În ciuda optimismului guvernatorului Băncii Naţiona-le a României (BNR), Mugur Isărescu, faţă de posibilitatea creşterii economice de până la 6% în a doua parte a anului pe fondul unui an agricol bun, unii reprezentanţi din agricultură se arată mult mai precauţi în declaraţii. "Într-adevăr, este posibil ca agricultura să contribuie la creşterea economică, însă acest fapt depinde în foarte mare măsură de recolta realizată şi de modul în care se valorifică aceasta", ne-a declarat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta. Domnia sa a spus că, la ora actuală, 70% din materiile prime folosite în industria alimentară provin din import şi 30% din producţia internă. "Dacă acest raport s-ar inversa, agricultura ar avea un impact mare în produsul intern brut, cu efecte şi asupra balanţei de cont curent", consideră Sorin Minea. Teoretic, vom avea o recoltă bună, dar nu avem de unde să ştim decât în momentul recoltării.
Problema cea mare este legată de lipsa unui plan coerent pe termen lung: "Dacă doar în acest an vom avea un an agricol bun, şi nu şi în anii următori, atunci vom muri de foame", semnalează Sorin Minea.
Daniel Botanoiu, director executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), a fost de acord cu posibilitatea stimulării creşterii economice printr-o producţie agricolă bună. Însă, pentru a avea această creştere economică, trebuie să avem întreaga recoltă deja în hambare, fapt de care nu suntem siguri că se va întâmpla, consideră domnia sa. Lipsa utilajelor agricole, precum şi faptul că suntem dependenţi de condiţiile meteorologice, pun sub semnul întrebării valabilitatea acestei previziuni a guvernatorului BNR. Şi domnia sa a adus în discuţie valorificarea viitoarei recolte: ori nu este destul să avem producţie agricolă, ci este necesar să şi o vindem la un preţ avantajos, ne-a spus Daniel Botanoiu. Domnia sa este de părere că, în cazul în care Comunitatea Europeană va menţine suspendarea taxelor, "eu, ca producător român voi fi în pierdere pentru că vor veni cei din Ucraina sau Republica Moldova cu un preţ mult mai mic decât al meu". Potrivit lui Daniel Botanoiu, o declaraţie inteligentă ar fi următoarea: "Din partea agriculturii ni se transmit semne pozitive şi, ca urmare, este posibil să avem o creştere economică".
Valentin Blănaru, directorul executiv al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), ne-a spus că un an agricol bun ar determina o mărire a depozitelor naţionale pe diferite produse, secătuite de seceta de anul trecut. Ori beneficiul de întoarcere a agriculturii în creşterea economică se va observa pe termen lung, poate iarna când vor fi necesare acele stocuri de produse, consideră domnul Blănaru. Cu toate astea, domnia sa se arată sceptic: "Nu cred că stocurile vor ajunge până la iarnă şi vor suplini necesarul populaţiei".