Procurorii DNA încep verificările în cazul europarlamentarului Adrian Severin

T.D.
Ziarul BURSA #Politică / 22 martie 2011

Adrian Severin

Adrian Severin

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis să se sesizeze din oficiu privind posibila săvâr-şire a unor fapte de corupţie de către europarlamentarul PSD Adrian Severin.

"Procurorii DNA au luat act de aspectele semnalate de mass-media din România, dar şi de presa internaţională, şi au decis să se sesizeze din oficiu şi să efectueze verificări privind posibila săvârşire a unor fapte de corupţie de către Adrian Severin, membru al Parlamentului European", a declarat, ieri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

Procurorii anticorupţie s-au sesizat după ce cotidianul britanic "The Sunday Times" a publicat un articol potrivit căruia trei europarlamentari - slovenul Zoran Thaler, austriacul Ernst Strasser şi Adrian Severin - s-ar fi declarat dispuşi "să-şi vândă serviciile" contra unor sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti ai publicaţiei menţionate care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby. Parlamentul European (PE) a decis să lanseze o investigaţie în urma informaţiilor apărute în cotidianul britanic. Vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a sugerat, ieri, într-o intervenţie la RFI, că Adrian Severin ar trebui să demisioneze din PE, argumentând că "orice caz de corupţie sau semicorupţie este total inacceptabil" .

Severin: "Sunt nevinovat"

Adrian Severin a declarat că nu demisionează din funcţia de europarlamentar, în contextul în care colegii săi, austriacul Ernst Strasser şi slovenul Zoran Thaler, şi-au depus mandatul.

Severin susţine că este nevinovat: "Nu sunt corupt, dar sunt şi foarte incomod şi probabil că voi rămâne la fel de incomod. I-am supărat pe mulţi. Nu am avut afaceri, firme. Singurele mele venituri s-au acumulat în timp şi provin din salarii din activităţile de profesor, jurnalist, arbitraj internaţional şi expert în relaţiile in-ternaţionale".

Europarlamentarul PSD explică situaţia creată: "Eu nu aveam niciun interes sau motiv să negociez un contract, să cer o serie întreagă de amendamente, legate de ideea că informaţiile confidenţiale nu trebuie transferate, de faptul că eu sunt consultant politic. Eram destul de tracasat de faptul că ei încercau să mă introducă în chestiuni concrete de tipul celor pe care le discutam şi din acest motiv le-am spus ca fiecare să-şi facă treaba lui. Şi aşteptam prima şedinţă a acestui birou de consultanţă pentru a clarifica toate aceste aspecte de detaliu".

Europarlamentarul a negat acuzaţiile formulate împotriva sa: "Consider că ne aflăm în faţa unei acţiuni de denigrare şi de defăimare atât a persoanei mele, cât şi a Parlamentului European ca instituţie. Această operaţiune montată cu încălcarea tuturor regulilor deontologiei jurnalistice şi cu folosirea unor sume apreciabile de bani nu a urmărit lămurirea modului în care europarlamentarii lucrează, ci manipularea şi provocarea unor parlamentari la gesturi şi exprimări care, scoase din context, pot conduce la orice fel de concluzii, numai la adevăr nu. (...) Sunt motive pentru care aştept cu nerăbdare clarificarea situaţiei în PE şi, în acelaşi timp, iniţierea unor acţiuni judiciare, în justiţie, împotriva celor de la Sunday Times".

Autosuspendat din conducerea PSD

Adrian Severin susţine că nu a fost informat de autosesizarea procurorilor DNA în cazul său: "Sunt onorat, nu m-au informat (n.r. - cei de la DNA). Nu ştiu dacă aveau când s-o facă. Şi împotriva celorlaţi colegi din Austria? Mă întreb dacă DNA are competenţă să cerceteze aceste chestiuni, dar dacă au competenţă legală voi colabora fără niciun fel de probleme".

Severin a mai spus că nu ştie când vor începe ancheta în acest caz liderii de la Bruxelles, adăugând că îşi doreşte ca lucrurile să se soluţioneze cât mai rapid.

Până la soluţionarea cazului în PE, Adrian Severin a decis, ieri, să se autosuspende din Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD. Severin a menţionat că suspendarea din func-ţiile politice din partid reprezintă voinţa sa.

"Pentru că partidul nu are nicio legătură şi nicio posibilitate de a inves-tiga aceste lucruri, am propus să accepte că până se vor încheia procedurile la nivel european să mă retrag din BPN, să nu mai apese asupra lor niciun fel de răspundere sau obligaţii", a explicat Severin. Conform spuselor sale, preşedintele partidului Victor Ponta a acceptat cererea de suspendare.

Cercetat şi de ANI

Europarlamentarul Adrian Severin a confirmat, ieri, că este cercetat de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), dar a precizat că acest lucru nu are nicio legătură cu afirmaţiile din cotidianul britanic Sunday Times.

Adrian Severin a explicat: "Nu are niciun fel de legătură, este vorba de o inadvertenţă care a apărut acolo. Cel puţin, aşa cred eu. Unul din conturile pe care le-am declarat în 2009 nu a apărut în evidenţele lor. Acest cont apărea înainte. A reapărut în declaraţia mea din 2010. Din această cauză, când se făceau socotelile legate de sporul de avere, apărea o sumă care era foarte mare".

Potrivit europarlamentarului român, averea sa însumată este cam la nivelul unui apartament de lux, din Bucureşti, "pentru că, în Belgia, apartamente sunt mai ieftine decât în România". (A.G.)

OLAF ia în calcul posibilitatea deschiderii unei investigaţii

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) evaluează, în prezent, dacă este de competenţa sa deschiderea unei investigaţii, relatează Mediafax. Reprezentanţii OLAF au precizat: "OLAF este la curent cu informaţiile apărute în Sunday Times şi preluate şi de restul presei. Evaluăm informaţiile şi vedem dacă deschiderea unei investigaţii în acest caz intră în competenţa OLAF". Reprezentanţii instituţiei au insistat că, inclusiv în cazul deschiderii unei investigaţii, OLAF nu dă condamnări, aceasta fiind de competenţa instanţelor naţionale. OLAF a mai menţionat că este vorba despre o evaluare care ar putea dura săptămâni sau luni. (F.A.)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb