Producţia şi vânzările de hidrocarburi ale OMV Petrom au scăzut, în primul trimestru

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 aprilie 2023

Sursa:www.omvpetrom.com

Sursa:www.omvpetrom.com

Producţia şi vânzările de hidrocarburi ale OMV Petrom (SNP) au scăzut în primul trimestru al anului, comparativ cu cele din primele trei luni ale lui 2022, conform raportului cu date preliminare publicat de companie, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În perioada ianuarie-martie a anului curent, producţia de ţiţei şi condensat a OMV Petrom s-a ridicat la 56 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi), cu 3,9% sub cea din acelaşi interval al anului anterior, în timp ce producţia de gaze naturale a fost de 60,3 mii bep/zi, în scădere cu 4,3%, comparativ cu primul trimestru din 2022. În total, producţia de hidrocarburi a OMV Petrom în primele trei luni ale anului a fost de 116,3 mii bep/zi, cu 4,1% mai mică decât cea din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Volumul total al vânzărilor de hidrocarburi s-a ridicat 111,4 mii bep/zi, cu 4,4% sub cel din ianuarie-martie 2022, din care vânzările de ţiţei şi condensat au fost de 59,1 mii bep/zi (-3,9%), iar vânzările de gaze naturale s-au ridicat la 52,3 mii bep/zi (-4,9%).

În contextul scăderii cotaţiilor petrolului, preţul mediu realizat la ţiţei de OMV Petrom în primul trimestru al anului a fost de 70,32 dolari pe baril, faţă de 80,34 dolari pe baril în aceeaşi perioadă din 2022.

Pe partea de Downstream Oil, vânzările totale de produse rafinate ale companiei s-au ridicat la 1,24 milioane de tone, cu 2,5% mai mari decât cele din primul trimestru a anului anterior. Indicatorul marjei de rafinare, de 16,61 dolari pe baril, a fost sub cel din ianuarie-martie 2022, de 18,31 dolari pe baril, precum şi sub cel din trimestrul al patrulea al anului trecut, de 18,79 de dolari pe baril.

În zona de Downstream Gas, vânzările de gaze către terţi din primele trei luni ale anului au fost de 11,06 TWh, cu 3,7% peste cele din primul trimestru al lui 2022. Producţia netă de energie electrică a avut o dinamică uşor negativă, de la 0,99 TWh în primele trei luni din ale anului trecut, la 0,97 TWh în perioada ianuarie-martie 2023.

OMV Petrom îşi va publica raportul complet cu rezultatele obţinute în primul trimestru al anului în data de 28 aprilie.

Anul trecut, producătorul de petrol şi gaze a raportat cel mai mare profit din istorie, de 10,3 miliarde de lei. Recent, Parlamentul a modificat Ordonanţa ce prevede plata

"taxei de solidaritate", astfel încât şi OMV Petrom să intre sub incidenţa legii, măsură dur criticată de conducerea companiei.

Austriecii de la OMV deţin 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din producătorul de petrol şi gaze.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. CU efort mai mic, eficienta mai mare. La inceputul anului, cand se renuntase la subventia de 0.5 lei/l carburant, la un pret Brent de 86-87 usd/baril, pretul benzinei standard era de 6.38 lei/l. Desi brentul a scazut intre timp si pe la 72, carburantii au mers tot in sus, benzina standard fiind acum 6.87, desi brentul se afla cam la acelasi pret ca la inceputul anului.

    Stiu ca tot romanul scoate masina de paste si de craciun si de vreo 2-3 saptamani tot adauga banuti la pret. Ce justifica aceasta majorare de 0.5 lei/l daca petrolul e tot pe-acolo? 

    1. pretul la pompa e dat de pretul carburantilor pe burse, nu direct de cotatia petrolului

      cum pretul unei actiuni nu urmareste exact pretul marfii pe care o are ca materie prima, asa si carburantii 

      de exemplu motorina s-a miscat cu totul altfel pentru ca se importa cu precadere in Europa si vine prelucrata prin tari terte care nu au pus embargo pe titei rusesc care se vinde cu discount 

      de aia se calculeaza si variaza marjele de rafinare pentru ca in perioade diferite scoti randament financiar diferit dintr-un baril care costa la fel 

      daca nu era asa, nu se mai obosea nimeni cu ele ca randamentul tehnologic era acelasi 

      pentru lamurire cotatii Platts si grafice unde se vede cum se apropie si departeaza liniiile Titei versus carburant(pe tipuri), graficele s-ar suprapune daca nu ar evolua diferit cotatiile 

      piata carburantilor e foarre competitiva, nu se face mare profit mai nicaieri, statiile fac preponderent din non-oil unde pun adaos foarte mare 

      perioade foarte lungi nici macar rafinariile nu fac multi bani, marjele de rafinare fiind chiar negative uneori! 

      de aia marile companii arunca sume enorme sa puna mana pe noi zacaminte, nu e una sa nu anunte cate un plan 

      de aia SNP nu creste pentru ca la institutionalii care mai investesc in hidrocarburi'scade productia'='stai deoparte' 

      alea se uita la indicatorul rata de inlocuire a rezervelor, retailul la PER :))

      nu conteaza cine se uita la ce trebuie, conteaza cine misca piata 

      Interesant comentariul.

      Eu ma gandeam ca SNP nu depaseste 0.5 datorita bugetului pe 2023, nesigurantei cu suprataxa, dividendul special. 

      Totusi, pentru cine urmareste SNP, se vede ca sunt multi interesati la 0.45+, au fost stiri destul de proaste in T1 si nici nu s-a dus sub 0.45. 

      Intrebarea este, dupa dividend, vedem SNP sub 0.4?  

      As vrea sa mai acumulez dar ma tot intreb daca se merita sa iau peste 0.4 la un profit de 3.9 mld si multe schimbari care vin. 

      Detalii importante, multumesc!

      eu am facut niste precizari in legatura cu lucruri sa le zicem teoretico-practice

      nu stiu ce face cotatia in viitor,observ doar ca nu-s multe saptamani de cand tot vedeam aruncat un PER,compania a venit cu un buget care modifica extrem de mult PER FWD,acum vine cu indicii concrete ca nu a pus bugetul la plesneala iar pietele pe care activeaza sunt intr-un cu totul alt context fata de PER din trecut care se tot aduce in discutie 

      de aceea companiile petroliere sunt evaluate conservator in piete pentru ca-s intr-un mediu foarte volatil 

      tot ce pot spune e ca SNP e 100% pentru institutionali iar acestia nu au aratat vreun entuziasm nici pana sa apara buget,Trading up date Q1 asa ca e foarte improbabil sa o faca in perioada urmatoare

      cum BVB are lichiditate dezastru socurile pe cotatie se vor manifesta cu buna probabilitate mai degraba pe partea negativa 

      Sunt de acord cu tine ca SNP este pentru institutionali ,insa hai sa vedem cat timp a durat sa isi vanda pachetele Fondul Proprietatea pe bursa....a stat mult timp cu ele ?

      Eu zic ca institutionalii se bat pe procentele de la persoane fizice ,din iunie daca vor anunta investitia in Neptun Deep acei institutionali vor mai vinde ? 

      Si-au bugetat un profit mic tocmai ca sa nu mai dea la stat pe legea cu solidaritatea care este in vigoare si pe 2023...si probabil ca vor incerca sa faca profituri pe alte Caen-uri care nu sunt in acea lege.

      Actiunea nu va mai sta mult timp in aceste paliere...o sa zboare incet doar in sus.....spre 0,88 in maxim 1-1/2 ani. 

      Incepand cu 2021, SNP și-a luat un angajament de a crește dividendul de bază pe acțiune cu 5% - 10% în medie pe an până în 2030.

      SNP nu inseamna numai petrol si gaze, inseamna si energie electrica. Centrala electrică Brazi are o capacitate de 860 MW iar conform strategiei lor SNP va pune in functiune mai mult de 1 GW de capacitate de energie din surse regenerabile pana in 2030. Primul pas a fost facut prin colaborarea cu CE Oltenia prin construirea a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de ~450 MW(prin comparatie 1 reactor de la Cernavoda are 700 MW) 

      Crezi ca o sa creasca dividendul din nou la anul daca a) trebuie sa plateasca supraimpozitarea si b) respecta bugetul si ajunge la un profit de sub 4 miliarde?

      Normal ca e o actiune pt institutionali fiind una dintre putinele actiuni lichide de la BVB. In legatura cu pretul si cu dividendele...sunt multe necunoscute, lacomia statului in cautare de fonduri intr-un an electoral, evolutia conflictului din Ucraina etc.

      Din profitul de 10 miliarde din 2022 au dat actionarilor doar 2,3 miliarde sub forma de dividend. Daca la anul maresc dividendul doar cu 5% ar fi aproximativ 2.45 miliarde ceea ce este aproximativ 60% din profitul estimat de 4 miliarde. Eu cred ca marirea cu 5% este fezabila in conditiile in care politicul nu mai intervine.

      E an electoral...or fi ei liberali...dar...

      Romanul nu scoate masina de Paste si de Craciun ci o scoate frecvent, chiar si atunci cand merge sa isi cumpere tigari de la coltul blocului.

      A scazut pretul petrolului, dar a crescut suprataxarea din partea statului pe care tot noi o suportam in final.  

      PERul SNP este mic ceea ce inseamna ca pretul actiunii nu a crescut suficient fapt ce ma determina sa consider ca el inglobeaza deja asteptarile mai modeste pentru acest an. Un profit la jumatate in acest an, cu o cotatie nemodificata inseamna un PER dublu fata de cel actual care chiar si asa, este un PER bun. Un PER de 5...7 si div stabil este in regula pentru piata noastra.

      O alta intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este daca ai alternative mai bune. 

      Daca esti indecis asteapta pana cand te lamuresti sau intra la cumparare/vanzare in trepte de 10%..

      Intre 0.45 si 0.5 SNPul mi se pare prea scump pentru a fi cumparat si prea ieftin pentru a fi vandut, daca nu apar socuri interne gen alte taxe sau socuri externe.  

      cand se termina razbiul lui Putler si iar incep livrarile de energie pretul o sa sufere o corectie

      Cred ca undeva in jur de 20% din cele inmatriculate nu cumuleaza mai mult de 2 plinuri pe an. Or fi si altii cu 2-3 plinuri pe luna.

      Cand se va termina razboiul, NATO si UE vor intra in colaps si da, asta ar putea insemna ca ieuropenii nu vor avea nici bani de servetele. Deci da, pretul ar putea suferi o corectie.

      Corectie dar pana la cat? Anul trecut cu razboi, FP care vindea SNP, nu s-a dus sub 0.385, anul acesta putem vedea acest lucru?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb