Aproximativ 8.000 de cadre didactice din toată ţara au participat, ieri, la mitingul organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Învăţămînt "Spiru Haret". Manifestanţii au cerut mărirea salariilor din învăţămînt cu 50% de la 1 septembrie anul acesta şi cu încă 50% de la 1 ianuarie anul 2005. Profesorii au depus, la Camera Deputaţilor, cele 200.000 de semnături strînse de sindicate pentru promovarea propriului proiect de lege, care prevede alocarea a cel puţin 6% din PIB pentru învăţămînt. Sindicaliştii au ameninţat că, dacă nu le vor fi rezolvate revendicările, vor intra în grevă generală în cursul acestei luni, blocînd activitatea de examinare a elevilor. "Cu 3,3% din PIB, învăţămîntul nostru continuă să fie cel mai neglijat din ţările europene", a declarat liderul sindical Aurel Cornea, adăugînd că, deşi legea alocă învăţămîntului 4% din PIB, de la bugetul statului vin efectiv doar 3,3%, restul fiind fonduri atrase de la administraţia locală şi din finanţări externe.
• Ministrul educaţiei, deranjat că mitingul a avut loc cu cîteva zile înainte de alegeri
"Mitingul de astăzi este o iniţiativă deplasată, care nu-şi avea rostul acum, cu cîteva zile înainte de alegeri, pentru că o parte din revendicări au fost deja îndeplinite sau s-a convenit asupra lor prin contractul colectiv de muncă pe anul 2004", a precizat, într-un comunicat de presă, ministrul educaţiei, Alexandru Athanasiu. În opinia reprezentanţilor MECT, creşterea salarială de 5% acordată angajaţilor din învăţămînt, adică aproximativ 200.000 de lei, este menită să asigure stimularea accesului tinerilor în sistem şi promovarea acestora.
"Referitor la creşterea alocaţiei bugetare pentru învăţămînt la 6% din PIB, aceasta face obiectul unui proiect de lege aprobat de Guvern, care a trecut săptămîna trecută de plenul Camerei Deputaţilor şi va intra în aplicare în următoarea perioadă de timp", a precizat ministrul educaţiei şi cercetării.