Producătorii de baterii vor fi obligaţi să recicleze produsele uzate pe cheltuiala proprie

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 22 septembrie 2008

Producătorii de baterii vor fi obligaţi să recicleze produsele uzate pe cheltuiala proprie

Producătorii de baterii şi acumulatori vor fi obligaţi să colecteze deşeurile acestor produse în proporţie de cel puţin 25% din producţie până la 26 septembrie 2012, respectiv 45% până la 26 septembrie 2016, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern.

Producătorii de baterii şi acumulatori sunt obligaţi să organizeze colectarea de deşeuri fie individual, fie prin transferarea responsabilităţilor către un alt operator economic, în baza unui contract. Aceştia sunt, de asemenea, obligaţi să ţină o evidenţă cu tipul, numărul şi greutatea bateriilor şi acumulatorilor portabili introduşi pe piaţă, a deşeurilor colectate şi a punc­telor de colectare organizate, se arată în hotărârea de joi a Guvernului, ce a fost anunţată vineri.

Producătorii de baterii şi acumulatori auto au, de asemenea, obligaţia să predea deşeurile de baterii şi acumulatori auto unui operator economic care desfăşoară activităţi de tratare sau reciclare, să ţină o evidenţă privind tipul, numărul şi greutatea celor introduşi pe piaţă precum şi cantitatea colectată şi predată pentru reciclare. Aceştia au şi obligaţia să înfiinţeze sis­teme de colectare a deşeurilor de baterii şi acumulatori auto de la utilizatori finali. Şi producătorii de baterii şi acumulatori industriali sunt obligaţi să înfiinţeze sisteme de colectare a deşeurilor de baterii sau acumulatori industriali, indiferent de compoziţia chimică şi de origine. Ulterior, deşeurile vor fi predate unui operator economic care des­făşoară activităţi de tratare şi reciclare pe bază de contract.

Până la data de 28 februarie a anului următor celui în care a avut loc introducerea pe piaţă a bateriilor şi acumulatorilor, producătorii sunt obligaţi să depună la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) un raport care să cuprindă informaţiile despre tipul, numărul şi greutatea celor introduşi pe piaţă, precum şi a celor colectaţi.

Costurile de colectare, tratare şi reciclare a tuturor bateriilor şi acumulatorilor colectaţi trebuie să fie finanţate de producători.

Hotărârea nu se aplică bateriilor şi acumulatorilor utilizaţi pentru echipamentele asociate protecţiei intereselor României, pentru armele, muniţiile şi materialul de război - cu excepţia produselor care nu sunt destinate unor scopuri specific militare - şi nici pentru echipamente destinate lansării în spaţiu.

Actul normativ interzice introducerea pe piaţă a tuturor bateriilor şi acumulatorilor care conţin mercur într-o proporţie mai mare de 0,0005% din greutate, indiferent dacă sunt sau nu integrate în aparate. De la aceste prevederi sunt exceptate bateriile tip pastilă cu un conţinut de mercur de cel mult 2% din greutate. Nu pot fi introduse pe piaţă nici bateriile şi acumulatorii portabili, inclusiv cei integraţi în aparate, care conţin cadmiu într-o proporţie mai mare de 0,0002% din greutate. Prevederea nu se aplică bateriilor şi acumulatorilor portabili destinaţi sistemelor de urgenţă şi de alarmă, inclusiv iluminatului de urgenţă, echipamentelor medicale sau uneltelor electrice fără fir.

Acelaşi act normativ prevede că producătorii de baterii şi acumulatori de pe piaţa româ­nească sunt obligaţi să se înscrie până pe 30 aprilie 2009 într-un registru administrat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. În Regis­trul care va fi întocmit de ANPM până la 31 decembrie 2008 vor fi centralizate anual informaţii privind tipul, numărul şi greutatea bateriilor şi acumulatorilor introduşi pe piaţă, tipul, numărul şi greutatea deşeurilor de baterii şi acumulatori care au fost colectate prin toate mijloacele şi tratate, reciclate şi eliminate, dar şi tipul, numărul şi greutatea deşeurilor de baterii şi acumulatori colectate exportate.

Distribuitorilor le este interzisă comercializarea de baterii şi acumulatori provenite de la producători care nu sunt înregistraţi în acest registru.

Actul normativ asigură trans­punerea în legislaţia naţională a directivei Comisiei Europene privind regimul bateriilor şi acumulatorilor care conţin substanţe periculoase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb