Procesul privind schimbul de terenuri dintre George Becali şi Ministerul Apărării a fost amânat, ieri, pentru 12 martie, din cauză că din completul de cinci judecători de la ICCJ a lipsit Livia Stanciu, aceasta neputând participa la judecarea cauzei întrucât a participat la şedinţa Plenului CSM.
Completul de cinci judecători al instanţei supreme trebuia să continue ieri discuţiile în cazul recursului făcut de procurorii DNA în dosarul în care George Becali, Victor Babiuc şi ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi pentru fapte de corupţie în legătură cu schimbul de terenuri dintre omul de afaceri şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Judecătoarea Livia Stanciu, preşedintele completului care judecă acest dosar, din care mai fac parte magistraţii Francisca Maria Vasile, Săndel Lucian Macavei, Ionuţ Mihai Matei şi Rodica Cosma, nu s-a putut prezenta la proces "din motive obiective", conform instanţei, aceasta fiind la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.
În lipsa judecătoarei Livia Stanciu, completul nu s-a putut constitui pentru a continua judecarea cauzei, discuţiile fiind amânate pentru 12 martie.
George Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, şi Dumitru Cioflină au fost achitaţi, în 24 mai 2012, de instanţa supremă în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali şi Ministerul Apărării Naţionale.
Astfel, George Becali a fost achitat pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, Victor Babiuc şi fiica lui, Ioana, pentru luare de mită şi, respectiv, complicitate la luare de mită, iar Dumitru Cioflină pentru abuz în serviciu. Magistraţii instanţei supreme au decis achitarea celor patru pe motiv că lipseşte unul dintre elementele infracţiunii, potrivit Mediafax.
Decizia a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.
Probele procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu dovedesc acuzaţiile aduse lui George Becali, Victor Babiuc, Ioanei Babiuc şi lui Dumitru Cioflină în legătură cu schimbul de terenuri dintre omul de afaceri şi MApN, arătau judecătorii instanţei supreme în motivarea deciziei de achitare a acestora.
Lipsa probelor care să conducă la stabilirea unei legături între încheierea contractului de vânzare-cumpărare şi aprobarea celui de-al doilea schimb de terenuri de către Victor Babiuc a determinat Parchetul să încerce să dea o conotaţie penală unor împrejurări care fie sunt pe deplin explicabile şi lipsite de orice relevanţă, fie sunt flagrant contrazise de probatoriul administrat chiar în cursul urmăririi penale, arătau judecătorii în motivare.
Potrivit procurorilor, în perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.