Instanţa Tribunalului Bucureşti a început, ieri după-amiaza, dezbaterile privind solicitarea procurorilor de emitere a unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Omar Hayssam, care este acuzat de asociere în vederea comiterii de infracţiuni şi înşelăciune. Procurorii Parchetului instanţei supreme au cerut ca omul de afaceri cu cetăţenie româno-siriană să fie arestat preventiv pentru 29 de zile. Hayssam a cerut judecătorilor să nu fie fotografiat sau filmat şi să nu aibă nici un contact cu mass-media.
Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie îl acuză pe omul de afaceri sirian Omar Hayssam că, în calitate de preşedinte al grupului de firme Manhattan, a constituit o grupare criminală la care au aderat Mohamed Munaf, Mohamed Omar, Adnan Khdip şi Quasin Etta.
Hayssam a fost reţinut în baza ordonanţei din 6 aprilie, ora 0.30, pentru infracţiuni economice, el fiind acuzat că a înşelat patru firme printre care şi Volvo Truck Corporation, firmă de la care a cumpărat în leasing 22 de capete de tractor Volvo pe care le-a exportat ulterior în Siria şi Egipt, fără efectuarea plăţilor.
Urmărirea penală în acest caz, prin care a fost cauzat un prejudiciu de 1,8 milioane de dolari a început în 29 martie.
În acest dosar, Hayssam este cercetat pentru înşelăciune şi asociere în vederea săvîrşirii de infracţiuni, infracţiuni săvîrşite în 2001. În legătură cu aceste fapte, în 2002 s-a constituit un dosar penal care, un an mai tîrziu, a ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul instanţei supreme.
Omul de afaceri româno-sirian, alături de alţi cetăţeni români şi străini, este cercetat şi în cauza cu nr.276/P/2004 pentru infracţiunile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire a unui grup criminal organizat.
Potrivit Ministerului Public, această cauză are în vedere activitatea economico-financiară a grupului de firme "Manhattan", aparţinînd învinuitului Omar Hayssam, cercetările fiind demarate în data de 4 noiembrie 2004, cînd s-au şi efectuat percheziţii la domiciliile persoanelor implicate, şi la sediile firmelor acestora.
În urma măsurilor specifice de monitorizare a activităţilor infracţionale comise de gruparea coordonată de Omar Hayssam au rezultat indicii care au evidenţiat legături cu persoane suspectate a fi implicate în răpirea celor trei cetăţeni români în Irak. În acest sens, s-a înregistrat cauza cu nr. 540/P/2005, în care se efectuează acte premergătoare sub aspectul comiterii unor infracţiuni ce intra sub incidenţa Legii nr.535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, a adăugat sursa citată.
Investigaţiile care se derulează în această din urmă cauză se efectuează în strînsă conlucrare cu Grupul Operativ, dar din cauza complexităţii şi problematicii operaţionale, în acest moment nu pot fi furnizate date suplimentare", a precizat Ministerul Public.
V.B.
insert
• Omar Hayssam, premiat la Cotroceni
Compania omului de afaceri Omar Hayssam, "Bucovina Enterprises", a primit, la începutul lunii martie, un trofeu pentru cel mai performant management în favoarea unei mărci autohtone de succes, informează site-ul Plat-formei Central Europene pentru o Competiţie Loială şi Transparentă (CEFTAC). Seminarul European "Perspective şi responsabilităţi ale mediului de afaceri românesc înaintea aderării României la Uniunea Europeană" s-a desfăşurat, pe 7 martie, la Palatul Cotroceni, sub înaltul patronaj al Preşedinţiei UE şi al Preşedinţiei României, şi s-a încheiat cu prima ediţie a Galei de Decernare a Diplomelor de Excelenţă şi a Trofeelor în domeniul Concurenţei şi Competitivităţii.
Omar Hayssam a primit trofeul CEFTAC pentru "Bucovina Enterprises" de la reprezentantul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Jose Iacobescu. Nominalizarea pentru premii a fost fă-cută de membrii corporativi şi individuali ai Platformei, iar un juriu desemnat de CEFTAC, prin consultarea partenerilor oficiali şi a invitaţilor de onoare, a decis atribuirea finală a trofeelor şi diplomelor de exclenţă acordate.