PRODUCĂTORII DE POLISTIREN: "Suntem pesimişti cu privire la evoluţia pieţei locale, în acest an"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 24 februarie 2015

"Suntem pesimişti cu privire la evoluţia pieţei locale, în acest an"

Delia Filip, ROMEPS: "Am constatat o serie de neconformităţi privind calitatea materialelor de izolaţie"

Sorin Cristea, Arcon: "Riscăm să nu respectăm standardul european privind reducerea consumului energetic cu 20%, până în 2020"

Notă 3 martie

ISC: "ROMEPS nu ne-a transmis solicitări privind verificarea calităţii produselor din polistiren"

Inspectoratul de Stat în Construcţii susţine că nu a primit nicio solicitare din partea Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) privind parametrii de verificare a produselor din polistiren expandat, după cum ne-au precizat reprezentanţii instituţiei.

Delia Filip, directorul executiv ROMEPS a declarat recent că asociaţia pe care o reprezintă a constatat în piaţă o serie de neconformităţi privind calitatea materialelor de izolaţie: "Am făcut sesizări către Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC)".

Reprezentanţii ISC ne-au trimis un punct de vedere în care dezmint afirmaţia doamnei Filip: "În luna iulie 2014, a avut loc, la sediul ISC, o întâlnire de lucru între reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) şi ISC. Discuţiile au vizat problematica expusă de către reprezentanţii ROMEPS, printre care solicitările de introducere în legislaţie a unui act normativ special, care să impună folosirea polistirenului expandat cu rezistenţa la compresiune de minimum 80 kPa (EPS 80)(...)".

Potrivit surselor citate, de la acea întâlnire de lucru şi până în prima parte a anului curent, ISC nu a luat la cunoştinţă de cereri din partea ROMEPS privind parametrii de verificare a produselor din polistiren expandat.

(P.B.)

---

Membrii Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) privesc cu pesimism către evoluţia pieţei de profil, în acest an, pe fondul lipsei de investiţii şi a proiectelor de termoizolare din partea statului. ROMEPS cuprinde 12 producători locali de polistiren, printre care Austrotherm, Arcon, Firos şi Mindo.

Piaţa de polistiren expandat a stagnat anul trecut, fiind comercializaţi circa 12 milioane de metri cubi, având o valoare de circa 70 milioane euro, după cum a declarat Daniel Pop, directorul general Firos.

Domnia sa a precizat că, la nivelul Capitalei, există numeroase cazuri de izolări termice realizate cu produse neconforme: "Răul vine din lipsa de informare a publicului. De exemplu, doar la parterul unui bloc se folosea produsul corespunzător, dar la etajele de la 1 până la 10 produsele nu mai erau cele menţionate în contract. 80% din lucrările de reabilitare termică sunt neconforme".

Daniel Pop susţine că ne uităm foarte atent la clasa energetică a unei maşini de spălat, însă nu ne uităm şi la calitatea energetică a unei locuinţe.

La rândul său, Delia Filip, directorul executiv ROMEPS susţine că asociaţia a constatat în piaţă o serie de neconformităţi în ceea ce priveşte calitatea materialelor de izolaţie: "Am făcut sesizări către Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). Încercăm să perfecţionăm acest mecanism şi vom realiza un raport lunar cu neregulile pe care le semnalăm la ISC".

În plus, Sorin Cristea, managerul de vânzări al Arcon atrage atenţia că produsele de izolaţie comercializate în ultimii ani nu au fost întotdeauna conforme cu eticheta lor.

Domnia sa a precizat: "ROMEPS a făcut nenumărate cereri către ISC pentru introducerea mai multor parametri de verificare a polistirenului, dar am fost refuzaţi de fiecare dată. Anveloparea blocurilor de locuinţe a început bine în 2007, dar după câţiva ani lucrările s-au oprit brusc. Riscăm să nu mai respectăm standardul european privind reducerea consumului energetic cu 20%, până în 2020. Nu cred că ajungem nici măcar la o reducere a consumului cu 15%. Noi nu suntem în stare să aducem clădirile din clasa D în clasa B".

Sorin Cristea arată că, de multe ori, standardul de cost al unei izolări termice nu este respectat, lucrările fiind sublicitate până la12 euro/metru pătrat "în condiţiile în care o izolare costă circa 40 euro/mp".

Ţiţeiu, Arcon: "Din 2010 a început o invazie pe piaţă a polistirenului de proastă calitate"

La rândul său, Ioan Ţiţeiu, managing director Arcon, susţine că, din 2010, a început o invazie pe piaţă a polistirenului de proastă calitate. Totodată, domnul Ţiţeiu susţine că asociaţia ROMEPS a încercat în permanenţă să coopteze jucători care să respecte standardul de calitate, însă "nu a găsit o dorinţă din partea producătorilor de polistiren să se alinieze la un standard".

La nivelul anului 2012, pe piaţa locală erau 74 de firme producătoare de polistiren expandat, iar 30 dintre ele erau producători constanţi, a declarat Laurenţiu Istrate, directorul general Austrotherm.

Domnia sa a adăugat: "Ne dorim, din acest an, să apărăm şi să respectăm imaginea polistirenului. Vrem ca partenerii ROMEPS să comercializeze cel mai eficient polistiren din ţară. Dacă este montat corespunzător, polistirenul ar trebui să aibă o garanţie a punerii în operă egală cu durata de viaţă a clădirii respective". La sfârşitul anului trecut, pe piaţa locală activau aproximativ 58-60 de producători de polistiren, potrivit directorului Austrotherm.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb