Procurorii DNA Constanţa au găsit o construcţie de lemn, posibil epavă antică, în zona de excavare a nisipului pentru lărgirea plajelor din Mamaia, transmite Info Sud-Est.
Construcţia, îngropată aproape în totalitate în nisip, a fost localizată la aproximativ 2 mile în larg, în zona cuprinsă între plaja Modern şi 3 Papuci, la 25 de metri adâncime.
Fragmentele de lemn descoperite sunt dispersate pe o suprafaţă de aproximativ 20 de metri, iar în aceasta se conturează ceea ce pare a fi un catarg.
Direcţia Judeţeană de Cultură a primit o solicitare din partea DNA Constanţa prin care procurorii cer instituţiei să conserve in situ zona în care au fost descoperite bucăţile lemnoase.
O bucată de aproximativ 40 de cm, desprinsă din construcţia mare, a fost prelevată şi urmează a fi trimisă la analize pentru datarea cu Carbon14, pentru a fi stabilită epoca din care provin fragmentele lemnoase.
Magdalena Tiţă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa, a confirmat pentru Info Sud-Est că instituţia a primit o solicitare de la DNA Constanţa pentru conservarea unui perimetru: "Solicitarea include nişte coordonate, dar până la acest moment nu le-am identificat. Vom lua toate măsurile care se impun după ce vom avea mai multe informaţii".
Arheologul Ovidiu Ţentea, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie, a declarat pentru Info Sud-Est că posibila epavă de lemn poate fi datată oricând, din antichitate până în secolul al XX-lea, iar datarea poate fi făcută cu Carbon 14: "În România, datări C14 se fac din anul 2015 la IFIN-HH (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei) - RoAMS Laboratory. Applied Nuclear Physics Department".
Aurel Mototolea, directorul interimar al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, a declarat pentru Info Sud-Est că vestigiile arheologice susceptibile de a fi descoperite în Marea Neagră sunt, "în primul rând, epave de nave din perioadele antică, medievală şi modernă".
Directorul MINAC a mai spus că, în conformitate cu arheologii muzeului care s-au ocupat de contractul cu SC Boskalis SRL (firma olandeză care a obţinut descărcarea arheologică pentru excavarea nisipului din zona Plajei Modern), "nu este cunoscută nicio epavă sau alt obiectiv de interes arheologic în perimetrul analizat".
În luna ianuarie, DNA Constanţa a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, în etapa a doua a proiectului, de peste 750 milioane de euro. Ministerul a confirmat existenţa dosarului penal şi a precizat că Certificatul de descărcare de sarcină arheologică a fost acordat, în 2019, de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa în baza aprobării de către Comisia Naţională de Arheologie a unui raport arheologic întocmit de către Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
DNA Constanţa a transmis că informaţiile solicitate referitoare la dosarul deschis in rem sunt exceptate din categoria informaţiilor de interes public.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2021, 23:03)
Magdalena Tita e o bunoaca de fata :)