indica o adresa de e-mail. De altfel , in tot site-ul CASMB nu este indicata macar o singura adresa de e-mail pentru contact.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb