În perioada ianuarie-iulie 2006 producţia de petrol şi gaz condensat a Rusiei s-a ridicat la 276,7 milioane tone, în creştere cu 2,3 procente comparativ cu perioada similară a anului trecut, a anunţat serviciul de presă al Ministerului rus al Indus-triei şi Energiei. Numai în luna iulie 2006, Rusia a produs 40,92 milioane tone de petrol şi gaz condensat, în creştere cu 2,4 procente comparativ cu luna iulie 2005. În acelaşi timp, producţia zilnică s-a ridicat la 1,32 milioane tone, comparativ cu 1,317 milioane tone în luna iunie. Cei mai mari producători de petrol şi gaz condensat din Rusia sunt, în ordine, Lukoil, Rosneft, TNK-BP, Surgutneftegaz şi GazpromNeft.
În perioada ianuarie-iulie 2006 Rusia a exportat 21,5 milioane tone de petrol şi derivate din petrol spre ţările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi 123,9 tone spre alte ţări străine. Numai în luna iulie Rusia a exportat 2,8 milioane tone de petrol spre ţările CSI şi 18,34 milioane tone spre alte ţări.
Comunicatul Ministerului rus al Industriei şi Energiei menţionează o tendinţă constantă de creştere a livrărilor pe piaţa internă. În cursul primelor şapte luni ale acestui an rafinăriile controlate de marile companii petroliere ruse au livrat pe piaţă 15,8 milioane tone de benzină (sau 82% din producţie), 16,5 milioane tone de motorină (45% din producţie) şi 12 milioane tone de combustibil pentru încălzire (36% din producţie). Comparativ cu primele şapte luni ale lui 2005 datele arată o creştere a livrărilor de carburanţi pe piaţa interioară cu 3,9 procente, 5,2 procente şi respectiv 19,9 procente. Rusia este cel mai mare exportator de gaz natural din lume şi al doilea exportator de petrol, chiar dacă Rusia, ca şi Norvegia, nu este membră a Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC). Anul trecut, veniturile din petrol i-au permis Rusiei să ramburseze, anticipat, aproximativ 15 miliarde dolari din datoria faţă de ţările Clubului de la Paris.