Producătorii de ceasuri de lux din Elveţia cerşesc ajutor guvernamental

Călin Rechea
Companii / 4 septembrie

Călin Rechea

Confruntaţi cu o scădere puternică a cererii, producătorii elveţieni de ceasuri de lux cer ajutor financiar din partea guvernului, conform unei ştiri recente de la Bloomberg.

Primele mărci care au confirmat apelarea la un program al statului elveţian sunt Girard-Perregaux şi Ulysse Nardin. Unele modele Girard-Perregaux mai rare pot ajunge până la 500.000 de dolari.

"În cadrul programului, statul elveţian plăteşte până la 80% din salariile lucrătorilor în cazul în care întreprinderile elimină turele şi orele de lucru ca urmare a scăderii cererii pentru produsele lor", după cum subliniază agenţia de ştiri americană.

Grupul Sowind, care deţine cele două mărci de ceasuri, a anunţat că a trimis în şomaj tehnic sau a redus timpul de lucru pentru circa 50 dintre cei 320 de angajaţi, potrivit preşedintelui şi directorului general Patrick Pruniaux, care a declarat că "este o mică criză a ceasurilor până acum, uşor deconectată de la economie".

Dar dacă nu există, de fapt, nicio deconectare, iar scăderea cererii pentru ceasurile de lux reprezintă un semnal de alarmă cu privire la starea economiei, având în vedere că segmentul este definitoriu pentru ceea ce se numeşte cerere discreţionară?

Bloomberg mai scrie că aproximativ 40 de întreprinderi din cantonul Jura, un centru major al producătorilor de componente de ceasuri, au depus cereri pentru compensarea muncii cu program redus în timpul verii, după cum a declarat Pierre-Alain Berret, şeful Camerei de Comerţ şi Industrie Jura.

Scăderea puternică a cererii pentru ceasurile de lux s-a manifestat mai ales în China, după creşterea explozivă din perioada post-pandemie.

"După trei ani consecutivi de exporturi record, valoarea exporturilor angro de ceasuri a scăzut cu 2,4% în primele şapte luni ale anului, deoarece consumatorii se abţin de la cumpărarea ceasurilor scumpe", subliniază Bloomberg, care mai aminteşte că mărcile mult mai cunoscute Rolex şi Patek Philippe au dovedit un grad mai mare de rezilienţă.

Căderi substanţiale ale cererii din China s-au înregistrat şi pentru mărcile Vacheron Constantin, IWC sau Omega.

Directorul grupului Sowind a mai declarat pentru Bloomberg că sunt prea puţine semnale de îmbunătăţire a situaţiei din China, iar aşteptările pentru anul viitor indică doar o redresare parţială.

După o dublare a vânzărilor din China în 2022 şi o creştere de circa 10% în 2023, Grupul Sowind estimează că acestea vor fi stabile sau vor înregistra o uşoară scădere în 2024.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb