Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au decis să modifice anumite articole din actul normativ privind acordarea ajutoarelor de stat în sectorul de creştere a păsărilor şi porcilor astfel încât producătorii să poată lua credite de la bănci în contul subvenţiei, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, potrivit Agerpres.
"Am convenit împreună cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice să modificăm anumite articole din legea de acordare a ajutoarelor de stat în sectorul de creştere a păsărilor şi porcilor astfel încât producătorii să poată lua credite în avans de la bănci în contul subvenţiei, la fel cum se întâmplă în sectorul vegetal şi zootehnic. Vrem ca aceste modificări să intre în prima şedinţă de guvern pentru a putea fi aplicate", a precizat Rădulescu, citat de Agerpres.
Preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, a declarat recent pentru Agerpres că aproximativ 30% din fermele de creştere a păsărilor din România riscă să se închidă, în perioada următoare, dacă MFP nu va debloca creditarea pentru producătorii avicoli.
"Creşterea alarmantă a preţurilor la cereale şi lipsa fondurilor pentru cumpărarea furajelor fac ca un număr tot mai mare de ferme avicole să-şi reducă producţia sau să se închidă. În situaţia aceasta sunt, din estimările noastre, circa 20-30% din totalul celor 700-800 de ferme din România", a precizat Van.
Acesta a subliniat că a solicitat, în nenumărate rânduri, reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice să faciliteze producătorilor avicoli creditarea în contul subvenţiei alocate pentru bunăstarea animalelor, ce urmează a fi încasată în acest an, însă MFP a refuzat sistematic.
Potrivit preşedintelui UCPR, articolul 3 din legea 74/ 2010 privind reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli prevede ca formele de ajutor de stat să fie achitate beneficiarilor, din 2010, în conturi distincte deschise pe numele acestora la Trezoreria Statului, însă prin obţinerea unui credit în avans de la bănci, acestea solicită conturi deschise în bănci, nu la trezorerie.
În sectorul avicol există la ora actuală în jur de 230 de societăţi comerciale, care deţin în jur de 700-800 de ferme de creştere a păsărilor şi de ouă, producţia de carne de pasăre în viu fiind în 2010 de 430.000 de tone, iar cea de ouă de 1,36 miliarde.
UCPR are 100 membri, societăţi avicole mari care realizează 75% din carnea de pasăre şi 80% din ouăle produse în sistem industrial în România.