Şase persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Iaşi, cinci în stare de arest, iar una sub control judiciar, fiind acuzate că au înfiinţat ilegal o fabrică de ţigarete, cu intenţia de a produce un milion de pachete de ţigări, relatează News.ro.
Potrivit DIICOT, cele şase persoane, între care trei cetăţeni români, doi cetăţeni moldoveni şi unul cu dublă cetăţenie româno-moldovenească, au fost trimise în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, concurenţă neloială, producerea de produse accizabile şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile.
Anchetatorii susţin că, în luna septembrie 2021, pe teritoriul României a fost constituit un grup infracţional organizat transfrontalier constituit din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, având ca scop producerea, în mod clandestin, a unor ţigarete contrafăcute.
Membrii reţelei au achiziţionat o fabrică de ţigarete pe care au instalat-o şi au pus-o în funcţiune în decembrie 2021 într-o hală dintr-un fost complex zootehnic, din localitatea Humuleşti, judeţul Neamţ.
Totodată, membrii grupării au achiziţionat aproximativ 20.000 de kilograme de tutun mărunţit, o cantitate mare de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foiţe din folie de plastic/hârtie şi filtre cu intenţia de a fabrica un milion de pachete de ţigarete, fără a deţine autorizaţie în acest sens. Aceste pachete de ţigarete au o valoare de piaţă de două milioane de euro.
Pentru a asigura conspirativitatea locaţiei în care era amplasată fabrica, aceasta era supravegheată în permanenţă de membrii grupului infracţional organizat. Pentru ca fabrica respectivă să nu poată fi descoperită cu ajutorul unor camere care funcţionează pe principiul termoviziunii, membrii reţelei au placat clădirea cu polistiren. În plus, fabrica a fost racordată ilegal la sistemul de distribuţiei a energiei electrice pentru a evita descoperirea liniei de producţie din cauza consumului ridicat de energie.
În perioada ianuarie - aprilie 2022, gruparea a produs în mod ilegal cantitatea de 1,9 milioane ţigarete, utilizând o marcă protejată în scopul de a-i induce în eroare pe ceilalţi comercianţi şi pe beneficiari.
Prejudiciul adus bugetului de stat este de 3.903.974 lei, sumă cu care Direcţia Regională Vamală Iaşi s-a constituit parte civilă.
Potrivit rechizitoriului, s-a solicitat confiscarea cantităţilor de ţigarete, cantităţilor de tunun, a bunurilor folosite la fabricarea ţigaretelor şi bunurilor folosite la transportul ţigaretelor, respectiv linie de ambalare şi împachetare ţigarete, linie de fabricare a ţigaretelor, linie de uscare tutun, linie de mărunţit tutun, trei autovehicule, 3.865,6 kilograme de tutun.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Neamţ.