Profesorii ameninţă cu demisia în bloc

CĂTĂLIN BĂLAN
Ziarul BURSA #Cultură / 23 noiembrie 2005

Greva din învăţămînt continuă potrivit deciziei luate de profesorii din ţară şi transmisă ieri de confederaţiile sindicale. Speriaţi de salariile care vor fi mici din pricina grevei prelungite unii profesori au decis să-şi reia activitatea, în condiţiile în care structura anului şcolar este incertă. Afirmaţiile sindicaliştilor susţin derularea normală a anului şcolar, numai că acesta va fi afectat de programul de recuperare a orelor pierdute.

Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI), ne-a declarat că nu sînt adevărate ştirile date de presă conform cărora liderii sindicali ar opta între încetarea protestelor şi reluarea acestora în vara anului viitor. "Greva este a oamenilor din toată ţara şi doar ei decid dacă vor să continue sau nu: a afirmat Aurel Cornea, menţionînd că revendicările profesorilor se vor axa de acum pe creşterea salariilor. Domnia sa ne-a mărturisit că "cei 8% care ne-au fost promişi pentru creşterea salariilor sînt doar pentru acest sfîrşit de an, căci de la 1 ianuarie 2006 este o creştere de doar 5%". Aceaste procente vor produce pentru anul 2006 o creştere de doar 6% a salariilor care "se va afla sub indicele de inflaţie prognozat pe anul viitor", ne-a spus Aurel Cornea.

Continuarea grevei este susţinută de 69% din numărul membrilor FSLI care însumează 180.000 membri şi nu va înceta "pînă cînd Guvernul nu va ajunge la intenţii mai nobile", potrivit lui Aurel Cornea.

Cătălin Croitoru, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale precum şi Răzvan Bobulescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţămîntul Superior "Alma Mater" ne-au declarat că "nu puteam spune în presă opinii personale, iar cine a scris asta se joacă de-a presa", referitor la ştirile ce vizau părerea acestora despre continuarea protestelor. Cătălin Croitoru ne-a mărturisit că "mulţi profesori din ţară îşi vor da demisia în bloc", susţinînd că "am primit un telefon din Negreşti-Oaş unde sute de oameni vor să demisioneze".

Domnia sa a mai spus că "deocamdată nu există nici o reacţie din partea guvernanţilor". Referitor la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu care a declarat la începutul săptămînnii că prin continuarea grevei profesorii demonstrează o lipsă de solidaritate naţională, Cătălin Croitoru crede că "Traian Băsescu nu are calitatea să facă aceste declaraţii". Liderul de sindicat a mai spus că "toate statisticile ministerului sînt false şi coafează datele pentru a da bine în ochii Guvernului", făcînd referire la faptul că sînt mult mai mulţi profesori care continuă greva decît prezintă Ministerul Educaţiei. Cătălin Croitoru crede că "cei 300.000 de profesori ar trebui să fie consideraţi că pot face o presiune socială mai puternică decît minerii", referindu-se la suspendarea protestelor celor din urmă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb