Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) susţine că până acum Codul de Bune Practici s-a dovedit nefuncţional şi ar fi necesară o lege care să reglementeze relaţiile dintre furnizori şi supermarketuri, a declarat, ieri, directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe.
Domnia sa a declarat: "Avem aceleaşi probleme. Impunerea plăţilor pe magazin nou, listare la raft. Codul de Bune Practici a fost un pas, dar evitând prevederile imperative. Supermarketurile şi-au adaptat oferta la frunizori şi au inventat noi astfel de practici pe care noi le numim abuzive şi este necesară intervenţia rapidă a Guvernului, astfel încât să avem o lege care să normalizeze relaţiile între furnizori şi supermarketuri".
De asemenea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a declarat că în prezent sunt impuse aceleşi taxe, iar politica în acest sens a rămas aceeaşi de acum 10 luni.
"Cu Codul de Bune Practici iniţiat de noi am fost fraieriţi şi păcăliţi. Părerea mea este că ministerul nu a avut decât rol de imagine.Comisia economică din Parlamentul României iniţiase un proiect legislativ şi, deşi s-a facut multă imagine la proiect, rezultatul este zero.În momentul de faţă este aceeaşi politică de acum 10 luni de zile, aceleaşi taxe, aceleaşi situaţii", a explicat Dragoş Frumosu, citat de NewsIn.
Reprezentanţii patronatelor şi asociaţiilor patronale din industria alimentară au semnat, în luna iulie, alături de reprezentanţii marilor lanţuri de magazine, Codul de Bune Practici pentru comerţul cu produse agroalimentare.
Documentul a fost semnat din partea furnizorilor de Romalimenta, Asociaţia Română a Cărnii (ARC), Asociaţia Patronală din Industria Laptelui (APRIL), Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Patronatul Român al Cărnii de Porc (PRCC) şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări (UNCPR).
Din partea comercianţilor Codul a fost semnat de reprezentanţii Metro Cash&Carry România SRL, Real-Hypermarket România SRL, Romania Hipermarche SA, Selgros Cash&Carry SRL, Carrefour România SA, MGV Distri Hiper SA şi Kaufland România SRL.
Potrivit proiectului Codului de Bune Practici, există cinci capitole care stabilesc anumite condiţii în relaţia producător-retailer, respectiv negocierile comerciale, preţurile şi condiţiile de plată, promoţii, compensări şi litigii. Astfel, semnatarii Codului convin asupra existenţei unui contract cadru, care va respecta legislaţia în vigoare şi clauzele din Cod.