Procurorii DNA Constanţa au descoperit în nisip o construcţie de lemn, posibil epavă antică

A.P.
Miscellanea / 1 martie 2021

Procurorii DNA Constanţa au descoperit în nisip o construcţie de lemn, posibil epavă antică

Procurorii DNA Constanţa au găsit o construcţie de lemn, posibil epavă antică, în zona de excavare a nisipului pentru lărgirea plajelor din Mamaia, transmite Info Sud-Est.

Construcţia, îngropată aproape în totalitate în nisip, a fost localizată la aproximativ 2 mile în larg, în zona cuprinsă între plaja Modern şi 3 Papuci, la 25 de metri adâncime.

Fragmentele de lemn descoperite sunt dispersate pe o suprafaţă de aproximativ 20 de metri, iar în aceasta se conturează ceea ce pare a fi un catarg.

Direcţia Judeţeană de Cultură a primit o solicitare din partea DNA Constanţa prin care procurorii cer instituţiei să conserve in situ zona în care au fost descoperite bucăţile lemnoase.

O bucată de aproximativ 40 de cm, desprinsă din construcţia mare, a fost prelevată şi urmează a fi trimisă la analize pentru datarea cu Carbon14, pentru a fi stabilită epoca din care provin fragmentele lemnoase.

Magdalena Tiţă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa, a confirmat pentru Info Sud-Est că instituţia a primit o solicitare de la DNA Constanţa pentru conservarea unui perimetru: "Solicitarea include nişte coordonate, dar până la acest moment nu le-am identificat. Vom lua toate măsurile care se impun după ce vom avea mai multe informaţii".

Arheologul Ovidiu Ţentea, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie, a declarat pentru Info Sud-Est că posibila epavă de lemn poate fi datată oricând, din antichitate până în secolul al XX-lea, iar datarea poate fi făcută cu Carbon 14: "În România, datări C14 se fac din anul 2015 la IFIN-HH (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei) - RoAMS Laboratory. Applied Nuclear Physics Department".

Aurel Mototolea, directorul interimar al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, a declarat pentru Info Sud-Est că vestigiile arheologice susceptibile de a fi descoperite în Marea Neagră sunt, "în primul rând, epave de nave din perioadele antică, medievală şi modernă".

Directorul MINAC a mai spus că, în conformitate cu arheologii muzeului care s-au ocupat de contractul cu SC Boskalis SRL (firma olandeză care a obţinut descărcarea arheologică pentru excavarea nisipului din zona Plajei Modern), "nu este cunoscută nicio epavă sau alt obiectiv de interes arheologic în perimetrul analizat".

În luna ianuarie, DNA Constanţa a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, în etapa a doua a proiectului, de peste 750 milioane de euro. Ministerul a confirmat existenţa dosarului penal şi a precizat că Certificatul de descărcare de sarcină arheologică a fost acordat, în 2019, de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa în baza aprobării de către Comisia Naţională de Arheologie a unui raport arheologic întocmit de către Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

DNA Constanţa a transmis că informaţiile solicitate referitoare la dosarul deschis in rem sunt exceptate din categoria informaţiilor de interes public.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Magdalena Tita e o bunoaca de fata :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb