Fosta conducere a "Yukos Oil" Co., odinioară cel mai mare producător de ţiţei din Rusia, va cere Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să oblige Rusia să-i plătească despăgubiri de 98 de miliarde de dolari. Reclamanţii arată că statul rus a comis nereguli în procedura de rectificare şi impozitare a companiei, care au dus la lichidarea acesteia.
Avocaţii "Iukos" vor susţine, în faţa CEDO, că dreptul companiei la audieri corecte, dar şi dreptul privind protejarea proprietăţii au fost încălcate de auditori în perioada 2000-2001.
Activele principale ale "Iukos", aflate acum în proprietatea companiei de stat "Rosneft", au fost confiscate şi scoase la licitaţie de guvern, banii astfel proveniţi acoperind pretenţii fiscale de peste 30 de miliarde de dolari.
Proprietarul "Iukos", Mihail Hodorkovski, condamnat la pedeapsa cu închisoare pentru evaziune fiscală şi fraudă, susţine că acuzele lansate de stat împotriva sa nu au fost reale, iar situaţia în care a ajuns este urmarea faptului că a fost întotdeauna oponentul fostului preşedinte al ţării, Vladimir Putin.
Iniţial, audierile în cazul "Iukos" au fost programate, la CEDO, pentru luna ianuarie 2009, însă acestea au fost amânate de două ori din cauză că oficialii ruşi nu au fost disponibili.
Vladimir Putin, acum premier al Rusiei, îl numeşte pe Hodorkovski un "personaj notoriu". Potrivit spuselor sale, cele 240 de miliarde de ruble (8 miliarde de dolari) obţinute din vânzarea activelor "Iukos" au intrat într-un fond destinat renovării locuinţelor şi mutării persoanelor defavorizate în case mai bune. Putin afirmă că statul a recuperat astfel banii "furaţi de Iukos de la oameni".