Producătorii de cartofi din Covasna cred că nu sînt pregătiţi pentru aderare

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 4 mai 2005

O vizită oficială făcută în localitatea Zala din Ungaria a fost suficientă pentru ca mai mulţi agricultori din judeţul Covasna să conştientizeze că nu sînt pregătiţi pentru aderarea la Uniunea Europeană, informează Rompres. Întorşi acasă, aceştia au declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc la Prefectura Covasna, că sînt speriaţi de ceea ce îi aşteaptă, întrucît timpul rămas pînă în 2007 este prea scurt pentru a se alinia la standardele pieţei europene. Reprezentanţii producătorilor de cartofi din judeţul Covasna, care au participat la seminarul "Să învăţăm din greşelile altora" de la Zala, au aflat cu acest prilej că aderarea la Uniunea Europeană a fost un şoc extrem de puternic şi pentru unguri, în condiţiile în care ţara vecină s-a adaptat mai repede decît România la economia de piaţă.

Agricultorii covăsneni s-au arătat speriaţi că nu-şi vor putea vinde produsele pe piaţa europeană şi că vor ajunge să facă troc între ei, ca în Evul Mediu, pentru a putea supravieţui. În speranţa că vor putea schimba lucrurile, aceştia au decis să întocmească un document prin care vor cere Guvernului României să prelungească cu un an perioada de preaderare. "Documentul va fi înaintat prin intermediul parlamentarilor UDMR Covasna", a precizat Bodo Lajos, care a vorbit în numele cultivatorilor de cartofi din zona Tîrgu Secuiesc.

Şeful Biroului de Integrare Europeană din cadrul Prefecturii Covasna, Szava Iozsef este de părere că amînarea aderării ţării noastre la UE nu este o soluţie iar din punct de vedere tehnic nici nu este posibil să se facă acest lucru. Szava Jozsef crede că singura soluţie este să ne adaptăm cît mai repede la standardele europene, utilizînd fondurile de preaderare puse la dispoziţia ţării noastre.

La seminarul organizat săptămîna trecută la Zala au participat alături de agricultori şi oameni de afaceri: senatorul UDMR Puskas Balint şi prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin. Acesta din urmă a declarat că seminarul organizat cu sprijinul autorităţilor din judeţul înfrăţit reprezintă primul dintr-o serie lungă de manifes-tări similare ce se vor desfăşura începînd din această lună în judeţul Covasna, la care vor fi invitaţi să participe atît reprezentanţi ai Guvernului României, cît şi prefecţi din ţară interesaţi de experienţa europeană a vecinilor noştri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb